研究者
J-GLOBAL ID:200901077685533279   更新日: 2024年01月30日

荒木 理沙

アラキ リサ | Araki Risa
所属機関・部署:
職名: 上級研究員
研究分野 (2件): 栄養学、健康科学 ,  家政学、生活科学
研究キーワード (2件): 栄養 ,  Nutrition
競争的資金等の研究課題 (4件):
  • 2006 - 2007 ホモシステイン代謝における葉酸、各種ビタミンの相互作用について
  • 2006 - 2007 野菜による食後糖・脂質代謝動態改善のアディポサイトカインに及ぼす効果
  • 2004 - 2005 高ホモシステイン血症とインスリン抵抗性に対する葉酸供給食品の効果
  • 高ホモシステイン血症予防のための食事療法について
論文 (31件):
  • Takaaki Matsuda, Hiroaki Suzuki, Yoko Sugano, Yasuhiro Suzuki, Daisuke Yamanaka, Risa Araki, Naoya Yahagi, Motohiro Sekiya, Yasushi Kawakami, Yoshinori Osaki, et al. Effects of Branched-Chain Amino Acids on Skeletal Muscle, Glycemic Control, and Neuropsychological Performance in Elderly Persons with Type 2 Diabetes Mellitus: An Exploratory Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2022. 14. 19. 3917
  • Risa Araki, Akira Yada, Hirotsugu Ueda, Kenichi Tominaga, Hiroko Isoda. Differences in the Effects of Anthocyanin Supplementation on Glucose and Lipid Metabolism According to the Structure of the Main Anthocyanin: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021. 13. 6. 2003
  • Motoi Tamura, Jun Watanabe, Sachiko Hori, Atsuko Inose, Yuji Kubo, Tomotsugu Noguchi, Takanobu Nishikawa, Masaya Ikezawa, Risa Araki, Masuko Kobori. Effects of a high-γ-polyglutamic acid-containing natto diet on liver lipids and cecal microbiota of adult female mice. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 2021. 40. 4. 176-185
  • Risa Araki, Kazunori Sasaki, Hiroyuki Onda, Syunsuke Nakamura, Masahiro Kassai, Toshiyuki Kaneko, Hiroko Isoda, Koichi Hashimoto. Effects of Continuous Intake of Rosemary Extracts on Mental Health in Working Generation Healthy Japanese Men: Post-Hoc Testing of a Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020. 12. 11. 3551
  • Risa Araki, Takeshi Yamada, Kazushi Maruo, Akihiro Araki, Rena Miyakawa, Hiroaki Suzuki, Koichi Hashimoto. Gamma-Polyglutamic Acid-Rich Natto Suppresses Postprandial Blood Glucose Response in the Early Phase after Meals: A Randomized Crossover Study. Nutrients. 2020. 12. 8. 2374
もっと見る
MISC (17件):
もっと見る
講演・口頭発表等 (75件):
  • 食感嗜好と食品選択行動の関係の検討
    (日本官能評価学会2022年大会 2022)
  • Health benefits of the traditional Japanese diet, and studies aimed at the labeling with health claims of functional agricultural products
    (The 9th NFRI-KFRI Bilateral Online Symposium 2021)
  • Health benefits of traditional Japanese fermented foods and study on functional natto (fermented soybeans)
    (NARO-VITAGORA symposium “Microorganisms - Sources of value, from soil to food” 2021)
  • Clinical trials for a new, high-functional Japanese diet: focusing on natto and brown rice
    (ICoFF2019 2019)
  • Health benefits of olive leaf tea for adults with pre-diabetes: an exploratory randomized controlled trial
    (ICoFF2019 2019)
もっと見る
学位 (2件):
  • 修士(家政学) (日本女子大学)
  • 博士(学術) (日本女子大学)
経歴 (7件):
  • 2021/04 - 現在 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品研究部門 上級研究員
  • 2020/04 - 2021/03 産総研・筑波大 食薬資源工学オープンイノベーションラボラトリ 食薬資源機能評価チーム 特別研究員
  • 2019/10 - 2020/03 筑波大学 テーラーメイドQOLプログラム開発研究センター 研究員
  • 2019/04 - 2019/09 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品研究部門 契約研究員
  • 2014/04 - 2019/03 筑波大学 医学医療系 研究員
全件表示
受賞 (1件):
  • 2021/12 - 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 NARO Research Prize SPECIALIII 農産物の機能性表示食品開発
所属学会 (6件):
日本臨床栄養学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本動脈硬化学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会
※ J-GLOBALの研究者情報は、researchmapの登録情報に基づき表示しています。 登録・更新については、こちらをご覧ください。

前のページに戻る