研究者
J-GLOBAL ID:202401012735365448   更新日: 2025年08月26日

高橋 尚子

タカハシ ヒサコ | Takahashi Hisako
所属機関・部署:
職名: 博士研究員
その他の所属(所属・部署名・職名) (1件):
研究分野 (2件): 栄養学、健康科学 ,  食品科学
競争的資金等の研究課題 (2件):
  • 2025 - 2027 構造特異的脂質による代謝制御機構の解明
  • 2025 - 2026 運動時における食品成分による熱産生脂肪細胞の活性化を介したエネルギー消費亢進作用の解析
論文 (2件):
  • Hisako Takahashi, Hiromu Morimoto, Miori Tanaka, Hirofumi Inoue, Tsuyoshi Goto, Teruo Kawada, Mariko Uehara, Nobuyuki Takahashi. Myricetin and myricitrin indirectly and directly increases uncoupling protein-1 mRNA expression in C3H10T1/2 beige adipocytes. Biochemical and biophysical research communications. 2024. 734. 150771-150771
  • Hisako Takahashi, Miori Morikawa, Emi Ozaki, Minami Numasaki, Hiromu Morimoto, Miori Tanaka, Hirofumi Inoue, Tsuyoshi Goto, Teruo Kawada, Fumio Eguchi, et al. A modified system using macrophage-conditioned medium revealed that the indirect effects of anti-inflammatory food-derived compounds improve inflammation-induced suppression of UCP-1 mRNA expression in 10T1/2 adipocytes. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2024. 88. 6. 679-688
MISC (3件):
講演・口頭発表等 (1件):
  • Anti-obese effects of food-derived compounds on beige adipocytes.
    (8th IUFoST 2025)
学位 (2件):
  • 修士(農学) (東京農業大学)
  • 博士(農学) (東京農業大学)
経歴 (2件):
  • 2025/04 - 現在 明治大学 農学部 農芸化学科 博士研究員
  • 2025/04 - 現在 東京農業大学 応用生物科学部 食品安全健康学科 客員研究員
受賞 (7件):
  • 2025/03 - 日本農芸化学会 B.B.B.論文賞 A modified system using macrophage-conditioned medium revealed that the indirect effects of anti-inflammatory food-derived compounds improve inflammation-induced suppression of UCP-1 mRNA expression in 10T1/2 adipocytes
  • 2025/01 - 愛知県若手研究者イノベーション創出奨励事業 わかしゃち奨励賞 茶カテキンによるベージュ脂肪細胞の活性化で抗肥満を目指す
  • 2024/08 - 日本農芸化学会関東支部 優秀発表賞(口頭) ブラックジンジャー抽出物によるアドレナリン感受性増強を介したベージュ脂肪細胞の活性化
  • 2024/05 - 日本栄養・食糧学会 学生優秀発表賞 アドレナリン感受性増強を介した食品成分によるベージュ脂肪細胞の活性化
  • 2022/12 - International Congress of Nutrition (ICN) Young Investigator Award Construction of a screening system for food compounds with anti-inflammatory effect to restore inflammation-induced suppression of UCP-1 expression in brown-like adipocytes.
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所属学会 (4件):
日本フードファクター学会 ,  日本肥満学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会
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