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J-GLOBAL ID:200901004082129840   Update date: Sep. 15, 2024

SAWAGUCHI KEIICHI

サワグチ ケイイチ | SAWAGUCHI KEIICHI
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Sociology
Research keywords  (10): international movement ,  ゲストワーカー ,  石炭産業 ,  レストラン産業 ,  オーラルヒストリー ,  職業キャリア ,  組織フィールド ,  家族 ,  ライフコース ,  食の社会学
Research theme for competitive and other funds  (26):
  • 2014 - 2019 Redifining East Asian Coalfields: Resource Creation through Comparative Sociology of Industrial Contraction
  • 2014 - 2018 The Developmental Pathways of European Cuisines in Japan and the Labour Histories of Restaurant Workers
  • 2013 - 2016 Comprehensive studies of Japanese family during 1999-2009 by National Family Research of Japan dataset
  • 2011 - 2016 石炭産業終息期における炭鉱と地域社会:”最後のヤマ”のライフコース
  • 2012 - 2015 A Coal Mine and the Community during the Last Phase of the Coal Industry: The Life Course of the Final Colliery in Japan
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Papers (17):
  • 澤口恵一. 小規模ビール醸造所における地域内連携の形成. 地域構想. 2023. 5. 25-32
  • 澤口恵一. 書評 前田尚子著『地域産業の盛衰と家族変動の社会学ー産業時間・世帯・家族戦略』. 家族社会学研究. 2018. 30. 2. 264-264
  • 澤口 恵一. 「イタリアの炭鉱都市カルボニア その発展と衰退」. 大正大學研究紀要 = MEMOIRS OF TAISHO UNIVERSITY(TAISHO DAIGAKU KENKYUKIYO) Faculty of Buddhist Studies Faculty of Human Studies Faculty of Literature Faculty of Communication and Culture. 2014. 99. 434-418
  • An Introductory Essay on History of Italian Restaurant Industry in Japan and Life Histories of Cooks. 2012. 97. 144-154-154
  • Decline of coal mining industry and strategy for gradual withdrawal: in case of Joban coal field. Memoirs of Taisho University Faculty of Buddhist Studies, Faculty of Human Studies, Faculty of Literature, Faculty of Communication and Culture. 2011. 96. 96. 160-148
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MISC (11):
  • きょうだいの構成が初婚タイミングに与える効果. 家族についての全国調査第二次報告書. 2011. 3. 17-28-28
  • 家族についての全国調査. 第2回(NFRJ03) 第2次報告書 no.2(親子、きょうだい、サポートネットワーク). 日本家族社会学会全国家族調査委員会. 2006
  • 移行期の「からだ」 と「こころ」. 「発達レポート」 早稲田大学人間総合研究センター. 2003. 13. 77-85-85
  • 「30代への移行」調査(第2回)の概要. 「発達レポート」 早稲田大学人間総合研究センター. 2003. 13. 3-7-7
  • きょうだいにおける家族認知とライフステージ. 藤見純子編 『家族生活についての全国調査 認知された家族ときょうだい数』 日本家族社会学会全国家族調査研究会. 2001. 49-67-67
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Books (16):
  • Food,Power, and Agency
    Bloomsbury 2017 ISBN:1474298761
  • The Changing Society and Sociology : Family , Life Course and Community
    Gakubunsha 2017
  • 変容する社会と社会学ー家族・ライフコース・地域社会
    学文社 2017 ISBN:9784762027062
  • The Globalization of Asian Cuisines
    Palgrave Macmillan 2015 ISBN:9781137522283
  • La Pizza in Giappone : Un caso di Globalizzazione
    Arance editrice S.r.l 2014 ISBN:9788854874459
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Lectures and oral presentations  (32):
  • 食の変革者たちのオーラルヒストリー :キャリア初期における特質
    (『企業家研究フォーラム』第21回年次大会 2023)
  • 新しい食の分野の成立要件は何か?--集合的アイデンティティ・社会的ネットワーク・ ライフコース
    (日本社会学会第95回大会 2022)
  • COVID-19パンデミックは社会に何をもたらすのか? ー社会学からの問題提起ー
    (佛教文化学会大会 2021)
  • グローバリゼーションと外国人労働者のキャリア達成-フランスの日本人レストラン経営者の事例から
    (日本社会学会大会 2015)
  • 北部イタリアの日本人ゲストワーカー-レストラン労働者のオーラルヒストリーから-
    (日本社会学会大会 2013)
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Works (62):
  • 佛教文化学会大30回学術大会シンポジウム録 大会テーマ「疫病と人間〜振興・文化・社会生活の観点より〜」
    塩入法道, 弓山達也, 松本洋幸, 田中仁, 宮崎牧子, 澤口恵一 2022 -
  • 食の変革者たちのライフヒストリーVII
    2022 -
  • SAWAGUCHI Keiichi. “The Rise and Fall of Regional Industries and the Sociology of Family Change by MAEDA Naoko”
    2021 -
  • 食の変革者たちのライフヒストリーIV
    2020 -
  • 食の変革者たちのライフヒストリーV
    2018 -
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Education (3):
  • 1996 - 2000 Waseda University
  • 1994 - 1996 早稲田大学文学研究科 修士課程
  • 1990 - 1994 Waseda University School of Letters, Arts and Sciences I
Professional career (1):
  • 修士(文学) (早稲田大学大学院)
Work history (30):
  • 2016/04 - 現在 - 大正大学 心理社会学部 人間科学科 教授
  • 2013/04 - 現在 立教大学大学院 コミュニティ福祉学研究科 非常勤講師
  • 2013/03 - 現在 立教大学大学院 コミュニティ福祉学研究科 非常勤講師
  • 2012/04 - 2016/03 - 大正大学 人間学部 人間科学科 教授
  • 2007/04 - 2014/03 戸田中央看護専門学校 非常勤講師
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Committee career (9):
  • 2023/10 - 現在 早稲田社会学会 編集委員
  • 2007/09 - 現在 日本家族社会学会 専門委員
  • 2005/09 - 現在 常磐炭田史研究会 顧問
  • 2010/09 - 2013/09 日本家族社会学会 全国家族調査委員
  • 2010/09 - 2011/07 早稲田社会学会 研究活動委員会委員長
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Association Membership(s) (6):
企業家研究フォーラム ,  日本家族社会学会 ,  日本社会学会 ,  早稲田社会学会 ,  関東社会学会 ,  常磐炭田史研究会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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