研究者
J-GLOBAL ID:202001017615210907   更新日: 2024年02月14日

白子 紗希

シラコ サキ | SHIRAKO SAKI
所属機関・部署:
職名: 助教
研究分野 (3件): 環境、天然医薬資源学 ,  食品科学 ,  分析化学
研究キーワード (6件): Anti-inflammation ,  Functional food ,  機能性食品 抗炎症 ,  生薬 ,  ペプチド ,  ペプチド、 生薬、 機能性食品 抗炎症、
競争的資金等の研究課題 (4件):
  • 2022 - 2025 フレイルの克服を目的とした、大棗から見出したアミノ酸脱炭酸物がもつ生理機能の解明
  • 2022 - 回腸を標的とするピログルタミルペプチドによる腸内細菌叢改善作用メカニズムの解明
  • 2021 - 2022 “新規ロイシン誘導体”が秘める生理機能の解明に向けた基礎研究
  • 2020 - 2021 炎症性腸疾患の予防および治療を目指した生薬由来ペプチドの網羅的探索
論文 (8件):
  • Ozaki H, Nishidono Y, Fujii A, Okuyama T, Nakamura K, Maesako T, Shirako S, Nakatake R, Tanaka K, Ikeya Y, et al. Identification of Anti-Inflammatory Compounds from Peucedanum praeruptorum Roots by Using Nitric Oxide-Producing Rat Hepatocytes Stimulated by Interleukin 1β. Molecules. 2023. 28. 13. 5076
  • Tatsuki Sato, Saki Shirako, Tetsuya Okuyama, Yukinobu Ikeya, and Mikio Nishizawa. Anti-inflammatory effects of hydrophobic constituents in the extract of the root cortex of Paeonia suffruticosa. Bioactive Compounds in Health and Disease. 2022. 5. 8. 160-173
  • Yuto Nishidono, Yuuna Iwama, Saki Shirako, Toshinari Ishii, Tetsuya Okuyama, Mikio Nishizawa & Ken Tanaka. Two new monoterpene esters from the pericarps of <I>Alpinia zerumbet</I>. Natural Product Research. 2022
  • Siti Mariyah Ulfa, Saki Shirako, Mariko Sato, Dinia Rizqi Dwijayanti, Tetsuya Okuyama, Seiji Horie, Jun Watanabe, Yukinobu Ikeya, Mikio Nishizawa. Anti-inflammatory effects of anthraquinones of Polygonum multiflorum roots. Bioactive Compounds in Health and Disease. 2022. 5. 6. 136-148
  • Saki Shirako, Kenji Sato, Saki Moriwaki, Yukinobu Ikeya, Mikio Nishizawa. Detection of Decarboxylated Amino Acids after in Vitro Protease Digestion of the Hydrophilic Fraction of Crude Drug Extracts. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2022. 45. 2. 169-177
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MISC (2件):
  • 鄭 屹峰, 白子紗希, 佐藤健司. 麹発酵により生じたペプチドおよびアミノ酸代謝物の機能. 日本醸造協会誌. 2022. 117. 1. 6-17
  • 白子紗希, 佐藤健司. [最近の研究] ジ・トリペプチドによって活性化/阻害されるオリゴペプチド(4残基以上)トランスポーターの存在とその意義. 食品加工技術. 2019. 39. 2. 9-17
書籍 (1件):
  • Pyroglutamyl peptides in Japanese fermented foods and protein hydrolysate enhance production of host-antimicrobial peptides and ameliorate microbial imbalance
    Elsevier Science, Academic Press 2021 ISBN:9780128212325
講演・口頭発表等 (34件):
  • 初代培養肝細胞における一酸化窒素誘導抑制作用を持つゼンコの成分の探索
    (第45回 日本分子生物学会年会(日本分子生物学会) 2022)
  • ゴーヤー果実成分によるインスリン感受性改善効果および肝糖新生抑制効果
    (第45回 日本分子生物学会年会(日本分子生物学会) 2022)
  • Comprehensive analysis of Hydrophilic Fraction of Crude Drug Extracts based on digestion and absorption processes
    (2022 General Assembly of the European Society of Medicine (ESMED General Assembly) 2022)
  • アオジソとアカジソ中の一酸化窒素産生抑制成分
    (統合医療機能性食品国際学会 第30回年会(ICNIM2022) 2022)
  • LC-MS/MSを用いたECLM、EAS、OPLFEの<I>in vitro</I>消化産物の分析
    (統合医療機能性食品国際学会 第30回年会(ICNIM2022) 2022)
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学歴 (3件):
  • - 2020 京都大学大学院 農学研究科 応用生物科学専攻
  • - 2017 京都大学大学院 農学研究科 応用生物科学専攻
  • - 2015 京都府立大学 生命環境学部 食保健学科
学位 (1件):
  • 博士(農学) (京都大学)
経歴 (1件):
  • 2020/04 - 立命館大学 生命科学部生命医科学科 助教
受賞 (5件):
  • 2022/07 - International Congress on Nutrition and Integrative Medicine Young Investigator Award 2022
  • 2019/12 - ICoFF2019 Young Investigator Award Pyroglutamyl peptides with anti-obesity, which are distributed in Japanese fermented foods, regulate ERK phosphorylation through GPR109A and GPR81
  • 2018/11 - 2018 Global Food Science Student Competition (GFSSC) in Jiangnan University(中国) 口頭発表銅賞 Administration of pyroGlu-Leu, distributed in fermented foods, increases antimicrobial peptides, Rattusin, and improves high fat diet induced-dysbiosis in rats
  • 2017/10 - ISNFF2017 Poster Award (First place) Oral administration of pyroGlu-Leu, widely distributed in protein hydrolysates and fermented foods, increases antimicrobial peptides in rat small intestine
  • 2015/11 - ICoFF2015 Poster Award Identification of glutathione-binding protein in human plasma after supplementation of glutathione
所属学会 (2件):
日本生化学会 ,  日本栄養・食糧学会
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