研究者
J-GLOBAL ID:202001017101946181   更新日: 2021年10月26日

曽我部 知史

ソガベ トモチカ | SOGABE TOMOCHIKA
所属機関・部署:
職名: 大学院生
研究分野 (1件): 食品科学
論文 (5件):
  • Tomochika Sogabe, Koichi Ohira, Kiyoshi Kawai. Effect of polymer addition on the physical properties of freeze-dried soup solid. Journal of Food Science and Technology. 2021
  • Tomochika Sogabe, Rika Kobayashi, Pariya Thanatuksorn, Toru Suzuki, Kiyoshi Kawai. Physical and structural characteristics of starch-based and conventional cookies: Water sorption, mechanical glass transition, and texture properties of their crust and crumb. Journal of Texture Studies. 2021
  • Takumi Mochizuki, Alex Eduardo Alvino Granados, Tomochika Sogabe, Kiyoshi Kawai. Effects of Glass Transition, Operating Process, and Crystalline Additives on the Hardness of Thermally Compressed Maltodextrin. Food Engineering Reviews. 2020. 13. 1. 215-224
  • Takumi Mochizuki, Tomochika Sogabe, Yoshio Hagura, Kiyoshi Kawai. Effect of glass transition on the hardness of a thermally compressed soup solid. Journal of Food Engineering. 2019. 247. 38-44
  • Tomochika Sogabe, Kiyoshi Kawai, Rika Kobayashi, Jakia Sultana Jothi, Yoshio Hagura. Effects of porous structure and water plasticization on the mechanical glass transition temperature and textural properties of freeze-dried trehalose solid and cookie. Journal of Food Engineering. 2018. 217. 101-107
講演・口頭発表等 (10件):
  • Improvement in the physical properties of freeze dried soup solid with the addition of gelling agent
    (the 58th Annual Meeting of the Society for Cryobiology 2021)
  • Mechanical glass transition temperature and textural properties of plain and starch-based cookie
    (34th European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) International Conference 2020 2020)
  • 高分子添加による凍結乾燥スープ固体の物性制御
    (2020年度日本冷凍空調学会年次大会 2020)
  • フリーズドライによる多孔質固体のテクスチャー設計
    (日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会 2020)
  • クッキーおよびボーロの力学的ガラス転移と吸湿に伴う食感変化
    (令和元年度日本応用糖質科学会中国四国支部シンポジ ウム 2019)
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学歴 (3件):
  • 2019 - 現在 広島大学 統合生命科学専攻 食品生命科学プログラム
  • 2015 - 2017 広島大学 生物機能開発学専攻 食資源科学講座
  • 2011 - 2015 広島大学 生物生産学科
学位 (1件):
  • 修士(農学) (広島大学)
受賞 (5件):
  • 2020/12 - 広島大学 エクセレントスチューデントスカラシップ
  • 2019/11 - 日本応用糖質科学会中国・四国支部 優秀発表賞
  • 2016/12 - 広島大学 エクセレントスチューデントスカラシップ
  • 2015/08 - 日本食品工学会 優秀ポスター発表賞
  • 2015/03 - 広島大学 学生表彰(学術研究活動)
所属学会 (4件):
Society for Cryobiology ,  日本冷凍空調学会 ,  日本食品工学会 ,  低温生物工学会
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