研究キーワード (10件):
給食経営管理
, フードコーディネート
, 食育
, 色彩心理
, 食事学
, tableart
, food coordination
, diet education
, psychology and color of diet environment
, Diet Designing and management
競争的資金等の研究課題 (15件):
2022 - 2023 おからを用いた新規メニューの開発
2022 - 2023 なら歴史芸術文化村幼児向けプログラムと連動した食育プログラム事業
2016 - 2019 ロービジョン者のQOL向上を目指した快適な食生活のための色彩提案
2017 - 2019 おからペーストを使った新メニューの開発
2016 - 2019 基盤研究(C)
2015 - 2017 拡張現実感と食品ビッグデータ解析による在宅食事療法におけるQOLの改善
2016 - 2017 弁当パッケージの色が喫食者の購買意欲に及ぼす影響
2015 - 2017 挑戦的萌芽研究
2014 - 2015 ロービジョン者の食事における視認性・安全性・快適性向上のための色彩提案
2009 - 2011 高齢者・視覚障害者の生きる楽しみや意欲を向上させるための新しい食空間提案
2005 - 2006 代謝疾患等による視覚障害者のための栄養教育教材の研究開発
2005 - 2006 The production of diet direction medium for visually handicapped person
2002 - 2005 Effect for psychology and sense of taste of tablecloth color and illuminance on dinners
1998 - 2004 京都に息づく文化と精神を生かした食教育プログラムの開発と実践
1998 - 2004 The diet education program for the development and practice using by the culture and spirit in Kyoto
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論文 (49件):
Effect of various thermal processing methods and pretreatment methods to reduce phosphorus content of chicken meat for CKD patients. Nutrition and Food Science. 2022. 53. 1. 61-70
Survey on mastication among nursery school children: Comparison between 2011 and 2016. 2019
Psychological effects of the color and line thickness of dish rims on the visual palatability of meals among individuals with low vision. Asian Congress of Nutrition 2019. 2019
Psychological effects of meal tray color on the visual palatability of meals among individuals with low vision - the effect of brightly toned colors-. Midterm Meeting of the International Colour Association. 2015. 1091-1094