研究者
J-GLOBAL ID:201801017871918439   更新日: 2024年06月19日

古田 歩

Ayumi Furuta
所属機関・部署:
研究分野 (2件): 食品科学 ,  家政学、生活科学
研究キーワード (4件): 呈味成分 ,  テクスチャー ,  食品 ,  加熱
競争的資金等の研究課題 (4件):
  • 2022 - 2026 魚の最適処理条件設定に向けたおいしさ特性の把握とテクスチャー発現機構の解明
  • 2022 - 2023 戦国期毛利氏の饗応食再現を通した中世の食の考察とその継承のための教育資料の作成
  • 2019 - 2022 加熱した魚をおいしくいただくための処理条件の探索とその要因の解析
  • 2020 - 2021 加熱条件による白身魚のテクスチャー変化に及ぼす要因の解析
論文 (20件):
  • Shota Tanimoto, Yuka Hirata, Shinta Ishizu, Run Wang, Ayumi Furuta, Ryota Mabuchi, Genya Okada. Changes in the quality and microflora of yellowtail Seriola quinqueradiata muscles during cold storage. Foods. 2024. 13. 7. 1086-1086
  • Ayumi Furuta, Shota Tanimoto. Effects of a combination of heating and pre-heat storage on texture and taste-active compounds of each part of yellowtail Seriola quinqueradiata. Fisheries Science. 2024. 90. 2. 327-336
  • Run Wang, Shinta Ishizu, Miyuki Kondo, Ayumi Furuta, Genya Okada, Shota Tanimoto. Changes in quality and bacterial flora of red sea bream (Pagrus major) flesh during ice storage. Food Science and Technology Research. 2024
  • Ayumi Furuta, Renri Okura, Shota Tanimoto. Effects of a combination of heating conditions and ice storage before heating on texture and extractive compounds of red seabream Pagrus major. Journal of Aquatic Food Product Technology. 2024. in press
  • Kaori Mukojima, Minami Yoshii, Akane Nakashio, Ryota Mabuchi, Ayumi Furuta, Shota Tanimoto. Effect of vacuum packing on the odor of yellowtail Seriola quinqueradiata flesh stored after heating. Fisheries Science. 2023. 89. 5. 709-721
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学位 (1件):
  • 博士(生命システム科学)
所属学会 (4件):
日本水産学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会
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