研究者
J-GLOBAL ID:201601020304212823   更新日: 2024年04月23日

川崎 晋

カワサキ ススム | Kawasaki Susumu
所属機関・部署:
研究分野 (1件): 食品科学
論文 (95件):
  • Fia Noviyanti, Mari Mochida, Susumu Kawasaki. Predictive modeling of Salmonella spp. growth behavior in cooked and raw chicken samples: Real-time PCR quantification approach and model assessment in different handling scenarios. Journal of Food Science. 2024. 89. 4. 2410-2422
  • 外川理絵, 金川怜美, 福本沙弥, Fia NOVIYANT, 細谷幸恵, 小泉大輔, 庵原啓司, 下平潤, 川崎晋. カロリメトリー法を用いたマッシュポテト中における Bacillus cereusの最大比増殖速度測定と増殖予測モデルの作成. 食品衛生学雑誌. 2023. 64. 6. 200-205
  • Noviyanti, F, Hosotani, Y, Inatsu, Y, Kawasaki, S. Predicting the growth behavior of foodborne pathogenic bacteria by real-time polymerase chain reaction method. JARQ. 2022. 56. 4. 321-327
  • Fia NOVIYANTI, Yukie HOSOTANI, Yasuhiro INATSU, Susumu KAWASAKI. A Comparison of Listeria monocytogenes Growth Monitoring in Ground Pork Samples by Real-time Polymerase Chain Reaction to Conventional Agar and Most Probable Number Methods. Food Science and Technology Research. 2021. 27. 4. 647-656
  • Fia Noviyanti, Shigemasa Shimizu, Yukie Hosotani, Shigenobu Koseki, Yasuhiro Inatsu, Susumu Kawasaki. Predictive Growth Model of Listeria monocytogenes Under Fluctuating Temperature Conditions in Pasteurized Milk by Using Real-Time Polymerase Chain Reaction. Foodborne Pathogens and Disease. 2020. 17. 11. 693-700
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特許 (5件):
  • 微生物の損傷度定量方法
  • 生体数モデル生成装置、生体数モデル生成方法、サイトメーター、および、プログラム
  • カンピロバクターの種同定のための遺伝的方法
  • カンピロバクターの種同定のための遺伝的方法
  • 微生物の多重検出方法
書籍 (13件):
  • 食品微生物学の基礎
    講談社 2024 ISBN:9784065339886
  • 食品製造・検査における芽胞・損傷菌とその検出・制御技術
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781314976
  • 食品分野における微生物制御技術の最前線
    シーエムシー出版 2014
  • Encyclopedia of food microbiology (second edition)
    Elsevier Ltd, Academic Press 2014
  • 微生物の簡易迅速検査法
    テクノシステム 2013 ISBN:4924728691
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講演・口頭発表等 (96件):
  • カロリメトリー法によるBacillus cereus増殖速度の迅速計測と増殖予測モデル式の作成
    (第119回日本食品衛生学会学術講演会 (講演要旨集163p.) (東京, 船堀) 2023)
  • Strain variability of reduction behaviors of Campylobacter jejuni strains under isothermal inactivation and the Bayesian predictive model of the survival kinetics
    (International Association for Food Protection 2023 annual meating (Toronto, Ontario), P3-123 2023)
  • Predictive modeling for the growth behavior of Salmonella spp. in various chicken sample types by real-time PCR
    (12th International Conference on Predictive Modelling in Foods (Sapporo, Japan) P-42, 2023)
  • Development of a thermal inactivation model considering the thermotolerance variability of 19 Campylobacter jejuni strains using the multi-variate normal distribution and the Most Probable Curve method
    (12th International Conference on Predictive Modelling in Foods (Sapporo, Japan) O3-2, 2023年6月15日 2023)
  • Modelling the effect of temparature on the growth behavior of Salmonella spp. in poultry products by real-time PCR
    (第118回日本食品衛生学会学術講演会 (講演要旨集173p.) 長崎, 2022)
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経歴 (9件):
  • 2021/04 - 現在 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品研究部門 食品流通・安全研究領域 食品安全・信頼グループ 上級研究員
  • 2019/04 - 現在 筑波大学 グローバル教育院 教授(協働大学院)
  • 2019/04 - 2021/03 農研機構・本部 企画戦略本部 研究推進部 研究推進総括課 上級研究員
  • 2016/04 - 2021/03 農研機構・食品研究部門 食品安全研究領域 食品衛生ユニット 上級研究員
  • 2015/04 - 2019/03 筑波大学 グローバル教育院 准教授(協働大学院)
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受賞 (7件):
  • 2021/04 - 公益財団法人 飯島藤十郎記念食品科学振興財団 2020年度 飯島藤十郎食品技術賞
  • 2019/08 - 日本食品科学工学会 令和元年度 奨励賞
  • 2016/09 - 日本食品微生物学会 平成28年度 研究奨励賞
  • 2015/08 - 日本食品工学会 論文賞(共著)
  • 2012/11 - 農林水産省 平成24年度(第8回) 若手農林水産研究者表彰 若手研究者賞
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