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J-GLOBAL ID:200901026360804582   Update date: Oct. 24, 2024

KUMAGAI Hitomi

クマガイ ヒトミ | KUMAGAI Hitomi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://hp.brs.nihon-u.ac.jp/~food-c/
Research field  (5): Food sciences ,  Food sciences ,  Food sciences ,  Food sciences ,  Food sciences
Research keywords  (15): food protein ,  cereal albumin ,  suppression of hyperglycemia ,  deamidation ,  reduction of allergenicity ,  enhancement of calcium absorption ,  米飯の老化抑制 ,  precursor of garlic flavor ,  shiitake flavor ,  lenthionine ,  血中アルコール濃度上昇抑制 ,  suppression of hepatic injury ,  suppression of platelet aggregation ,  メラノーマ増殖抑制 ,  metabolic activation
Papers (124):
  • Shoichiro Shimada, Kazuki Kumagai, Soichiro Mochizuki, Ryuji Hirata, Yuki Tanabe, Kyohei Yamada, Yusuke Yamaguchi, Hitomi Kumagai. Lenthionine, a key flavour compound of shiitake mushrooms, prevents platelet aggregation by inhibiting αIIBβ3 activation. 2024
  • Yusuke Yamaguchi, Mikio Sugiki, Motomi Shimizu, Kazuki Ogawa, Hitomi Kumagai. Comparative analysis of isothiocyanates in eight cruciferous vegetables and evaluation of the hepatoprotective effects of 4-(methylsulfinyl)-3-butenyl isothiocyanate (sulforaphene) from daikon radish (<i>Raphanus sativus</i> L.) sprouts. Food & Function. 2024. 15. 4894-4904
  • Birsen YILMAZ, Alexandrina SIRBU, Hilal Betül ALTINTAŞ BAŞAR, Gülden GOKSEN, Ifagbémi Bienvenue CHABI, Hitomi KUMAGAI, Fatih OZOGUL. Potential roles of cereal bioactive compounds in the prevention and treatment of type 2 diabetes: A review with the current knowledge. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2023. 2023. 1-18
  • Yusuke Yamaguchi, Toshiki Ando, Tomoaki Yazaki, Hitomi Kumagai. Anti-melanoma effects of S-allyl-L-cystine sulfoxide (ACSO/alliin) from garlic in C57BL/6J mice. Journal of Functional Foods. 2023. 118. 105720-(6 pages)
  • Rio Ogawa, Chiaki Sugimoto, Aya Hamada, Kazumi Ninomiya, Shigenobu Ina, Yusuke Yamaguchi, Hitoshi Kumagai, Hitomi Kumagai. Differences and similarities of albumins from Japonica rice bran, Japonica, Indica, and Javanica rice endosperm in the suppressive effect of postprandial blood glucose elevation. Sustainable Food Proteins. 2023. 1. 74-83
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MISC (18):
  • 田邉裕希, 二宮和美, 山口勇将, 谷米温子, 熊谷仁, 熊谷日登美. 亜麻仁搾油残渣由来のトリプシンインヒビターによる 魚肉ゲル形成能への影響. 日本食品科学工学会第70回大会講演集. 2023. 70. 116-116
  • 松原奈緒, 山田悠斗, 有田星花, 脇枝里子, 中村静佳, 深石光男, 太田みふあ, 二宮和美, 山口勇将, 熊谷仁, et al. 酵素添加による米飯の老化抑制効果の検討. 日本食品科学工学会第70回大会講演集. 2023. 70. 94-94
  • 太田みふあ, 二宮和美, 小澤希望, 大川陽, 松原奈緒, 山口勇将, 熊谷日登美, 熊谷仁. コーンスターチの冷蔵保存中における老化度の解析. 日本食品科学工学会第70回大会講演集. 2023. 70. 94-94
  • 二宮和美, 稲 成信, 中村華恵, 小川里桜, 山口勇将, 熊谷 仁, 熊谷日登美. 穀物アルブミンによる食後血糖値上昇抑制効果. 日本食品科学工学会第69回大会講演集. 2022. 69. 109-109
  • 二宮和美, 山口勇将, 熊谷仁, 熊谷日登美. ソバアルブミンの物理化学的特性. 日本食品科学工学会第68回大会講演集. 2021. 68. 158-158
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Patents (18):
  • 血中尿酸値低下剤
  • 抗癌剤,並びに前記抗癌剤を含む癌の予防又は治療用医薬組成物及び飲食品
  • 血中エタノール濃度上昇抑制剤
  • 豆乳の改質方法
  • 血中エタノールおよびアセトアルデヒド濃度上昇抑制剤
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Books (23):
  • 動的粘弾性測定とそのデータ解釈事例,第7章 食品の動的粘弾性測定とそのデータ解釈事例,第4節 動的粘弾性測定による高齢者用食品の飲み込みやすさ評価
    技術情報協会 2021
  • Deamidation of gluten proteins as a tool for improving the properties of bread in "Flour and Breads and their Fortification in Health and Disease Prevention"
    Academic Press, Elsevier 2019
  • 血流改善成分の開発と応用 ー含硫フレーバー(ニンニク,シイタケ等)ー
    シーエムシー出版 2018
  • 血流改善成分の開発と応用ー含硫フレーバー(ニンニク,シイタケ等)ー
    シーエムシー出版 2018
  • Rice Protein and Rice Protein Products in "Sustainable Protein Sources"
    Academic Press, Elsevier 2016
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Lectures and oral presentations  (539):
  • 「無意識のバイアス」を再認識: 次世代リーダーには聴いてほしい!
    (日本バイオイメージング学会 DEIセミナー 2024)
  • 機能性食品のあり方 〜特定保健用食品、機能性表示食品、サプリメントの課題〜
    (日本大学軽井沢公開講座 2024)
  • ダイコンスプラウト中スルフォラフェンの肝障害抑制効果および第二相解毒酵素の誘導
    (第78回日本栄養・食糧学会大会 2024)
  • 機能性食品のあり方: 特定保健用食品から機能性表示食品へ
    (日本学術会議公開シンポジウム「『紅麴サプリ食品事故』から考える ~サプリメント、機能性表示食品とは~」 2024)
  • ニンニク臭気前駆体が誘導するメラノーマの細胞死の形態
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
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Education (3):
  • 1985 - 1988 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science Department of Agricultural Chemistry
  • 1982 - 1984 Ochanomizu University Research Course in Home Economics Master's Course in Food and Nutrition
  • 1978 - 1982 Ochanomizu University Faculty of Home Economics Department of Food and Nutrition
Work history (16):
  • 2011/04 - 現在 日本大学教授(生物資源科学部)
  • 2015/10 - 2016/03 東京農工大学 非常勤講師(生体分子化学特論IV)
  • 2013/02 - 2013/02 信州大学 非常勤講師(食品化学)
  • 2012/04 - 2012/09 東京農工大学 非常勤講師(生体分子化学特論III)
  • 2002/04 - 2011/03 Associate Professor of Nihon University
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Committee career (44):
  • 2023/10 - 現在 日本学術会議 連携会員
  • 2023/09 - 現在 IUFoST-Japan 副理事長
  • 2023/09 - 現在 IFTジャパンセクション 代議員
  • 2021/12 - 現在 Food Bioscience Associate Editor
  • 2021/10 - 現在 国立大学法人 信州大学経営協議会 委員
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Awards (11):
  • 2016/08/04 - 日本食品工学会第17回(2016年度)大会 ポスター賞 流動特性の異なる増粘剤溶液の粘度と「かたさ」との関係
  • 2016/08 - 平成28年度 日本食品科学工学会 学会賞 食品の嗜好性・加工性の改善と健康増進機能の向上に関する研究
  • 2016/08 - 日本食品工学会第17回(2016年度)大会 ポスター賞 流動特性の異なる増粘剤溶液の粘度と「かたさ」との関係
  • 2015/08/24 - 日本食品工学会第16回(2015年度)年次大会 優秀ポスター賞 ニンニクフレーバー前駆体含有ゲルの物性ならびに嗜好性評価
  • 2015/08 - 日本食品工学会第16回(2015年度)年次大会 優秀ポスター賞 ニンニクフレーバー前駆体含有ゲルの物性ならびに嗜好性評価
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Association Membership(s) (15):
日本応用糖質科学会 ,  日本生命科学アカデミー ,  日本学術会議同友会 ,  日本農学アカデミー ,  The International Society for Nutraceuticals and Functional Foods ,  American Chemical Society ,  The American Oil Chemists' Sciety ,  Japan Society for Food Engineering ,  Japanese Society for Food Science and Technology ,  Japanese Society for Food Factors ,  Food Science Forum ,  Japanese Society of Nutrition and Food Science ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry ,  日本ビタミン学会 ,  化学工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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