研究者
J-GLOBAL ID:200901061762670752
更新日: 2024年11月18日
光田 達矢
ミツダ タツヤ | Tatsuya Mitsuda
所属機関・部署:
職名:
准教授
研究分野 (4件):
その他
, ヨーロッパ史、アメリカ史
, 日本史
, 地域研究
研究キーワード (2件):
季節
, ヨーロッパ 日本 ドイツ 動物 食 肉 馬 菓子
競争的資金等の研究課題 (6件):
論文 (14件):
-
Tatsuya Mitsuda. From Endurance to Escape: The Tokyo Summer as Lived Experience in the Twentieth Century. Journal of Urban History. 2024
-
From Colonial Hoof to Metropolitan Table: The Imperial Biopolitics of Beef Provisioning in Colonial Korea. Global Food History. 2023
-
Mitsuda T. Communist Pigs: An Animal History of East Germany's Rise and Fall by Thomas Fleischman (review). Technology and culture. 2022. 63. 2. 525-527
-
Tatsuya Mitsuda. Consumed by Sweets: Parents, Children, and Snacking in Modern Japan. The Journal of the History of Childhood and Youth. 2021. 14. 1. 63-84
-
光田達矢. Imperial Bovine Bodies: Rendering Chinese Milk and Meat Fit for German and Japanese Consumption. Asia Pacific Perspectives. 2020. 16. 2. 4-33
もっと見る
書籍 (7件):
-
Sharing Spaces: Technology, Mediation, and Human-Animal Relationships
University of Pittsburgh Press 2024 ISBN:9780822948308
-
Portable Food Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2022
Prospect Books 2023
-
"Snacking, Health, Modernity: Moralizing Confections in Japan, 1890-1930", in Angela Ki Che Leung and Melissa L. Caldwell (eds), Moral Foods: The Construction of Nutrition and Health in Modern Asia
University of Hawaii Press 2019
-
"'Vegetarian Nationalism': Critiques of Meat Eating for Japanese Bodies, 1880-1938", in Michelle T. King (ed), Culinary Nationalism in Asia
Bloomsbury 2019
-
飼う-生命の教養学13
慶應義塾大学出版会 2018 ISBN:9784766425376
もっと見る
講演・口頭発表等 (20件):
-
From Colonial Hoof to Metropolitan Table: Imperial Biopolitics and the Commodification of Korean Bovine Bodies
(Livestock as Global and Imperial Commodities: Economies, Ecologies and Knowledge Regimes, c. 1500 - present, Commodities of Empire International Workshop 2022)
-
Towards a nation of beef eaters? Fears, tastes and the edibility of "fresh" meat in Japan, c. 1870-1930
(Making East Asian Foods: Technologies and Values, 19th - 20th Centuries, University of Hong Kong 2019)
-
Mapping New Technologies of Slaughter: the ‘Model’ Abattoir in Tsingtao Under German, Japanese, and Chinese Rule, 1898-1930
(Closing the Gap - How Technology Changes Spatial Relationships Between Humans and Animals 2018)
-
Bovine imperialism: Japanese livestock, the threat of animal diseases, and the supply of ‘safe’ meat and cattle in East Asia, c. 1890-1940
(Animal Agriculture from the Middle East to Asia 2017)
-
Imposing confectionary identities in Japan, 1890-1935
(Culinary Nationalism in Asia 2017)
もっと見る
学歴 (6件):
学位 (3件):
- 学士号 (慶應義塾大学)
- 修士号 (ケンブリッジ大学)
- 博士号 (ケンブリッジ大学)
経歴 (2件):
- 2009/04 - 現在 慶應義塾大学 経済学部 専任講師
- 2007/10 - 2009/03 ケンブリッジ大学 クレア・カレッジ リサーチ・アソシエイト
委員歴 (4件):
- 2017/05 - 現在 味の素食の文化センター 食の文化フォーラム オブザーバー
- 2017/04 - 現在 日本獣医史学会 評議員
- 2016/03/06 - 現在 ヒトと動物の関係学会 常任理事
- 2016/03 - 現在 ヒトと動物の関係学会 常任理事
所属学会 (5件):
Association for the Study of Food & Society (ASFS)
, 日本獣医史学会
, ヒトと動物関係学会
, 英国・獣医学史学会
, 社会経済史学会
前のページに戻る