研究者
J-GLOBAL ID:201701011760344098   更新日: 2024年10月17日

石井 統也

イシイ トウヤ | Ishii Toya
所属機関・部署:
職名: 助教
研究分野 (1件): 食品科学
研究キーワード (4件): 食品加工学 ,  界面科学 ,  食品科学 ,  コロイド科学
競争的資金等の研究課題 (4件):
  • 2024 - 2027 微細気泡が食品成分に与える物理的・化学的作用の解明
  • 2022 - 2025 食料生存基盤の拡充を目指した植物性素材の高機能化
  • 2020 - 2023 ミクロゲルの活用によるパンおよび麺類の高付加価値化
  • 2019 - 2021 新たな食品素材としての展開を目指した植物のオイルボディの基礎的特性の解明
論文 (17件):
  • 石井 統也. 乳化食品の物性と構造. アグリバイオ. 2024. 8. 10. 29-34
  • Alexandra Obenewaa Kwakye, Kazuhiro Fukada, Toya Ishii, Masahiro Ogawa. Impact of rare sugar D-allulose on hardening of starch gels during refrigerated storage. Foods. 2024. 13. 14. 2183
  • Alexandra Obenewaa Kwakye, Kazuhiro Fukada, Toya Ishii, Masahiro Ogawa. The effects of D-allulose on the gelatinization and recrystallization properties of starches from different botanical sources. Starch - Stärke. 2024. 76. 9-10. 2300243
  • Jiraporn Sirison, Toya Ishii, Kentaro Matsumiya, Yuki Higashino, Yuko Nambu, Masahiko Samoto, Masahiro Sugiyama, Yasuki Matsumura. Tuning of rheological behavior of soybean lipophilic protein-stabilized emulsions. Food Hydrocolloids. 2023. 141. 108745
  • Hsinhsuan Ho, Toya Ishii, Kentaro Matsumiya, Yuko Nambu, Yasuki Matsumura. Effects of powder-added phase on emulsifying properties of avocado powder under acidified and salted conditions. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects. 2021. 625. 126848-126848
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MISC (28件):
  • Kazuki Shirayama, Toya Ishii. A novel physical technique to enhance the stability of starch gels against retrogradation using ultra-fine bubbles. Proceedings of The 3rd Trilateral Symposium on Sustainability (Strategies for Climate Action and Mitigation of Climate Change Impacts). 2024. 116
  • 石井 統也. 柔らかい微粒子の乳化機能 -最近の進展の卵素材への適用例-. 第10回 タマゴシンポジウム 講演要旨集. 2024. 9-10
  • Alexandra Obenewaa Kwakye, Kazuhiro Fukada, Toya Ishii, Masahiro Ogawa. The suppression effect of rare sugar D-allulose on starch retrogradation. 学会創立100周年記念 日本農芸化学会中四国支部 第68回講演会 講演要旨集. 2024. 36
  • Toya Ishii, Yasuki Matsumura, Riona Yabumoto, Hiroyuki Yachi, Kiyota Sakai, Keita Okuda, Masamichi Okada, Shotaro Yamaguch. Protein-glutaminase enhances physical stability of plant-based milk substitutes against thermal and aqueous environmental stresses. Book of Abstracts, 19th Food Colloids Conference. 2024. 190
  • Takeru Fujita, Toya Ishii, and Masahiro Ogawa. Thermal behavior of salt-soluble proteins recovered from cricket muscle. Proceedings of The 3rd Trilateral Symposium on Sustainability (Strategies for Climate Action and Mitigation of Climate Change Impacts). 2024. 136
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書籍 (3件):
  • 豆類の百科事典
    朝倉書店 2024 ISBN:9784254400267
  • 食品分散系の制御技術と応用 : -素材,構造,加工,食感-
    シーエムシー出版 2024 ISBN:9784781317977
  • 食品分散系の制御技術と応用 : -素材,構造,加工,食感-
    シーエムシー出版 2024 ISBN:9784781317977
講演・口頭発表等 (34件):
  • Thermal behavior of salt-soluble proteins recovered from cricket muscle
    (The 3rd Trilateral Symposium on Sustainability (Strategies for Climate Action and Mitigation of Climate Change Impacts) 2024)
  • A novel physical technique to enhance the stability of starch gels against retrogradation using ultra-fine bubbles
    (The 3rd Trilateral Symposium on Sustainability (Strategies for Climate Action and Mitigation of Climate Change Impacts) 2024)
  • 柔らかい微粒子の乳化機能 -最近の進展と卵素材への適用例-
    (第10回タマゴシンポジウム 2024)
  • The suppression effect of rare sugar D-allulose on starch retrogradation
    (学会創立100周年記念 日本農芸化学会中四国支部 第68回講演会 2024)
  • Protein-glutaminase enhances physical stability of plant-based milk substitutes against thermal and aqueous environmental stresses
    (19th Food Colloids Conference 2024)
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学歴 (3件):
  • 2016 - 2019 京都大学 大学院農学研究科 農学専攻 博士後期課程
  • 2014 - 2016 京都大学 大学院農学研究科 農学専攻 修士課程
  • 2010 - 2014 京都大学 農学部 資源生物科学科
学位 (2件):
  • 修士(農学) (京都大学)
  • 博士(農学) (京都大学)
経歴 (4件):
  • 2021/07 - 現在 香川大学 農学部 応用生物科学科 助教
  • 2022/10 - 2024/03 愛媛大学 大学院連合農学研究科 助教 (兼職)
  • 2021/04 - 2021/06 京都大学 大学院農学研究科 農学専攻 研究員
  • 2019/04 - 2021/03 京都大学 大学院農学研究科 農学専攻 特定助教
受賞 (3件):
  • 2021/08 - 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会誌 第 67巻 論文賞
  • 2017/08 - 日本食品科学工学会 第13回 若手の会ポスター発表 企業賞
  • 2016/09 - 日本油化学会 第9回 学生奨励賞
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