Rchr
J-GLOBAL ID:200901026864402922   Update date: Aug. 18, 2024

YOKOTSUKA Masako

ヨコツカ マサコ | YOKOTSUKA Masako
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2013 - 2015 若年女性における食事摂取量の過不足リスク回避のための栄養教育効果の評価
  • 2009 - 2011 メタボリックシンドローム改善のための新栄養教育法の効果の評価
Papers (14):
MISC (3):
  • Mariko Watanabe, Masako Yokotsuka, Kazue Yamaoka, Misa Adachi, Asuka Nemoto, Toshiro Tango. Effects of a lifestyle modification programme to reduce the number of risk factors for metabolic syndrome: a randomised controlled trial. Public Health Nutrition. 2016. 11. 10. 1-12
  • Mariko Watanabe, Masako Yokotsuka, Miasako Kasuya, Yuka Yoshida, Nomi Abe. A Second Look at the Resurts of New Dietary Education Program to Prevent Type 2 Diabetes Focusing on Dietary Caloric Intake for Alcohol and Fat/Oil. 学苑 紀要. 2005. 782号. 32-41
  • Watanabe Mariko, Yokotsuka Masako, Kasuya Miasako, Yoshida Yuka, Abe Nomi. Effects of Dietary Caloric Intake for Alcohol and Fat & Oil using by New Dietary Education Program to Prevent Type 2 Diabetes : Result from Randomized Controlled Trial. 学苑 (生活科学紀要). 2005. 782号
Books (3):
  • カレント 応用栄養学
    建帛社 2014 ISBN:9784767905112
  • 食べ物と健康 食事設計と栄養・調理
    南江堂 2014 ISBN:9784524268498
  • 三訂 応用栄養学実習書
    光生館 2010 ISBN:9784332020851
Lectures and oral presentations  (76):
  • EAT-LANCET DIET IMPLEMENTATION IN THE CONTEXT OF JAPAN: THEORY TO PRACTICE AT THE SCHOOL CAFETERIA
    (45th ESPEN Congress on Clinical Nutrition & Metabolism 2023)
  • Effect of Ingestion of Cake with Resistant Starch on Preference and Postprandial Blood Glucose Levels
    (22nd IUNC-International Congress of Nutrition 2022)
  • The utilization of technology in food production in Japan: in the context of sustainable food system and planetary health
    (22nd IUNC-International Congress of Nutrition 2022)
  • 脂質の代謝メカニズムと生活習慣病予防のために摂りたいあぶら
    (ヘルスアップ教室 2022)
  • レジスタントスターチを配合した焼き菓子の摂取が血糖値上昇へ及ぼす影響
    (日本食物繊維学会第26回学術集会 2021)
more...
Works (8):
  • 食育『食べるの大好き』
    渡辺満利子, <U>横塚昌子</U> 2008 -
  • 「マリンの食べるの大すき」
    渡辺満利子, 横塚昌子, 吉田友佳, 阿部直美 2007 -
  • マリンの食べるの大すき
    渡辺満利子, <U>横塚昌子</U>, 吉田友佳, 阿部直美 2007 -
  • 中高生女子の痩身傾向とエネルギー及び栄養素摂取に関する検討
    渡辺満利子, <U>横塚昌子</U> 2007 -
  • 「マリンの食べるの大すき」
    渡辺満利子, 横塚昌子, 吉田友佳, 阿部直美 2006 -
more...
Professional career (1):
  • 博士 (昭和女子大学大学院)
Work history (3):
  • 2021/04 - 現在 Showa Women's University Professor
  • 2015/04 - 現在 Showa Women's University
  • 2015/04 - 現在 Showa Women's University Professor
Awards (1):
  • 2020/11 - 一般社団法人全国栄養士養成施設協会 全国栄養士養成施設協会 会長顕彰
Association Membership(s) (5):
Journal of Japanese Society of Shokuiku ,  日本食物繊維研究会 ,  社団法人 日本栄養・食糧学会 ,  社団法人 日本公衆衛生学会 ,  社団法人 日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page