研究者
J-GLOBAL ID:200901077390680601   更新日: 2024年04月10日

相良 剛史

サガラ タケフミ | Sagara Takefumi
所属機関・部署:
職名: 教授
研究分野 (2件): 家政学、生活科学 ,  水圏生命科学
研究キーワード (7件): 水産 ,  高齢者 ,  生活習慣病 ,  調理・加工 ,  機能性成分 ,  未利用資源 ,  食品科学
論文 (31件):
  • Hidehiko Kikuchi, Sayaka Fujita, Kaori Harata, Mayu Betto, Yuko Moriguchi, Fumiyuki Sanematsu, Harishkumar Madhyastha, Takefumi Sagara. Production and evaluation of a unique type of bread using inulin as the only carbohydrate source for bread fermentation with the inulinase-producing yeast, Kluyveromyces marxianus. Current Topics in Biotechnology. 2024. 14. 13-18
  • Hidehiko Kikuchi, Kaori Harata, Sumiko Akiyoshi, Takefumi Sagara, Harishkumar Madhyastha, Hitomi Mimuro, Futoshi Kuribayashi. Coffee diterpenes, cafestol and kahweol, display cytotoxicity and all-trans retinoic acid-induced superoxide generating activity-enhancing ability in U937 cells. Fundamental Toxicological Sciences. 2023. 10. 6. 233-240
  • Hidehiko Kikuchi, Kaori Harata, Sumiko Akiyoshi, Takefumi Sagara, Harishkumar Madhyastha, Hitomi Mimuro, Futoshi Kuribayashi. Bifunctional activity of tangeretin (5,6,7,8,4'-pentamethoxyflavone) in suppression of cell growth and gene expression of the superoxide-generating system-related proteins in U937 cells. Fundamental Toxicological Sciences. 2022. 9. 5. 151-157
  • Hidehiko Kikuchi, Kaori Harata, Sumiko Akiyoshi, Takefumi Sagara, Harishkumar Madhyastha, Futoshi Kuribayashi. Potential role of green tea amino acid l-theanine in the activation of innate immune response by enhancing expression of cytochrome b558 responsible for the reactive oxygen species-generating ability of leukocytes. Microbiology and immunology. 2022. 66. 6. 342-349
  • 相良剛史, 森口裕子, 吉田茉夕, 原田香, 西堀尚良, 橋本多美子. わかめ乾製品の添加が製パン性に及ぼす影響について. 食品科学教育協議会会誌. 2022. 13. 1. 31-38
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MISC (25件):
特許 (1件):
講演・口頭発表等 (53件):
  • 米糠粉末添加が米飯に与える影響について
    (第18回日本給食経営管理学会学術総会 2023)
  • パンの特性に及ぼす節蓮根粉末添加の影響
    (日本調理科学会2023年度大会 2023)
  • 乳糖資化性酵母を用いた真正牛乳パンの製造と評価
    (日本食品保蔵科学会第72回大会 2023)
  • 米糠粉末添加が製パンに与える影響について
    (日本調理科学会大会研究発表要旨集 2022)
  • わかめ乾燥品が製パンに与える影響について
    (日本家政学会大会研究発表要旨集 2021)
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学位 (1件):
  • 博士(水産学) (長崎大学)
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