Rchr
J-GLOBAL ID:200901038393207316
Update date: Feb. 01, 2024
Nozawa Hisanori
ノザワ ヒサノリ | Nozawa Hisanori
Contact this researcher
You can send email directly to the researcher.
Affiliation and department:
Hokkaido University
About Hokkaido University
Search "Hokkaido University"
Detailed information
Job title:
Associate Professor
Research field (4):
Structural biochemistry
, Food sciences
, Aquaculture
, Marine/Aquatic life sciences
Research keywords (14):
タンパク質
, トランスグルタミナーゼ
, 創傷治癒
, 水産軟体類
, 酵素
, 水産食品
, 鮮度保持
, Protein
, transglutaminases
, wound-healing
, mollusc
, Enzymology
, Seafood
, Preservation
Research theme for competitive and other funds (12):
2005 - 2007 Research of the physiological role of marine mollusks cross -linking enzymes and structures of its substrates.
2002 - 2004 Research of the molecular mechanism in the wound-healing system of marine shellfish
2002 - 魚介類の高鮮度生存保蔵法の開発
2002 - Presevation of fish and shellfish in the vital state
2001 - 2001 海産無セキツイ動物肉の加熱ゲル形成過程における加工特性の解明
1998 - 2000 軟体動物の創傷治癒におけるトランスグルタミナーゼの作用
1998 - 1999 海産頭足類スルメイカ鰓組織に局在する塩濃度依存型トランスグルタミナーゼの生理機能
1997 - 1999 The development of optimized manufacturing techniques of the gelled food from fish and molluscan muscles
1996 - 1996 海洋無セキツイ動物トランスグルタミナーゼの生理学的役割に関する基礎研究
1995 - 魚介類の内在性酵素(トランスグルタミナーゼ)の構造と機能
1995 - Structure, Physiological function, and Utilization of Fish and Shellfish Enzymes (Transglutaminase)
1991 - 1992 Studies on enzymatic properties of transglutaminase from the muscles of aquatic animals with applications to surimi-based products
Show all
Papers (42):
Hisanori Nozawa. Storage of fish and shellfish muscle in a vital state using oxygen gas. Refrigeration. 2017. 92. 1073. 145-151
Tadaaki Takeda, Izumi Sakurai, Kimihiko Maekawa, Hisanori Nozawa. Seasonal variations of arginine phosphate concentratiobn in adductor muscle of the Japanese scallop Mizuhopecten yessoensis associated with aquaculture environment in lake Saroma, Hokkaido. Bulletin of Fisheries Sciences, Hokkaido University. 2016. 66. 1. 1-7
Tadaaki Takeda, Izumi Sakurai, Kimihiko Maekawa, Hisanori Nozawa. Estimating the threshold amount of adductor muscle arginine phosphate content required for recovery of vitality in the scallop Mizuhopecten yessoensis. NIPPON SUISAN GAKKAISHI. 2015. 81. 4. 694-700
Tadaaki Takeda, Izumi Sakurai, Kimihiko Maekawa, Hisanori Nozawa. Vitality loss and concentrations of ATP and arginine phosphate in the adductor muscle of Japanese scallops Mizuhopecten yessoensis reared under various environmental stresses. NIPPON SUISAN GAKKAISHI. 2014. 80. 5. 753-760
埜澤 尚範. 酸素による魚介類の高鮮度保持技術. 調理食品と技術. 2013. 19. 1. 11-25
more...
Books (8):
水産・食品化学実験ノート
恒星社厚生閣 2019 ISBN:9784769916161
水産・食品化学実験ノート
恒星社厚生閣 2019 ISBN:9784769916161
水産・食品化学実験ノート
恒星社厚生閣 2019 ISBN:9784769916161
水産・食品化学実験ノート
恒星社厚生閣 2019 ISBN:9784769916161
『日本産水産物のグローバル商品化』<木村郁夫,岡崎惠美子,村田昌一>
恒星社厚生閣 2011
more...
Lectures and oral presentations (31):
短期間酸素暴露によるヒラメおよびアブラコ切り身の高鮮度保蔵に関する研究
(令和4年度日本水産学会秋季大会 2022)
ホタテ活貝の干出温度と活力維持について
(平成25年度日本水産学会秋季大会 2013)
ホタテガイ貝柱肉のテクスチャー維持に及ぼす酸素ガスパック保蔵の効果
(平成25年度日本水産学会秋季大会 2013)
酸素ガスパックを用いたニジマス肉の鮮度保持
(平成24年度日本水産学会秋季大会 2012)
ホッキガイの干出が活力とエネルギー成分に与える影響
(平成24年度日本水産学会春季大会 2012)
more...
Works (8):
「酸素ガスを利用した魚介肉の高鮮度保持技術」に関する講演
2011 -
「魚介肉の酸素ガスパック生存保蔵」に関する講演
2010 -
「サンマフィレの実用的TMAO分解物抑制技術」に関する講演
2009 -
「ヒラメ刺身の酸素ガスパック生存保蔵に関する研究」に関する講演
2009 -
「サンマフィレのTMAO分解物抑制技術」に関する講演
2008 -
more...
Education (3):
- 1989 Kobe University Graduate School, Division of National Science and Technology
1985 - 1987 Kobe University Graduate School, Division of Agriculture Department of agricultural chemistry
1981 - 1985 Kobe University Faculty of Agriculture Department of Agricultural Chemistry
Professional career (2):
Doctor of Agriculture (Kobe University)
Master of Agriculture (Kobe University)
Work history (8):
2007/04 - 現在 大学院水産科学研究院海洋応用生命科学部門水産食品科学分野 准教授
2005/04 - 2007/03 大学院水産科学研究院海洋応用生命科学部門生物資源利用学分野 助教授
2005 - 2007 Associate Professor
2002/04 - 2005/03 大学院水産科学研究科生命資源科学専攻水圏食糧科学講座 助教授
2002 - 2005 Associate Professor
2000/04 - 2002/03 大学院水産科学研究科生命資源科学専攻水圏食糧科学講座 助手
1989/11 - 2000/03 Hokkaido University School of Fisheries Sciences
1989 - 1995 Research Associate,Hokkaido University (Faculty of Fisheries, Department of Marine Food Science, Laboratory of Biochemistry)
Show all
Committee career (4):
2017 - 2022/01 日本水産学会 企画広報委員会委員
2004 - 2009 日本水産学会 出版委員会委員
2004 - 2009 The Japanese Society of Fisheries Member of the Publishing Committee of the Japanese Society of Fisheries Science
2002 - 日本水産学会 タンパク質集談会企画委員
Association Membership(s) (3):
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
, The Japanese Biochemical Society
, The Japanese Society of Fisheries Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
researchmap
.
For details, see here
.
Return to Previous Page
TOP
BOTTOM