研究者
J-GLOBAL ID:201401001742915209   更新日: 2024年01月30日

中川 究也

ナカガワ キュウヤ | Nakagawa Kyuya
所属機関・部署:
研究分野 (1件): 加工学、生産工学
競争的資金等の研究課題 (5件):
  • 2020 - 2024 マイクロ波共振スペクトル計測を基礎とする工業凍結乾燥プロセスの高度化技術研究
  • 2017 - 2020 凍結濃縮相内で構造化を制御する食品機能性カプセルの創製と開発
  • 2014 - 2017 タンパク質凝集ナノ粒子の食品機能性を凍結によって創製する研究
  • 2012 - 2014 凍結濃縮相内でコアシェル型ハイドロゲル微粒子を創製する新規技術開発
  • 2007 - 2009 超音波凍結プロセス制御による凍結乾燥医薬の最適固体構造の創製
論文 (125件):
  • Ratchanon Chantanuson, Shinsuke Nagamine, Takashi Kobayashi, Kyuya Nakagawa. Effect of dry heat treatment of soy protein powder on aligned structure formation in soy protein-based food gels during freezing. Journal of Food Engineering. 2024. 363. 111779-111779
  • Teeraya Jarunglumlert, Ratchanon Chantanuson, Ryuta Hayashi, Yuta Katano, Takashi Kusakari, Shinsuke Nagamine, Kentaro Matsumiya, Takashi Kobayashi, Kyuya Nakagawa. Techno-economic assessment of plant-based meat analogue produced by the freeze alignment technique. Future Foods. 2023. 8. 100269-100269
  • S. Nagamine, M. Akagi, K. Nakagawa, T. Kobayashi. Effect of coagulant concentration on soy protein-based fiber for meat substitute by wet spinning combined with ionic cross-linking of alginate. Journal of Chemical Engineering of Japan. 2023. 56. 1. 2256377-2256377
  • Kyuya Nakagawa, Daiki Morishita, Tetsuo Suzuki, Noriaki Sano. Experimental and computational evaluation of the degree of micro-collapse formations in freeze-dried cakes. DRYING TECHNOLOGY. 2022. 1-13
  • Ratchanon Chantanuson, Shinsuke Nagamine, Takashi Kobayashi, Kyuya Nakagawa. Preparation of soy protein-based food gels and control of fibrous structure and rheological property by freezing. Food Structure. 2022. 32. 100258-100258
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MISC (21件):
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書籍 (7件):
  • 実務に役立つ凍結乾燥技術の基礎知識
    情報機構 2021 ISBN:9784865022179
  • 実用真空技術総覧
    NTS出版 2018
  • 凍結乾燥の基礎と実務への応用〜プロセスの最適化に向けた数学モデルの解法と使い方〜
    情報機構 2016 ISBN:9784865021134
  • マイクロ/ナノカプセルの調整、徐放性制御と応用事例
    技術情報協会 2014 ISBN:9784861045592
  • Nano- and microencapsulation of flavors in food systems, in "Nano- and Microencapsulation for Foods"
    Edited by Dr. Hae-Soo Kwak, John Wiley & Sons, Ltd. 2013
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講演・口頭発表等 (14件):
  • タンパク質凝集体の疎水性度と関わるプロセス技術
    (Nisshin Engineering Particle Technology International Seminar (NEPTIS2018) 2018)
  • How to operate freeze-drying process for assuring product quality of biological products.
    (The 13th Asian Congress on Biotechnology (ACB 2017) 2017)
  • Preparation of solid lipid microspheres as a delivery vehicle of nutraceuticals.
    (2017 International Symposium and Annual Meeting, The Role of Food Scientists & Food Industries for Food Security 2017)
  • 食品乾燥プロセスにおける品質設計 -食品製造へのQbD導入の提言-
    (FOOMA Japan 2017 国際食品工業展 2017)
  • In-situ observation of glass transition during freeze-drying by X-ray computed tomography using synchrotron radiation.
    (The 8th International Conference, The International Society for Lyophilization and Freeze-Drying (ISL-FD) 2017)
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