研究者
J-GLOBAL ID:202101008393111245   更新日: 2024年10月30日

宮本 託志

ミヤモト タクジ | MIYAMOTO Takuji
所属機関・部署:
職名: 特任助教
ホームページURL (2件): https://sake.niigata-u.ac.jp/https://sake.niigata-u.ac.jp/en/
競争的資金等の研究課題 (2件):
  • 2022 - 2026 水稲の窒素施肥管理による酒米中のフェルラ酸量の調節
  • 2022 - 2024 環境調和型の米作り-酒造りモデルの実現
論文 (28件):
  • Takuji Miyamoto, Ikuhisa Nishida, Norikuni Ohtake, Dai Hirata. Impacts of the dose of nitrogen fertilizer applied to rice plants as top dressing on sake brewing. Journal of Cereal Science. 2024. 118. 103941-103941
  • 宮本託志, 西田郁久, 大竹憲邦, 平田大. 水稲への窒素施肥が日本酒醸造に及ぼす影響. アグリバイオ. 2024. 8. 4. 43-45
  • 宮本託志. 酒米生産における窒素減肥が日本酒の発酵特性に及ぼす影響. 新潟アグロノミー. 2023. 56. 51-54
  • Takuji MIYAMOTO, Ikuhisa NISHIDA, Norikuni OHTAKE, Dai HIRATA. Nitrogen fertilization of rice plants before flowering affects sake fermentation and quality. Cereal Chemistry. 2023. 100. 2. 277-283
  • Andri Fadillah Martin, Yuki Tobimatsu, Pui Ying Lam, Naoyuki Matsumoto, Takuto Tanaka, Shiro Suzuki, Ryosuke Kusumi, Takuji Miyamoto, Yuri Takeda-Kimura, Masaomi Yamamura, et al. Lignocellulose molecular assembly and deconstruction properties of lignin-altered rice mutants. Plant Physiology. 2023. 191. 1. 70-86
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MISC (102件):
  • Takuji Miyamoto, Ikuhisa Nishida, Senri Yamamoto, Yuki Tobimatsu, Toshiaki Umezawa, Keigo Mikame, Norikuni Ohtake, Dai Hirata. Fluctuation of ferulate content in sake rice grains under different climates and fertilization conditions. 2nd International Lignin Symposium. 2024
  • Reza Ramdan Rivai, Masaru Kobayashi, Kiyoshi Yamazaki, Takuji Miyamoto, Tsuyoshi Tokunaga, Toru Fujiwara, Toshiaki Umezawa. Altered lignin accumulation in low silicon supply and mutants of sorghum. 2nd International Lignin Symposium. 2024
  • Toshiaki Umezawa, Masaru Kobayashi, Reza Ramdan Rivai, Masaomi Yamamura, Kiyoshi Yamazaki, Yuki Tobimatsu, Tsuyoshi Tokunaga, Toru Fujiwara, Lydia Pui Ying Lam, Takuji Miyamoto, et al. Lignin metabolic engineering for sustainable valorization of grass biomass. 2nd International Lignin Symposium. 2024
  • 箭内創, 氏原巧貴, 金澤伸矢, 熊谷夢都, 宮本託志, 大竹憲邦, 三ツ井敏明. Sdr4-k導入による酒造好適米‘五百万石’の胚乳形成変化. 第4回日本の酒シンポジウム/第7回日本酒学シンポジウム. 2024
  • Pornpimol Moolkaew, Yoshito Saito, Takuji Miyamoto, Ikuhisa Nishida, Hideo Hasegawa. Determination of ferulic acid contents in Japanese sake lees (Sake-Kasu) using Fluorescence and NIR spectroscopy. 第82回農業食料工学会年次大会. 2024
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書籍 (4件):
  • Sakeology : an interdisciplinary study of sake as a form of traditional Japanese culture
    Design Egg 2024 ISBN:9784815044152
  • The climate-energy-land nexus in Indonesia
    Routledge 2023 ISBN:9781032350721
  • 日本酒学講義
    ミネルヴァ書房 2022 ISBN:9784623093182
  • 米の機能性食品化と新規利用技術・高度加工技術の開発-食糧,食品素材,機能性食品,工業原料,医薬品原料としての米-
    テクノシステム 2022 ISBN:9784924728929
講演・口頭発表等 (33件):
  • イネ高温登熟による酒米と日本酒の変化
    (第4回日本の酒シンポジウム/第7回日本酒学シンポジウム 2024)
  • Fluctuation of ferulate content in sake rice grains under different climates and fertilization conditions
    (Pre-symposium of 2nd International Lignin Symposium 2024)
  • 酒米フェルラ酸量の変動要因に関する研究-穂肥窒素量と登熟期気温の影響について-
    (日本土壌肥料学会2024年度福岡大会 2024)
  • 酒米生産から日本酒の味わいをつくる
    (近畿化学協会研修塾講演会 2024)
  • Reducing the amount of nitrogen fertilizer applied as top-dressing to rice plants enhances steamed rice digestion and alcohol fermentation in sake brewing
    (8th Conference on Innovations in Nutrition and Food Science 2023)
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学歴 (3件):
  • 2012 - 2015 京都大学 大学院農学研究科 応用生命科学専攻 植物栄養学分野 博士後期課程
  • 2010 - 2012 京都大学 大学院農学研究科 応用生命科学専攻 植物栄養学分野 修士課程
  • 2006 - 2010 京都大学 農学部 応用生命科学科
経歴 (3件):
  • 2021/02 - 現在 新潟大学 日本酒学センター 特任助教
  • 2015/07 - 2021/01 京都大学 生存圏研究所 中核研究部 生存圏診断統御研究系 森林代謝機能化学分野 研究員
  • 2015/04 - 2015/07 京都大学 大学院農学研究科 応用生命科学専攻 植物栄養学分野 教務補佐員
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