研究者
J-GLOBAL ID:200901061762670752   更新日: 2024年11月18日

光田 達矢

ミツダ タツヤ | Tatsuya Mitsuda
所属機関・部署:
職名: 准教授
研究分野 (4件): その他 ,  ヨーロッパ史、アメリカ史 ,  日本史 ,  地域研究
研究キーワード (2件): 季節 ,  ヨーロッパ 日本 ドイツ 動物 食 肉 馬 菓子
競争的資金等の研究課題 (6件):
  • 2021 - 2024 近代家畜貿易と家畜衛生のグローバル化 -太平洋圏と大西洋圏の比較史-
  • 2018 - 2023 肉食社会化の比較史-近代ドイツと日本にみる生産・安全・生活-
  • 2018 - 2022 肉食社会化の比較史-近代ドイツと日本にみる生産・安全・生活-
  • 2014 - 2018 近代ドイツにおける食肉観の科学化-動物・食品・獣医-
  • 2014 - 2015 家庭動物と獣医学の関係史 - 20世紀ドイツの例を通して -
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論文 (14件):
  • Tatsuya Mitsuda. From Endurance to Escape: The Tokyo Summer as Lived Experience in the Twentieth Century. Journal of Urban History. 2024
  • From Colonial Hoof to Metropolitan Table: The Imperial Biopolitics of Beef Provisioning in Colonial Korea. Global Food History. 2023
  • Mitsuda T. Communist Pigs: An Animal History of East Germany's Rise and Fall by Thomas Fleischman (review). Technology and culture. 2022. 63. 2. 525-527
  • Tatsuya Mitsuda. Consumed by Sweets: Parents, Children, and Snacking in Modern Japan. The Journal of the History of Childhood and Youth. 2021. 14. 1. 63-84
  • 光田達矢. Imperial Bovine Bodies: Rendering Chinese Milk and Meat Fit for German and Japanese Consumption. Asia Pacific Perspectives. 2020. 16. 2. 4-33
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書籍 (7件):
  • Sharing Spaces: Technology, Mediation, and Human-Animal Relationships
    University of Pittsburgh Press 2024 ISBN:9780822948308
  • Portable Food Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2022
    Prospect Books 2023
  • "Snacking, Health, Modernity: Moralizing Confections in Japan, 1890-1930", in Angela Ki Che Leung and Melissa L. Caldwell (eds), Moral Foods: The Construction of Nutrition and Health in Modern Asia
    University of Hawaii Press 2019
  • "'Vegetarian Nationalism': Critiques of Meat Eating for Japanese Bodies, 1880-1938", in Michelle T. King (ed), Culinary Nationalism in Asia
    Bloomsbury 2019
  • 飼う-生命の教養学13
    慶應義塾大学出版会 2018 ISBN:9784766425376
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講演・口頭発表等 (20件):
  • From Colonial Hoof to Metropolitan Table: Imperial Biopolitics and the Commodification of Korean Bovine Bodies
    (Livestock as Global and Imperial Commodities: Economies, Ecologies and Knowledge Regimes, c. 1500 - present, Commodities of Empire International Workshop 2022)
  • Towards a nation of beef eaters? Fears, tastes and the edibility of "fresh" meat in Japan, c. 1870-1930
    (Making East Asian Foods: Technologies and Values, 19th - 20th Centuries, University of Hong Kong 2019)
  • Mapping New Technologies of Slaughter: the ‘Model’ Abattoir in Tsingtao Under German, Japanese, and Chinese Rule, 1898-1930
    (Closing the Gap - How Technology Changes Spatial Relationships Between Humans and Animals 2018)
  • Bovine imperialism: Japanese livestock, the threat of animal diseases, and the supply of ‘safe’ meat and cattle in East Asia, c. 1890-1940
    (Animal Agriculture from the Middle East to Asia 2017)
  • Imposing confectionary identities in Japan, 1890-1935
    (Culinary Nationalism in Asia 2017)
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学歴 (6件):
  • 2007 - 2007 ケンブリッジ大学 歴史学部
  • 2002 - 2002 ケンブリッジ大学 歴史学部
  • 2002 - 2002 ケンブリッジ大学 歴史学部
  • 2000 - 2000 慶應義塾大学 法学部 政治学科
  • 1998 - 2000 ボン大学 哲学部 歴史学
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学位 (3件):
  • 学士号 (慶應義塾大学)
  • 修士号 (ケンブリッジ大学)
  • 博士号 (ケンブリッジ大学)
経歴 (2件):
  • 2009/04 - 現在 慶應義塾大学 経済学部 専任講師
  • 2007/10 - 2009/03 ケンブリッジ大学 クレア・カレッジ リサーチ・アソシエイト
委員歴 (4件):
  • 2017/05 - 現在 味の素食の文化センター 食の文化フォーラム オブザーバー
  • 2017/04 - 現在 日本獣医史学会 評議員
  • 2016/03/06 - 現在 ヒトと動物の関係学会 常任理事
  • 2016/03 - 現在 ヒトと動物の関係学会 常任理事
所属学会 (5件):
Association for the Study of Food & Society (ASFS) ,  日本獣医史学会 ,  ヒトと動物関係学会 ,  英国・獣医学史学会 ,  社会経済史学会
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