Rchr
J-GLOBAL ID:200901036795352395   Update date: Nov. 20, 2024

Uesugi Sayo

ウエスギ サヨ | Uesugi Sayo
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (6): 食事 ,  栄養 ,  健康 ,  nutrition education ,  eating habits ,  Health
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2018 - 2023 Relationship between development of locomotorium and diet and lifestyle among school-aged children.
  • 2013 - 2018 Relationship between health power of middle-age women and diet and life habit in youth; A longitudinal study.
  • 2013 - 2017 Cross-sectional and longitudinal study on health risk, BMI, body fat of graduates and students of the department of food science and nutrition
  • 2010 - 2012 女性の健康に関する縦断研究
  • 2006 - 給食経営管理における脂肪酸評価に関する研究
Show all
Papers (40):
  • Yuko Osaka, Sayo Uesugi. The status of shokuuiku activities in nursery schools during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic. 2024. 35. 2. 99-103
  • Kumi Hirokawa, Yoko Takahata, Sayo Uesugi. Associations between dietary intake and depressive symptoms modified by a feminine personality trait in Japanese female students. Preventive Medicine Research. 2024. 2. 2. 41-44
  • Kayoko Namikawa, Sayo Uesugi, Misuzu Matsumoto. The size of one bite of food that nursery teachers give children who are in the process of acquiring masticatory function. Japanese journal of health, fitness and nutrition. 2023. 27/28. 1. 32-37
  • 上杉宰世, 彦坂令子, 相川りゑ子, 塚越恵久子, 鎌田久子, 小林実夏. 女子大生の栄養摂取状況と生活習慣-50年間の推移. 大妻女子大学 家政系研究紀要. 2021. 57. 17-34
  • 大坂裕子, 上杉宰世. 保育所食育活動での絵本の活用実態. 日本食育学会誌. 2020. 14. 101-106
more...
Books (19):
  • スタンダード人間栄養学「応用栄養学 第3版」
    朝倉書店 2021
  • Nブックス「三訂 栄養指導論」
    建帛社 2020
  • スタンダード人間栄養学 応用栄養学 第3版
    朝倉書店 2020
  • Nブックス三訂 栄養指導論
    建帛社 2020
  • スタンダード人間栄養学「応用栄養学 第2版」
    朝倉書店 2017
more...
Lectures and oral presentations  (50):
  • 保育所で提供されている離乳完了から幼児食移行期の幼児食に関する調査
    (第67回日本栄養改善学会 2020)
  • 小学生の体力・運動能力に及ぼす食事・生活習慣因子の影響
    (第74回 日本栄養食糧学会学術総会 2020)
  • 学童期の食事 -成長期に必要な栄養と食事-
    (2019)
  • 女子大生の食事摂取状況と生活習慣 -50年間の推移-
    (第73回 日本栄養食糧学会学術総会 2019)
  • 保育士キャリアアップ講習 -食育と食物アレルギー-
    (2019)
more...
Works (8):
  • 中学生における体格の現状と小学生時代の食生活との関連
    2009 -
  • 小学生における食に関する指導の検討【咀嚼について】
    2009 -
  • 妊婦の食事および食生活に関する研究
    2009 -
  • 幼児における「はしの正しい持ち方」に関する指導方法の検討
    2008 -
  • 塾に通う小学生のライフスタイルと食生活との関連
    2008 -
more...
Education (4):
  • 2000 - 2002 Tokyo University of Agriculture
  • Otsuma Women's University Faculty of Home Economics Department of Food Science
  • Otsuma Women's University Faculty of Home Economics
  • Tokyo University of Agriculture Graduate School, Division of Agriculture
Professional career (1):
  • 修士 (東京農業大学)
Work history (5):
  • 2010/04 - 現在 Otsuma Women's University Faculty of Home Economics Department of Food Science, Major in Food Science Associate Professor
  • 2004/04 - 2009/03 大妻女子大学家政学部食物学科 非常勤講師
  • 国立がんセンター研究所 予防研究部
  • 大阪大学 医学部公衆衛生学教室
  • 独立行政法人国立健康栄養研究所
Committee career (12):
  • 2021 - 新宿区保健所新型コロナウィルス感染症対策 支援協力員
  • 2020 - 厚生労働省新型コロナウィルス感染症対策推進本部事務局 参与
  • 2019 - 千代田区給食調理業務委託プロポーザル委員会 委員
  • 2008 - 2011 新宿区健康づくり行動計画推進協議会 女性の健康支援専門部会 委員長(2008-2011)
  • 2007 - 2011 新宿区健康づくり行動計画推進協議会 副委員長(2007-2011)
Show all
Association Membership(s) (6):
日本疫学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本家政学会 ,  日本給食経営学会 ,  日本栄養食糧学会 ,  日本健康体力栄養学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page