研究者
J-GLOBAL ID:200901045245481324   更新日: 2022年10月18日

石川 森夫

Ishikawa Morio
論文 (26件):
  • Unno, R, Suzuki, T, Osaki, Y, Matsutani, M, Ishikawa, M. Causality verification for the correlation between presence of non-starter bacteria and flavor characteristics in soft-type ripened cheeses. Microbiology Spectrum. 2022. in press
  • Unno, R, Suzuki, T, Matsutani, M, Ishikawa, M. Evaluation of the relationships between microbiota and metabolites in soft-type ripened cheese using an integrated omics approach. Frontiers in Microbiology. 2021. 12: 681185
  • Suzuki, T, Kobayashi, S, Miyahira, K, Sugiyama, M, Katsuki, K, Ishikawa, M. DNA-binding protein from starvation cells traps intracellular free-divalent iron and plays an important role in oxidative stress resistance in Acetobacter pasteurianus NBRC 3283. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2021. 131. 256-263
  • Suzuki, T, Matsutani, M, Matsuyama, M, Unno, R, Matsushita, H, Sugiyama, M, Yamasato, K, Koizumi, Y, Ishikawa, M. Growth and metabolic properties of halophilic and alkaliphilic lactic acid bacterial strains of Marinilactibacillus psychrotolerans isolated from surface-ripened soft cheese. International Dairy Journal. 2021. 112. 104840
  • 鈴木敏弘, 海野良輔, 山里一英, 小泉幸道, 石川森夫. 海水天日塩からの好塩性・好アルカリ性乳酸菌の分離と生理学的性状. 日本乳酸菌学会誌. 2020. 31. 3. 129-134
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MISC (3件):
書籍 (15件):
  • 食品微生物学
    実教出版 2021
  • 発酵・醸造の疑問50 みんなが知りたいシリーズ12
    成山堂書店 2019
  • Acetic Acid Bacteria: Ecology and Physiology
    Springer Japan 2016
  • Bergey's Manual of Systematics of Archaea and Bacteria
    John Wiley & Sons 2015 ISBN:9781118960608
  • Bergey's Manual of Systematics of Archaea and Bacteria
    John Wiley & Sons 2015 ISBN:9781118960608
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講演・口頭発表等 (157件):
  • 高塩濃度水産発酵物由来希少放線菌 <i>Amycolatopsis</i> sp. TUA-HKG02Y 株の微生物学的特徴と二次代謝生合成遺伝子の比較
    (日本農芸化学会2022年度大会講演要旨集(オンライン開催) 2022)
  • 酢酸菌 <i>Acetobacter pasteurianus</i> の酢酸発酵時におけるエタノール・グルコース資化に関する代謝調節機構の解明
    (日本農芸化学会2022年度大会講演要旨集(オンライン開催) 2022)
  • 模擬的熟成による非スターター菌種のチーズフレーバー生成能の検証
    (日本農芸化学会2022年度大会講演要旨集(オンライン開催) 2022)
  • 高塩濃度水産発酵物由来希少放線菌 <i>Amycolatopsis</i> sp. TUA-HKG02Y 株の微生物学的特徴と二次代謝性防錆遺伝子の比較
    (日本農芸化学会2022年度大会講演要旨集(オンライン開催) 2022)
  • 水産発酵食品から分離された放線菌 <i>Streptomyces</i> sp. TUA-NKU25 株の生育と二次代謝生合成に塩が及ぼす影響
    (第35回 日本放線菌学会大会(オンライン開催) 2021)
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