研究者
J-GLOBAL ID:201801016963479320   更新日: 2024年01月30日

YOTOVA MARIA

ヨトヴァ マリア | YOTOVA MARIA
所属機関・部署:
職名: 准教授
研究分野 (1件): 文化人類学、民俗学
研究キーワード (1件): 食とアイデンティティ、ヨーグルト、ブルガリア、日本、食育、健康食品ビジネス
競争的資金等の研究課題 (1件):
  • 2019 - 2023 日本と韓国におけるヨーグルト食文化の比較研究
論文 (7件):
  • Maria Yotova. The “goodness” of homemade Yogurt: self-provisioning as sustainable food practices in post-socialist Bulgaria. Local Environment. 2017. 23. 11. 1063-1074
  • Maria Yotova. Ethnographic heritage as a branding strategy: a case study of yogurt in Bulgaria and Japan. Global Economic Review. 2017. 47. 1. 47-62
  • Maria Yotova. “Right” food, “responsible” citizens: state-promoted food education and a food dilemma in Japan. Asian Pacific Viewpoint. 2016. 57. 3. 326-337
  • マリア・ヨトヴァ. ブルガリアのポスト社会主義期におけるヨーグルトの表象-トラン地域の博物館展示を事例として-. 総研大文化科学研究. 2012. 8. 159-176
  • Maria Yotova. Bulgaria, the homeland of yogurt: traditional food as ethnocentric discourse. Bulgarian Ethnology. 2011. 36. 4. 33-55
もっと見る
MISC (6件):
  • Yotova Maria, Utsunomiya Yuka, Park Kyoung-Hee. Acceptance of Milk and Dairy Products in Rice-Centered Food Cultures : A Comparative Study of Consumer Practices in South Korea and Japan. 立命館食科学研究. 2022. 7. 319-330
  • 宇都宮 由佳, ヨトヴァ・マリア. 健康と嗜好の乳食文化-韓国のバナナ牛乳を中心として. 日本家政学会誌. 2022. 73. 2. 109-114
  • マリア・ヨトヴァ. ブルガリアの香り-五感に働きかけるダマスクローズ-. 食文化誌ヴェスタ. 2015. 98. 24-27
  • マリア・ヨトヴァ. ブルガリアの乳食文化-失われつつある伝統、創られつつある伝統-. 人権と部落問題. 2013. 65. 7. 56-61
  • Maria Yotova. “Bulgaria, the Holy Land of Yogurt” : A Brand Myth and Management Philosophy. 2013. 82. 87-98
もっと見る
書籍 (9件):
  • 食の文化を探る(フィールド科学の入口)
    玉川大学出版部 2018 ISBN:9784472182068
  • Pastoralism in Bulgaria
    Gutenberg Publishing House 2017 ISBN:9786191761029
  • 文化を食べる、文化を飲む -グローカル化する世界の食とビジネス
    ドメス出版 2017 ISBN:9784810708325
  • ワールド・シネマ・スタディーズ 世界の「いま」を映画から考えよう
    勉誠出版 2016 ISBN:9784585270300
  • Food between the Country and the City: Ethnographies for a Changing Global Foodscape
    Bloomsbury Academic 2014 ISBN:9780857855381
もっと見る
講演・口頭発表等 (17件):
  • Voices from the Outskirts of Europe: Producing “Grandmother’s Yogurt” in Post-socialist Bulgaria
    (International Conference "Pastoralism: Traditions and Modernity. Anthropological, Ecological and Social Aspects" 2019)
  • In pursuit of the real taste: Consumer preferences and homemade food practices in post-socialist Bulgaria
    (15th EASA Conference “Staying, Moving, Settling” 2018)
  • 健康食品としてのブルガリアヨーグルト-食ビジネスにおける付加価値形成
    (6次産業化国差フォーラム 2018)
  • From a distasteful food to a health-giving substance: the making of Bulgarian yogurt in Japan
    (Scales of Alimentation between Europe and Asia: Connections, Syncretism, Fusions 2017)
  • School lunch as part of food education: promoting local food and national culture in Japan
    (The Asian Food Study Conference "Exchange and Dynamism of Food Culture in Asia - Past, Present and Future" 2016)
もっと見る
学歴 (3件):
  • - 2011 総合研究大学院大学 文化科学研究科 比較文化学専攻
  • - 2006 ソフィア技術大学(ブルガリア)大学院 経済研究科 行政学
  • - 2002 ヴェリコ・タルノヴォ大学 言語学部 応用言語学(英語と日本語)
学位 (1件):
  • 博士(文学) (総合研究大学院大学)
経歴 (3件):
  • 2018/04/01 - 立命館大学 食マネジメント学部 准教授
  • 2012/04/01 - 2018/02/28 有限会社中垣技術士事務所 国際部 社員
  • 2015/04/01 - 関西学院大学 社会学部 非常勤講師
受賞 (1件):
  • 2014/10 - 比較文明学会 比較文明学会研究奨励賞
所属学会 (5件):
European Association of Social Anthropologists (EASA) ,  International Union of Anthropological and Ethnological Sciences (IUAES) ,  Anthropology of Japan in Japan (AJJ) ,  早稲田文化人類学会 ,  比較文明学会
※ J-GLOBALの研究者情報は、researchmapの登録情報に基づき表示しています。 登録・更新については、こちらをご覧ください。

前のページに戻る