研究者
J-GLOBAL ID:201501056864479783   更新日: 2024年10月17日

アスマンシュ シュテファニー

STEPHANIE ASSMANN
所属機関・部署:
職名: 教授
ホームページURL (2件): https://kaken.nii.ac.jp/d/r/10400441.ja.htmlhttp://kyoin.u-hyogo.ac.jp/staff//em/assmannteradastephanie/
研究分野 (2件): 文化人類学、民俗学 ,  社会学
研究キーワード (6件): 食文化 ,  コンタクト・ゾーン ,  社会学 ,  グローバル化 ,  文化人類学 ,  ソフト・パワー
競争的資金等の研究課題 (2件):
  • 2019 - 2024 Reducing Food Waste in Japan: An Analysis of Consumer Behavior Patterns
  • 2010 - 2014 Travelling Cuisines: Culinary Soft Power and Culinary Contact Zones
論文 (22件):
  • Stephanie Assmann. Culinary heritage in Asia: National and regional identities - Reflections from the field. Routledge Open Research. 2024. 3. 6-6
  • ASSMANN, STEPHANIE. Gender and the Law. Progress and Remaining Problems. Coates, Jennifer, Lucy Fraser and Mark Pendleton. Eds. The Routledge Companion to Gender and Japanese Culture. 2020. 157-167
  • アスマン・シュテファニー. Mediating Health and National Identity: Visual Representations of the Food Education Campaign in Japan. Eds. Jörg Dürrschmidt and York Kautt, Globalized Eating Cultures. Mediation and Mediatization, Palgrave Macmillan. 2019. 53-68
  • アスマン・シュテファニー. Consumption of Fast Fashion in Japan: Local Brands and Global Environment. Ed. Katarzyna J. Cwiertka and Ewa Machotka, Consuming Life in Post-Bubble Japan. A Transdisciplinary Perspective. Consumption and Sustainability in Asia Book Series, Amsterdam University Press. 2018. 49-67
  • アスマンシュテファニー. Introduction to Special Issue: Global Engagement for Local and Indigenous Tastes: Culinary Globalization in East Asia. Gastronomica. The Journal of Critical Food Studies. 2017. 17. 3. 1-3
もっと見る
MISC (31件):
  • Assmann, Stephanie. Book Review: The Global Japanese Restaurant: Mobilities, Imaginaries, and Politics. Edited by James Farrer and David L. Wank Honolulu: University of Hawai‘i Press, 2023. Gastronomica: The Journal for Food Studies. 2024. 24. 3. 100-101
  • Stephanie Assmann. Review: Kyoto Revisited: Heritage Tourism in Contemporary Japan, by Jennifer S. Prough. The Journal of Japanese Studies. 2024. 50. 2. 457-460
  • Julie Valk. Comment on "Cultural Literacy as Mission and Product". 2024. 65. 3. 438-455
  • Stephanie Assmann. Book Review: Rethinking Locality in Japan. Social Science Japan Journal. 2023. 26. 2
  • Stephanie ASSMANN. Book Review: Global Coffee and Cultural Change in Modern Japan. Social Science Japan Journal. 2022. 25. 2. 403-405
もっと見る
書籍 (4件):
  • Special Issue. Global Engagement for Local and Indigenous Tastes: Culinary Globalization in East Asia
    Gastronomica. The Journal of Critical Food Studies 2017
  • Sustainability in Contemporary Rural Japan: Challenges and Opportunities.
    London: Routledge 2015
  • Japanese Foodways, Past and Present.
    Champaign: University of Illinois Press 2010
  • Wertewandel und soziale Schichtung in Japan. Differenzierungsprozesse im Konsumentenverhalten japanischer Frauen [Value Change and Social Stratification in Japan. Aspects of Women’s Consumer Behavior],
    Hamburg: Institute for Asian Affairs. 2005
講演・口頭発表等 (33件):
  • We need to talk about... Teaching Children about Food in Schools and the Community: Lessons from International Experiments. A Discussion with Jacquelyn Chi, Alastair Robertson and Stephanie Assmann.
    (Oxford Food Symposium 2023)
  • #32 Local Japan Podcast. Sustainability in Contemporary Rural Japan. A Discussion with Stephanie Assmann of the University of Hyogo.
    (Local Japan Podcast 2023)
  • Setting the Table: Teaching Moderation, Conviviality and Sustainability through Food in Moral Education Classes in Japan
    (Dimitrie Cantemir Christian University, Bucharest: Japan. Pre-Modern, Modern and Contemporary. A Return Trip from the East to the West. Learning in, about, and from Japan. 2022)
  • Sustainability and Crisis in Japanese Foodways
    (Association for Asian Studies (AAS) Annual Conference 2022 2022)
  • Feeding the Nation: Food Education in Historical and Contemporary Perspective.
    (European Association for Japanese Studies (EAJS) 2021)
もっと見る
学歴 (3件):
  • 1998 - 2003 ハンブルク大学 アフリカ・アジア研究所 博士課程
  • 1999 - 2001 同志社大学 商学部 特別学生(博士課程)
  • 1990 - 1997 ハンブルク大学 東洋学部 修士課程(日本研究、歴史、政治学)
学位 (1件):
  • 文学博士 (ハンブルク大学)
経歴 (7件):
  • 2019/04 - 現在 兵庫県立大学 国際商経学部 教授
  • 2014/04 - 2019/03 北海道大学 大学院メディア・コミュニケーション研究院 特任教授
  • 2011/08 - 2014/08 Albert-Ludwigs-University Freiburg im Breisgau 非常勤講師
  • 2013/11 - 2014/03 ハンブルク大学 アフリカ・アジア研究所 Guest Professor
  • 2010/10 - 2014/03 秋田大学 教育文化学部 准教授
全件表示
受賞 (1件):
  • 2019/02 - 北海道大学 教育研究総長表彰
所属学会 (2件):
American Association of Asian Studies (AAS) ,  European Association for Japanese Studies (EAJS)
※ J-GLOBALの研究者情報は、researchmapの登録情報に基づき表示しています。 登録・更新については、こちらをご覧ください。

前のページに戻る