研究者
J-GLOBAL ID:202401006992121215   更新日: 2024年10月18日

吉澤 和子

ヨシザワ カズコ | Kazuko Yoshizawa
所属機関・部署:
職名: 客員サイエンティスト
ホームページURL (1件): https://community.alumni.harvard.edu/person/5831340351
研究分野 (1件): 栄養学、健康科学
研究キーワード (10件): FFQの信頼性と妥当性 ,  栄養疫学 ,  国際栄養 ,  持続可能なキャパシティビルディング ,  グローバルヘルス ,  母乳栄養 ,  心疾患 ,  前立腺がん ,  セレン・セレニウム ,  水銀
競争的資金等の研究課題 (7件):
  • 2017 - 2020 地域保健活動で使用する食事調査ツールの開発と活用のためのシステム構築の検討
  • 2013 - 2018 アフリカにおける地域特性を考慮した乳幼児の健康改善モデル構築に関する疫学研究
  • 2016 - 2017 長崎県の食物摂取頻度調査票(FFQ)のカロテノイド摂取量の妥当性研究
  • 2015 - 2016 地域特有の食事パターンを捉える食物摂取頻度調査票(FFQ)の信頼性に関する研究
  • 2015 - 2016 離島住民の食行動に影響を及ぼす要因に関する研究
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論文 (9件):
  • β-カロテン、β-クリプトキサンチン、葉酸、ビタミンD、EPA、DHAの摂取量を測定するための食物摂取頻度質問票の再現性と妥当性. 2022
  • Kazuko Yoshizawa. Reproducibility and Validity of a Food Frequency Questionnaire to Measure the Consumption of β-Carotene, β-Cryptoxanthin, Folate, Vitamin D, EPA, and DHA. Current developments in nutrition. 2022
  • Kazuko Yoshizawa, Walter C. Willett, Changzheng Yuan. Reliability of Repeated Measures of Nutrient Intake by Diet Records in Residents in the Western Region of Japan. Nutrients. 2019
  • Kazuko Yoshizawa. WHO Healthy City Initiative in Japan. Nihon Eiseigaku Zasshi. 2013
  • Kazuko Yoshizawa(吉澤和子). Prospective study of selenium levels in toenails and risk of coronary heart disease in men. American journal of epidemiology. 2003
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書籍 (3件):
  • 公衆栄養学 : 公衆栄養活動の実践のための理論と展開
    医歯薬出版 2023 ISBN:9784263708453
  • 公衆栄養学実習
    建帛社 2012 ISBN:9784767904689
  • 栄養分野に焦点を当てた貧困評価手法と指標に係る調査研究
    国際協力事業団国際協力総合研修所 2000
講演・口頭発表等 (6件):
  • Reproducibility and Validity of a Food Frequency Questionnaire to Measure the Consumption of β-Carotene, β-Cryptoxanthin, Folate, Vitamin D, EPA, and DHA.
    (Virtual Cardiology 2022 2022)
  • Online Summit on Cardiology and Cardiovascular Diseases, Validity and reproducibility of a food frequency questionnaire to assess the consumption of fatty acids and antioxidants in a Japanese population.
    (Online Summit on Cardiology and Cardiovascular Diseases 2020)
  • Measuring the effect of vitamin B12 and folate supplements on mild cognitive impairment.
    (Clinical Trial Design, Harvard Catalyst, Harvard Medical School, Boston, USA. 2019)
  • Within- and between-person variation in repeated dietary measurements in residents in the western region of Japan.
    (Effectively Communicating Research by Harvard Catalyst, the Harvard Clinical and Translational Science Center, Harvard Medical School, Boston, USA. 2018)
  • Within- and between-person variation in repeated dietary measurements in residents in the western region of Japan.
    (Nutrition 2018, American Society for Nutrition 2018)
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学歴 (2件):
  • 1991 - 1997 ハーバード大学大学院 博士
  • 1988 - 1990 コーネル大学 栄養学修士
学位 (2件):
  • ハーバード大学 博士(栄養疫学) (ハーバード大学公衆衛生大学院)
  • コーネル大学 修士(国際栄養) (コーネル大学)
経歴 (4件):
  • 2017/05 - 2023/08 ハーバード公衆衛生大学院 客員サイエンティスト
  • 2003/12 - 2016/11 世界保健機関 コンサルタント(分野:グローバル・ヘルス・ニュートリション; キャパシティビルディング)
  • 2005/10 - 2005/10 WHO Rapporteur: Technical Consultation Meeting on Promoting Optimal Fetal Development
  • 2005/09 - 2005/09 WHO Rapporteur, Regional Office for the East Mediterranean Region, Cairo, Egypt. Report on the Regional Workshop to Introduce the New WHO Growth Curves, Muscat, Oman (12-14 September 2005)
受賞 (2件):
  • 1992/09 - ハーバード大学公衆衛生大学院栄養学部 学費免除奨学金
  • The Journal of the National Cancer Institute (JNCI) The Journal of the National Cancer Institute エディトリアル選出(1998年) Selected for editorial mention in The Journal of the National Cancer Institute for the study 'Prediagnostic Selenium Levels in Toenails and the Risk of Advanced Prostate Cancer' (1998)
所属学会 (2件):
American Society for Nutrition ,  The Statostical Society
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