研究者
J-GLOBAL ID:200901033210569751
更新日: 2024年01月17日
榎森 康文
エモリ ヤスフミ | Emori Yasufumi
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所属機関・部署:
東京大学 大学院理学系研究科 生物化学専攻 生物化学専攻
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職名:
准教授
研究分野 (3件):
分子生物学
, 機能生物化学
, 神経科学一般
研究キーワード (6件):
味覚の分子細胞生物学
, プロテアーゼの分子細胞生物学
, シグナル伝達
, Molecular Biology of Chemoreception
, Molecular Biology of Proteases
, Signal Transduction
競争的資金等の研究課題 (8件):
味覚アッセイ系の開発
細胞内タンパク分解系と疾病など個体レベルでの現象の関連
セキツイ動物の化学受容の分子機構の解析
カルパイン-カルパスタチン系の生体内機能解析
Development of assay systems of gustation
Relation between intracellular proteolysis and doseases
Studies on Molecular Mechanisms of Chemorecoption of Vertebrates
Functional Analyses on Calpain-Calpastatin system In Vivo
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MISC (53件):
Matsumoto, I, N Nagamatsu, S Arai, Y Emori, K Abe. Identification of candidate genes involved in somatosensory functions of cranial sensory ganglia. MOLECULAR BRAIN RESEARCH. 2004. 126. 1. 98-102
Identification of 24 genes and two pseudogenes coding for olfactory receptors in Japanese loach, classified into four subfamilites: a putative evolutionary process for fish olfactory receptor genes by comprehensive phylogenic analysis. Gene. 2004. 325, 123
L Matsumoto, Y Emori, S Nakamura, K Shimizu, S Arai, K Abe. DNA microarray cluster analysis reveals tissue similarity and potential neuron-specific genes expressed in cranial sensory ganglia. JOURNAL OF NEUROSCIENCE RESEARCH. 2003. 74. 6. 818-828
味を感じる:味覚受容体と味細胞内シグナル伝達系. 細胞工学. 2002. 21巻、1425頁
End-β-N-acetylglucosaminidase, an enzyme involved in processing of free digosaccharides in the cytosol. Pro.Natl.Acud.Sci.USA. 2002. 991, 9691
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Works (2件):
味覚シグナリングの分子生物学的解明
1996 - 2000
Molecular biology of taste signaling
1996 - 2000
学歴 (4件):
- 1983 東京大学 理学系研究科 生物化学
- 1983 東京大学
- 1978 東京大学 理学部 生物化学
- 1978 東京大学
学位 (2件):
理学博士 (東京大学)
理学修士 (東京大学)
受賞 (1件):
1990 - 日本生化学会奨励賞
所属学会 (3件):
日本農芸化学会
, 日本分子生物学会
, 日本生化学会
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