研究者
J-GLOBAL ID:200901084121734882   更新日: 2024年09月22日

安達 修二

アダチ シュウジ | Adachi Shuji
所属機関・部署:
研究分野 (2件): 食品科学 ,  バイオ機能応用、バイオプロセス工学
研究キーワード (4件): Food Physical Chemistry ,  食品工学 ,  食品物理化学 ,  Food Engineering
競争的資金等の研究課題 (18件):
  • 2019 - 2022 グルテンを含まない乾燥麺の復水過程の速度論的解析
  • 2014 - 2016 デジタルカメラ画像の解析による調理特性の新たな評価法の開発
  • 2011 - 2012 有機モノリスチューブを用いた亜臨界流体クロマトグラフィーの開発
  • 2006 - 2007 ナノ粒子化は脂質の酸化を遅延させる
  • 2005 - 2006 乾燥による脂質を安定化した高機能性食品製造プロセスの開発
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論文 (421件):
  • Takashi Kobayashi, Yoshiyuki Watanabe, Pramote Khuwijitjaru, Shuji Adachi. Isomerization of maltose to maltulose under microwave heating using uncalcined scallop shell powder. Food and Bioproducts Processing. 2024
  • Shin Futamata, Yuichiro Onishi, Shuji Adachi, Pramote Khuwijitjaru, Yoshiyuki Watanabe, Fumito Tani, Takashi Kobayashi. Efficient synthesis of rare sugars from galactose in hot compressed water using eggshells as an environmentally friendly catalyst. Bioresource Technology. 2024. 399. 130642-130642
  • Kenta Hashimoto, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe. Production of lactulose from lactose in subcritical buffer solution. Process Biochemistry. 2024. 139. 51-57
  • Tamaki Nagahama, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe. Effect of Particle Diameter on Water Sorption by Rice Grains. Starch - Stärke. 2024. 2300224
  • N. Milasing, T. Amornrattanachar, P. Khuwijitjaru, S. Adachi. Isomerisation of lactose to lactulose in an aqueous solution containing arginine. International Food Research Journal. 2024. 31. 1. 80-86
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MISC (118件):
  • 吉井 英文, 高重 至成, 四日 洋和, 安達 修二. フレーバー,機能性物質を閉じ込める : 機能性食品粉末の製造と特性-小特集 乾燥・粉末化. 日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering / 日本食品工学会 編. 2019. 20. 3
  • Shuji Adachi, Yayoi Miyagawa, Hidefumi Yoshii. Preparation of seasoning with shrimp-like flavor from the aqueous residue of Isada Krill under subcritical water conditions. Japan Journal of Food Engineering. 2019. 20. 3. 123-128
  • Shuji Adachi, Yayoi Miyagawa, Hidefumi Yoshii. Concentration of aqueous residue from isada krill using freezing-thawing technique. Japan Journal of Food Engineering. 2019. 20. 3. 115-119
  • Ratchanon Chantanuson, Jian Long Zhu, Yayoi Miyagawa, Hidefumi Yoshii, Hirokazu Shiga, Shuji Adachi. A method for estimating glass transition temperature of powders by discoloration of Betanin under temperature-programmed heating conditions. Japan Journal of Food Engineering. 2019. 19. 191-196
  • Shisei Takashige, Shouma Iwamoto, Hirokazu Shiga, Yusuke Kakizaki, Yoshifumi Yamaya, Asami Ushirosako, Kazuki Maruyama, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii. Stability of fish oil encapsulated in spray-dried powders coated with starch particles. Food Science and Technology Research. 2019. 25. 3. 363-371
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書籍 (22件):
  • はじめて学ぶ・もう一度学ぶ食品工学
    恒星社厚生閣 2021 ISBN:9784769916611
  • 食品工学入門 : 食品を造る基礎科学
    カルチュレード 2014 ISBN:9784905179078
  • 亜臨界水による未利用資源からの有用成分の抽出.
    BIO INDUSTRY, 27(5), 7-13 2010
  • フードナノテクノロジー(第4編第2章ナノスケール食品の抗酸化性の評価)
    シーエムシー出版, pp. 176-182. 2009
  • 亜臨界流体の特徴と利用.
    公益社団法人 日本農芸化学会 2009
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講演・口頭発表等 (2件):
  • Synthesis of glucosyl ferulate through lipase-catalyzed condensation
    (The 11th China-Japan-Korea Joint Symposium on Enzyme Engineering 2010)
  • A model for describing heterogeneous phenomena in food and biochemical processes
    (13th International Biotechnology Symposium and Exhibition 2008)
学歴 (2件):
  • 1974 - 1978 京都大学 農学研究科 食品工学
  • 1970 - 1974 京都大学 農学部 食品工学
学位 (1件):
  • 農学博士 (京都大学)
経歴 (8件):
  • 2017/04 - 現在 京都大学
  • 2019/04 - 2024/03 京都先端科学大学 バイオ環境学部 特任教授
  • 2017/04 - 2019/03 京都学園大学 バイオ環境学部 教授
  • 2003/04 - 2017/03 京都大学 大学院農学研究科 教授
  • 1990 - 2003 京都大学助教授
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委員歴 (6件):
  • 2021 - 2023 Biocatalysis and Agricultural Biotechnology 編集委員
  • 2014 - 2016 日本食品工学会 会長
  • 2014 - 2016 日本農芸化学会 関西支部長
  • 2011 - 2016 日本農芸化学会 理事
  • 2014 - 2015 Food Science and Technology 編集委員長
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受賞 (6件):
  • 2016 - 飯島藤十郎食品科学賞
  • 2015 - 日本農芸化学会 功績賞
  • 2012 - 日本食品工学会 学会賞
  • 2011 - 日本食品科学工学会 学会賞
  • 2003 - 日本食品工学会研究賞
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所属学会 (3件):
日本食品工学会 ,  化学工学会 ,  日本農芸化学会
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