Rchr
J-GLOBAL ID:201801007031416887   Update date: Apr. 03, 2024

Mizushige Takafumi

ミズシゲ タカフミ | Mizushige Takafumi
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://agri.mine.utsunomiya-u.ac.jp/hpj/deptj/chemj/biochemistry/index.html
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (6): 生物化学 ,  認知機能 ,  情動 ,  アミノ酸 ,  ペプチド ,  脳神経
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2019 - 2022 コラーゲン由来ペプチドの脳神経調節作用のメカニズム解明
  • 2016 - 2019 食品由来低分子ペプチドの腸管吸収機構解明と新規生理作用探索
  • 2014 - 2016 食品由来情動調節ペプチドの新しいシグナル伝達機構の解明
  • 2013 - 2014 海苔タンパク質由来ペプチドの脳神経調節作用とその機構解明
  • 2013 - 2014 食欲抑制作用と血圧降下作用を併せ持つ鶏卵由来ペプチドの作用機構
Show all
Papers (76):
  • Mina Fujitani, Takafumi Mizushige, Sudhashree Adhikari, Keshab Bhattarai, Taro Kishida. Mechanism of Soy Isoflavone Daidzein-Induced Female-Specific Anorectic Effect. Metabolites. 2022. 12. 3. 252-252
  • Kenji Uchida, Mina Fujitani, Takafumi Mizushige, Fuminori Kawabata, Kohsuke Hayamizu, Keisuke Uozumi, Yuma Hara, Mariko Sawai, Ryota Uehigashi, Shinji Okada, et al. Dietary Alaska Pollack Protein Induces Acute and Sustainable Skeletal Muscle Hypertrophy in Rats. Nutrients. 2022. 14. 3
  • Takafumi Mizushige. Neuromodulatory peptides: Orally active anxiolytic-like and antidepressant-like peptides derived from dietary plant proteins. Peptides. 2021. 142. 170569-170569
  • Keisuke Kimura, Mizuki Morisasa, Takafumi Mizushige, Rikuo Karasawa, Chinatsu Kanamaru, Yukihito Kabuyama, Takahiro Hayasaka, Tsukasa Mori, Naoko Goto-Inoue. Lipid Dynamics due to Muscle Atrophy Induced by Immobilization. Journal of oleo science. 2021. 70. 7. 937-946
  • 古川 太一, 永井 研迅, 水重 貴文, 松村 成暢, 井上 和生, 大日向 耕作. 高脂肪食摂取による認知機能低下に対する牛乳由来ペプチドの改善機構. アミノ酸研究. 2020. 13. 2. 110-111
more...
MISC (90):
  • 兼子歩乃圭, 水重貴文, 茗花美幸, 金野尚武, 前田勇, 羽生直人, 蕪山由己人. そばプロラミンは腸内細菌叢の変化に伴い抗うつ様効果を有する. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 兼子歩乃圭, 水重貴文, 茗花美幸, 金野尚武, 前田勇, 羽生直人, 蕪山由己人. Effect of prolamin fraction in buckwheat on depressant-like behavior and analysis of the gut microbiota. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2023. 2023
  • 阿部元哉, 山崎千織, 水重貴文, 水重貴文, 羽生直人, 羽生直人, 金野尚武, 金野尚武. Gelatin degradation by proteases from Grifola frondosa and its application. 日本きのこ学会大会講演要旨集. 2023. 26th
  • 山崎千織, 益子朱音, 水重貴文, 羽生直人, 金野尚武. Identification and characterization of the gelatin degrading enzyme from Grifola frondosa. 日本きのこ学会大会講演要旨集. 2022. 24th
  • 佐藤史佳, 水重貴文, 茗花美幸, 金野尚武, 前田勇, 羽生直人, 蕪山由己人. Antidepressant-like activity of buckwheat protein through brain-gut axis. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2022. 2022
more...
Patents (12):
  • ソバ由来成分を含有する抗うつ性組成物
  • ペプチド又はその酸付加塩、飲食品、及び糖尿病予防等の組成物
  • 筋肉増強剤
  • 新規トリペプチド及びペプチド含有組成物、並びにそれらの使用、それらを有効成分として含有する摂食抑制剤、抗肥満剤、動脈弛緩剤、血圧降下剤、メタボリックシンドローム予防改善剤、又は食欲調節用の食品組成物
  • 抗うつ/抗不安薬の標的受容体BMPR1A
more...
Lectures and oral presentations  (81):
  • 食品ペプチドの脳機能調節作用
    (アミノ酸学会第9回夏のシンポジウム 2022)
  • 食品由来ペプチドの体内動態と脳神経系への作用
    (第76回日本栄養・食糧学会 2022)
  • そばタンパク質の抗うつ作用と腸脳相関の関与
    (日本農芸化学会2022年度大会 2022)
  • コラーゲンペプチドの血液脳関門透過と神経軸索伸長への影響
    (第75回日本栄養・食糧学会大会 2021)
  • ゆずの調合香料が精神的ストレスに及ぼす影響
    (第75回日本栄養・食糧学会大会 2021)
more...
Education (3):
  • 2004 - 2007 京都大学大学院 農学研究科 食品生物科学専攻
  • 2002 - 2004 Ehime University Graduate School of Agriculture
  • 1998 - 2002 Ehime University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都大学)
Work history (5):
  • 2014/03 - 現在 Utsunomiya University Faculty of Agriculture
  • 2011/06 - 2014/02 Kyoto University
  • 2009/09 - 2011/05 Ehime University Faculty of Agriculture
  • 2007/08 - 2009/08 米国カンザス大学 医学部メディカルセンター ポストドクトラルフェロー
  • 2007/04 - 2007/07 京都大学大学院 農学研究科 産学官連携研究員
Awards (5):
  • 2020/05 - 日本栄養・食糧学会 令和2年度日本栄養・食糧学会奨励賞 食品由来ペプチドの脳神経調節作用に関する研究
  • 2017/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2017年度大会トピックス賞 コラーゲン由来抗うつペプチドの同定およびその脳脊髄液への移行
  • 2013/03 - 日本農芸化学会 BBB論文賞 Increased Levels of Extracellular Dopamine in the Nucleus Accumbens and Amygdala of Rats by Ingesting a Low Concentration of a Long-Chain Fatty Acid
  • 2011/05 - 日本栄養・食糧学会 第65回日本栄養・食糧学会大会 トピックス演題 魚肉タンパク質による筋肉増大作用
  • 2009/05 - 日本栄養・食糧学会 第63回日本栄養・食糧学会大会 トピックス演題 舌上における脂肪酸をリガンドとするGタンパク共役型受容体の発現
Association Membership(s) (3):
JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  JAPANESE SOCIETY FOR AMINO ACID SCIENCES ,  日本栄養食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page