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J-GLOBAL ID:201301077227247138   Update date: Apr. 16, 2024

MORIKAWA Takuya

モリカワ タクヤ | MORIKAWA Takuya
Affiliation and department:
Research field  (2): Wood science ,  Food sciences
Research keywords  (4): 抽出成分 ,  木と食 ,  香気成分 ,  ヒノキ
Papers (14):
  • 森川卓哉. 研究情報 和製ハーブ「クロモジ」の魅力. 森林と林業. 2023. 10. 12-13
  • Takuya Morikawa, Nobuhiro Yamasuso, Tatsuya Ashitani, Koetsu Takahashi. Durability of Hinoki (Chamaecyparis obtusa) stained wood following Anaglyptus subfasciatus infestation. Holzforschung. 2023. 77. 5. 378-382
  • Norihisa Kusumoto, Takuya Morikawa, Koh Hashida, Naoyuki Matsui, Tatsuro Ohira. The variability of terpenoids and flavonoids in native Lindera umbellata from the same region. Journal of Wood Science. 2022. 68. 1
  • Durability of Japanese conifer wood and utilization for extractives. 2022. 77. 9. 339-344
  • Koetsu Takahashi, Shoichi Saitou, Norihisa Kusumoto, Takuya Morikawa, Tatsuya Ashitani. n-Hexane extractives of deciduous conifer leaves. 2022. 19. 1. 27-45
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MISC (1):
  • 大塚祐一郎, 野尻昌信, 鈴木悠造, 荒木拓馬, 楠本倫久, 橋田光, 森川卓哉, 松井直之, 松原恵理, 山下直子, et al. 「木の酒」の安全性試験で問題なし,実生産規模の製造プロセスも確立. 森林総合研究所研究成果選集. 2023. 2023
Patents (3):
  • 真空乾燥装置及び方法
  • 咀嚼・嚥下容易な固体食品
  • 粉粒体の殺菌方法及び粉粒体の殺菌システム
Books (1):
  • The Availability of Brine Shrimp Bioassay as a Screening Technique of Allelopathic Compounds, in Shrimp: Evolutionary History, Ecological Significance and Effects on Dietary Consumption (Marine Biology: Fish, Fishing and Fisheries)
    Nova Science Pub Inc 2013
Lectures and oral presentations  (38):
  • トドマツおよびスギ樹皮を原料とした難揮発性テルペン類の効率的抽出-溶媒抽出による条件検討-
    (第74回日本木材学会大会 2024)
  • におい嗅ぎGC-MSによる木材を原料としたアルコール飲料の香気評価
    (第74回日本木材学会大会 2024)
  • 針葉樹樹皮の有用物質原料としての特性解明(1)-トドマツ樹皮成分の個体間の差異と剥皮後の変化について-
    (樹木抽出成分研究交流会 2023)
  • トドマツ樹皮を原料とした揮発性テルペン類の効率的抽出 -水蒸気蒸留 及び減圧式マイクロ波水蒸気蒸留による条件検討-
    (第73回日本木材学会大会 2023)
  • 木と食の話 -樹木成分の利用と食への展開-
    (安江基金による講演 第12回 2023)
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Professional career (1):
  • 博士(農学) (岩手大学大学院連合農学研究科)
Association Membership(s) (2):
THE JAPAN WOOD RESEARCH SOCIETY ,  日本味と匂学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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