研究者
J-GLOBAL ID:200901098778661576
更新日: 2022年09月15日
水谷 由記子
ミズタニ ユキコ | Mizutani Yukiko
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所属機関・部署:
京都大学
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研究分野 (1件):
食品科学
研究キーワード (2件):
食品物理化学
, Food Physical Chemistry
競争的資金等の研究課題 (4件):
2001 - 2002 粉末系におけるゼインの二次構造に及ぼす水分活性と脂質添加の影響
2002 - 乾燥粉末系における加熱処理がゼインと脂質の相互作用に及ぼす影響
2002 - Effects of Heating on the Interaction of Lipid and Zein in the Dry Powder System
2001 - Effects of Water Activity and Lipid Addition on Secondary Structure of Zein in Powder Systems
論文 (6件):
Kimihiko Mizutani, Soshi Yoshioka, Yukiko Mizutani, So Iwata, Bunzo Mikami. High-throughput construction of expression system using yeast Pichia pastoris, and its application to membrane proteins. PROTEIN EXPRESSION AND PURIFICATION. 2011. 77. 1. 1-8
M Seguchi, M Takemoto, U Mizutani, M Ozawa, C Nakamura, Y Matsumura. Effects of secondary structures of heated egg white protein on the binding between prime starch and tailings fractions in fresh wheat flour. CEREAL CHEMISTRY. 2004. 81. 5. 633-636
松村 康生, 水谷 由記子. 粉末状態における脂質と生体高分子の相互作用 : 優れた粉末化脂質を設計するための指針. 化学と生物. 2004. 42. 6. 373-379
Y Mizutani, Y Matsumura, H Murakami, T Mori. Effects of heating on the interaction of lipid and zein in a dry powder system. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. 2004. 52. 11. 3570-3576
Y Mizutani, Y Matsumura, K Imamura, K Nakanishi, T Mori. Effects of water activity and lipid addition on secondary structure of zein in powder systems. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. 2003. 51. 1. 229-235
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MISC (4件):
Factors Affecting Reaction of Cucumber Root Lipoxygenase in Phosphlipid Vesticle Dispersions. 11th World Congress of Food Science and Technology. 2002
The Effects of Addition of Salts and Phospholipids on Soybenan Lipoxygenase Action in Emulsions. Food Colloids 2000. 2000
Reaction of Soybean Lipoxygenase-3 in Emulsions as Affected by Emulsifiers, Salts, and Phospholipids. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2000. 19, 187-196
Interaction of Amphotericin B with Cholesterol in Monolayers, Aqueous Solutions, and Phospholipid Bilayers. J. Biochem. 1998. 123, 798-805
講演・口頭発表等 (9件):
トマト加工・調理条件がオキソ酸生成に与える影響
(日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2013)
トマトの施肥窒素形態の違いが果実成分に与える影響
(園芸学研究 別冊 2011)
多糖類により改質された小麦タンパク質の構造解析
(日本食品科学工学会大会講演集 2008)
パン生地ミキシング過程のタンパク質構造変化の解析
(日本食品科学工学会大会講演集 2008)
L-型からD-型アスパラギン酸への変換がペプチドの二次構造に及ぼす影響
(日本農芸化学会大会講演要旨集 2006)
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学歴 (4件):
- 2001 京都大学 農学研究科 応用生命科学
- 2001 京都大学
- 1996 大阪女子大学 学芸学部 基礎理学科
- 1996 大阪女子大学
学位 (2件):
博士(農学) (京都大学)
理学修士 (大阪女子大学)
経歴 (3件):
2001 - 2003 同子社女子大学生活科学部 非常勤講師
2001 - 2003 京都大学大学院農学研究科農学専攻 技術補佐員
旧所属 京都大学 大学院農学研究科 農学専攻 品質科学講座,品質評価学分野 技術補佐員
所属学会 (2件):
日本食品科学工学会
, 日本農芸化学会
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