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J-GLOBAL ID:201801018045049706   Update date: Apr. 02, 2024

Yoshida Ryusuke

よしだ りゅうすけ | Yoshida Ryusuke
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://www.okayama-u.ac.jp/user/oralphys/OralPhysiology.html
Research field  (1): Oral medicine
Research keywords  (5): Neuroscience ,  taste ,  obesity ,  feeding behavior ,  health science
Research theme for competitive and other funds  (19):
  • 2022 - 2025 うま味でサルコペニア克服に挑戦する
  • 2022 - 2025 口腔機能低下症に迷走神経刺激は有効か:脳腸連関によるニューロモジュレーション解析
  • 2021 - 2025 The raison d'etre of classical synapses in taste buds
  • 2022 - 2024 single cell RNA-seqによるうま味細胞における新規機能分子探索
  • 2021 - 2024 食品由来成分の味覚を介した全身機能に対する影響
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Papers (82):
  • Tomiko Nishitani, Yoshihiro Mitoh, Takehiro Yajima, Daisuke Tachiya, Tomohiro Hoshika, Tomohiro Fukunaga, Yoshihiro Nishitani, Ryusuke Yoshida, Itaru Mizoguchi, Hiroyuki Ichikawa, et al. Distribution of alpha-synuclein in rat salivary glands. The Anatomical Record. 2024
  • Yuko Kawabata, Shingo Takai, Keisuke Sanematsu, Ryusuke Yoshida, Fuminori Kawabata, Noriatsu Shigemura. The antiarrhythmic drug flecainide enhances aversion to HCl in mice. eneuro. 2023. ENEURO.0048-23.2023
  • Ryusuke Yoshida. Sensory Systems for Sugar-Induced Cephalic Phase Insulin Release. Current Oral Health Reports. 2023
  • Mitsuhito Takamori, Yoshihiro Mitoh, Kengo Horie, Masahiko Egusa, Takuya Miyawaki, Ryusuke Yoshida. Sugar signals from oral glucose transporters elicit cephalic-phase insulin release in mice. The Journal of Physiological Sciences. 2023. 73. 1
  • Shusuke Iwata, Ryusuke Yoshida, Shingo Takai, Keisuke Sanematsu, Noriatsu Shigemura, Yuzo Ninomiya. Adrenomedullin Enhances Mouse Gustatory Nerve Responses to Sugars via T1R-Independent Sweet Taste Pathway. Nutrients. 2023. 15. 13. 2941-2941
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MISC (106):
  • 岩田周介, 吉田竜介, 高橋慎平, 安尾敏明, 諏訪部武, 硲哲崇, 二ノ宮裕三, 二ノ宮裕三. カプサイシンはマウス味覚神経応答を糖特異的に増強する. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2023. 2023
  • 吉田竜介. 研究室紹介. 日本味と匂学会誌. 2022. 29. 2. 113-116
  • 山田 蘭子, 杉本 皓, 田中 祐貴, 北川 佳祐, 古寺 寛志, 足立 れいみ, 市川 知香, 松岸 諒, 森 慧太郎, 桑原 実穂, et al. 持続的な甘味刺激が唾液分泌量に及ぼす影響. 日本補綴歯科学会誌. 2022. 14. 中国・四国支部学術大会特別号. 22-22
  • 岩田周介, 岩田周介, 吉田竜介, 高井信吾, 實松敬介, 實松敬介, 實松敬介, 重村憲徳, 重村憲徳, 二ノ宮裕三, et al. Capsaicin enhances responses of the gustatory nerve to sugars and salt in mice. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2022. 2022
  • Shingo Takai, Noriatsu Shigemura, Keiko Yasumatsu-Nakano, Mayuko Inoue, Shusuke Iwata, Ryusuke Yoshida, Robert F. Margolskee, Yuzo Ninomiya. Glucagon like peptide-1, sweet taste and metabolic modulation of peripheral taste information. CHEMICAL SENSES. 2016. 41. 9. E128-E128
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Books (10):
  • Umami and MSG 「Umami: Taste for Health」
    Elsevier 2023 ISBN:9783031326929
  • 味覚「口腔解剖学・口腔組織発生学・口腔生理学 : 歯・口腔の構造と機能」
    医歯薬出版 2022 ISBN:9784263426050
  • Sweet and Umami Taste「The Senses: A Comprehensive Reference, Reference Work, 2nd Edition」
    Elsevier 2020
  • 味蕾
    脳科学辞典:日本神経科学学会 2018
  • レプチンによる甘味感受性調節機構 「おいしさの科学的評価・測定法と応用展開」
    CMC出版 2016
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Lectures and oral presentations  (10):
  • 味覚と健口
    (第30回日本未病学会学術総会 2023)
  • 味覚関連遺伝子の発現と機能:酸味を中心に
    (第52回 日本栄養・食糧学会北海道支部大会 2022)
  • 体内甘味受容機構とその役割
    (感覚研究コンソーシアム・第 1 回味覚ワーキンググループ 「舌と味覚」 2021)
  • 末梢における味覚情報処理
    (第40回岡山歯学会総会・学術集会 2019)
  • Signaling cascade for the sweet suppressive effect of leptin
    (The 18th ISMNTOP 2019)
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Education (3):
  • 1999 - 2002 Kobe University Graduate School of Science and Technology
  • 1996 - 1998 Kobe University Graduate School of Science and Technology
  • 1992 - 1996 Kobe University Faculty of Science Department of Biology
Professional career (1):
  • 理学 (神戸大学大学院自然科学研究科)
Work history (11):
  • 2018/10 - 現在 Okayama University Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical Science
  • 2016/07 - 2018/09 Kyushu University
  • 2016/07 - 2018/09 Kyushu University Faculty of Dental Science
  • 2016/01 - 2016/06 Kyushu University
  • 2012/04 - 2016/06 Kyushu University Faculty of Dental Science
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Awards (3):
  • 2011/11 - 歯科基礎医学会 歯科基礎医学会賞生理学部門
  • 2010/09 - 日本味と匂学会 研究奨励賞
  • 2005/09 - 歯科基礎医学会 優秀ポスター発表賞生理学部門
Association Membership(s) (5):
Association for Chemoreception Sciences ,  THE JAPAN NEUROSCIENCE SOCIETY ,  THE PHYSIOLOGICAL SOCIETY OF JAPAN ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR ORAL BIOLOGY ,  THE JAPANESE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF TASTE AND SMELL
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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