研究者
J-GLOBAL ID:201601000665062558   更新日: 2024年11月05日

下川 哲

シモカワ サトル | Shimokawa Satoru
所属機関・部署:
職名: 准教授
ホームページURL (2件): https://prj-foodecon.w.waseda.jp/https://prj-foodecon.w.waseda.jp/english/
研究分野 (1件): 食料農業経済
研究キーワード (3件): 農業経済 ,  開発経済 ,  食料政策
競争的資金等の研究課題 (6件):
  • 2023 - 2027 カンボジアにおける昆虫養殖を活用した貧困削減と未来型食品生産の両立の可能性
  • 2019 - 2023 食品選択、食事内容構成の意思決定と健康リスクコミュニケーションの要件
  • 2020 - 2023 新型コロナウィルス流行による消費者心理・行動様式の長期的変容がもたらす新たな食料供給・消費問題の検証
  • 2019 - 2022 持続可能な風評対策と放射性物質検査体制に関する実証的研究ー行動経済学による接近
  • 2016 - 2019 中国における食品の質・安全性に対する需要と満足度:地域格差と時間的変化の検証
全件表示
論文 (20件):
  • Zihan Xu, Satoru Shimokawa. Local restrictions, population movement, and spillovers during the pandemic: Evidence from Japan's restaurant restriction. Health Economics. 2024
  • Yupeng Wang, Satoru Shimokawa. A trade-off between lives and the economy? Subsidizing dining out under the COVID-19 pandemic in Japan. Food Policy. 2024
  • Yupeng Wang, Satoru Shimokawa. Which food prices were more vulnerable to the COVID-19 blockade regulations in China? Comparison between perishable and storable vegetables. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies. 2022
  • Satoru Shimokawa, Dezhuang Hu, Dandan Li, Hong Cheng. The urban-rural gap in the demand for food safety in China: The role of food label knowledge. Agricultural Economics. 2021. 52. 2. 175-193
  • Lei Lei, Satoru Shimokawa. Promoting dietary guidelines and environmental sustainability in China. China Economic Review. 2020. 59. 101087-101087
もっと見る
書籍 (3件):
  • 食べる経済学 (未来のわたしにタネをまこう 1)
    大和書房 2021 ISBN:4479393749
  • The Rising Cost of a Healthy Diet: Changing Relative Prices of Foods in High-income and Emerging Economies
    Overseas Development Institute 2015
  • Rural Infrastructure and Agricultural Development.
    Rethinking Infrastructure for Development, The World Bank. 2007
講演・口頭発表等 (5件):
  • How Does Self-Control Influence Effective Altruism?Implication for Go to Eat Coupon Purchases in Japan
    (32nd International Conference of Agricultural Economists, Delhi, India 2024)
  • Demand for Stigmatized Product: The Case of Fukushima Rice
    (North America Summer Meeting of Econometric Society 2024 2024)
  • 経済学から読み解く「食」と未来社会
    (第34回日本疫学会学術総会 2024)
  • Distinguishing Attitude and Belief Expressions from Economic Preferences in Long-Lasting Aversion in Food Choice
    (31st International Conference of Agricultural Economists, Virtual 2021)
  • No-tolerant Consumers, Information Treatments, and Demand for Stigmatized Foods: the Case of Fukushima Nuclear Power Plant Accident in Japan
    (30th International Conference of Agricultural Economists, Vancouver, Canada 2018)
学歴 (3件):
  • - 2007 コーネル大学 応用経済学研究科 博士課程修了
  • - 2003 コーネル大学 応用経済学研究科 修士課程修了
  • - 2000 北海道大学 農学部 農業経済学科 卒業
学位 (1件):
  • 博士
経歴 (4件):
  • 2023/06 - 現在 早稲田大学 食とエネルギーシステム研究所 所長
  • 2016/04 - 現在 早稲田大学 政治経済学術院 准教授
  • 2015/07 - 2016/03 アジア経済研究所 研究員
  • 2007/07 - 2015/06 香港科技大学 社会科学部 助教授
委員歴 (8件):
  • 2021/11 - 現在 Journal of the Agricultural and Applied Economics Association 編集委員
  • 2020/08 - 現在 Agricultural and Resource Economics Review 編集委員
  • 2019/04 - 現在 Japanese Journal of Agricultural Economics 編集委員
  • 2017/08 - 現在 Journal of Integrative Agriculture 編集委員
  • 2022/01 - 2023/03 アジア農業経済学会 大会実行副委員長
全件表示
※ J-GLOBALの研究者情報は、researchmapの登録情報に基づき表示しています。 登録・更新については、こちらをご覧ください。

前のページに戻る