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J-GLOBAL ID:200901015268694051   Update date: Apr. 17, 2024

MATSUMIYA Masahiro

マツミヤ マサヒロ | MATSUMIYA Masahiro
Affiliation and department:
Job title: Specially Appointed Professor
Research field  (2): Marine/Aquatic life sciences ,  Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (19): 開発 ,  改良 ,  水産加工品 ,  バイオマス ,  キチナーゼ 構造 機能 ,  marine food processing ,  waste materials ,  Utilization ,  酵素 ,  Lysozyme ,  β-N-acetylhexosaminidase ,  chitinase ,  chitin, chitosan ,  Fisheries Chemistry ,  水産利用学 ,  N-acetylglucosamine ,  Functional Biochemistry ,  機能性食品 ,  水産食品
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2015 - 2016 未利用バイオマス資源を材料として用いた生物機能性物質開発のための基盤研究
  • 2015 - 2016 高機能性食品創出をめざしたN. FOODイノベーション拠点の構築と地域連携展開
  • 2015 - 2016 海洋生物からの新規キチナーゼの検索・機能解析および応用技術開発
  • 2014 - 2015 高機能性食品創出をめざしたN. FOODイノベーション拠点の構築と地域連携展開
  • 2013 - 2014 キチンの高度有効利用に役立つキチン関連酵素の機能解析と応用技術開発
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Papers (108):
  • Hideto Fukushima, Koki Yamada, Toshimichi Maeda, Ritsuko Wada & Masahiro Matsumiya. Effects of Freshness and Heating Temperature on the Discoloration of Squid Meat Products. Journal of Aquatic Food Product Technology. 2020. 29. 7. 671-680
  • Hideto Fukushima, Koki Yamada, Ritsuko Wada, Toshimichi Maeda, Masahiro Matsumiya. Thermal stabilities of inosine monophosphate-degrading enzymes in several fish muscles. International Journal of Food Properties. 2020. 23. 1. 1158-1167
  • Koki Yamada, Masahiro Matsumiya, Hideto Fukushima. Modori reaction in blue grenadier and Alaska pollock frozen surimi and myosin degradation behavior upon addition of protease inhibitors. CyTA - Journal of Food. 2020. 18. 1. 451-460
  • 矢口陽一朗、西野 亮、福島英登、松宮政弘. ヤリイカおよびアオリイカ肝臓におけるキチナーゼアイソザイム遺伝子のcDNAクローニング. キチン・キトサン研究. 2020. 26. 1. 42-51
  • 73)Ryuichi Watanabe, Masato Tanioka, Hajime Uchida, Ryoji Matsushima, Hiroshi Oikawa, Masahiro Matsumiya, Mari Yotsu-Yamashita, and Toshiyuki Suzuki. Quantitation of Tetrodotoxin and Its Analogues with a Combination of Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry and Quantitative 1H-NMR Spectroscopy. J. Agric. Food Chem. 2019. 67. 46. 12911-12917
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MISC (8):
  • 松宮政弘. ニュース「第33回日本キチン・キトサン学会大会を終えて」. キチン・キトサン研究. 2020. 26. 1. 56-58
  • 井上菜穂子・間野伸宏・福島英登・松宮政弘・森 司. 海洋基礎実習IIを通した水産学分野における知識・技術習得のための教育の試み. 日本大学生物資源科学部「教職課程紀要」. 2017. 1. 128-130
  • Masahiro Matsumiya. Chitinolytic enzymes from the marine organisms: Enzymatic production of N-acetyl-D-glucosamine using crude enzyme from the liver of squid. J Exp Food Chem (Suppl). 2017. 3. 2. C1-009
  • 松宮政弘. 海洋生物からの新規キチナーゼの検索・機能解析および応用技術開発. 平成25年度~平成27年度科学研究費補助金(研究代表者:松宮政弘)基盤研究(C)(一般)研究成果報告書. 2016. 1-4
  • Masahiro Matsumiya, Hiromi Kakizaki, Mana Ikeda. Glycoside hydrolase family18 chitinase from the stomach of fish: characteristics of isozymes. PROTEIN SCIENCE. 2015. 24. S1. 61-61
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Books (5):
  • e-水産学シリーズ(1)「水圏生物タンパク質科学の新展開」
    (株)恒星社厚生閣、東京 尾島孝男、落合芳博 編 2020
  • Marine Nutraceuticals: Prospects and Perspectives
    CRC Press, USA 2013
  • Characteristics of Chitinolytic Enzymes in Seaweed
    Chitin and Chitosan in Life Science. Edited by T. Uragami, K. Kurita and T. Fukamizo, Kodansha Scientific LTD, Tokyo, Japan 2001
  • Use of Chitinases as a Biopesticides
    Chitin and Chitosan in Life Science. Edited by T. Uragami, K. Kurita and T. Fukamizo, Kodansha Scientific LTD, Tokyo, Japan 2001
  • Biochemistry of Chitinases
    Chitin and Chitinases. Edited by P. Jolles and R. A. A. Muzzarelli, Birkhauser Publishing LTD, Basel, Switzerland 1999
Lectures and oral presentations  (199):
  • 酵素製剤添加によるアカイカ肉加熱ゲルの物性改良
    (令和3年度水産利用関係研究開発推進会議利用加工技術部会研究会 2021)
  • クロマグロの成長に伴うミオグロビン含量及び遺伝子発現量の変化
    (令和3年度水産利用関係研究開発推進会議利用加工技術部会研究会 2021)
  • 紅藻イボツノマタに存在するキチナーゼアイソザイムは新奇キチナーゼか?
    (第35回日本キチン・キトサン学会大会 2021)
  • クロマグロの成長に伴う普通筋および血合筋のミオグロビン含量の変化
    (令和3年度日本水産学会春季大会 2021)
  • ふぐの子糠漬け中に含まれるテトロドトキシンの前処理法の開発
    (令和3年度日本水産学会春季大会 2021)
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Education (1):
  • - 1978 Nihon University Faculty of Agriculture and Veterinary Medicine 水産学科
Work history (7):
  • 2021/04 - 日本大学生物資源科学部 海洋生物資源科学科 特任教授
  • 2008/04 - 2021/03 Professor, Department of Marine Science and Resources, College of Bioresource Sciences, Nihon
  • 2001/04 - 2007/03 Associate Professor, Department of Marine Science and Resources, College of Bioresource Sciences, Nihon University
  • 1996/04 - 2001/03 日本大学生物資源科学部海洋生物資源科学科専任講師
  • 1999/07 - 2000/02 海外派遣研究員(米国カンザス州立大学生化学科)
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Committee career (25):
  • 2007/04 - 現在 日本水産学会 水産利用懇話会委員会委員(2010-2011年度委員長)
  • 1989/04 - 現在 学校法人正則学院 評議員
  • 2020/07 - 2021/06 日本キチン・キトサン学会 評議員
  • 2018/07 - 2020/06 日本キチン・キトサン学会 理事・編集委員
  • 2019/08 - 2019/08 第33回日本キチン・キトサン学会大会 運営委員長
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Association Membership(s) (3):
The Japanese Society for Food Science and Technology ,  The Japanese Society of Fisheries Science ,  Japanese Society for Chitin and Chitosan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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