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J-GLOBAL ID:200901047464298503   Update date: Oct. 17, 2024

Miyanishi Nobumitsu

ミヤニシ ノブミツ | Miyanishi Nobumitsu
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.toyo.ac.jp/site/dfls/
Research field  (7): Evolutionary biology ,  Functional biochemistry ,  Ecology and environmental science ,  Food sciences ,  Nano/micro-systems ,  Nanomaterials ,  Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (18): 糖進化、糖鎖進化 ,  Environmental Glycobiology ,  ミルクオリゴ糖 ,  糖科学 ,  植物糖鎖 ,  glycobiology ,  赤潮プランクトン ,  微細藻類 ,  バイオセンサ ,  glycan ,  電気化学 ,  モニタリング ,  lectin ,  表面プラズモン ,  βグルカン分解酵素 ,  alginate lyase ,  ナノバイオ ,  マイクロ・ナノデバイス
Research theme for competitive and other funds  (27):
  • 2024 - 2027 Establishment of recovery procedures on glycans for autoimmune neurological diseases by creation of artificail lectins
  • 2019 - 2022 Exercise-dependent regulation of skeletal muscle-derived exosomes
  • 2017 - 2020 Effects of Metal Nanoparticles on Gut Microbiome and Immune System using Medaka
  • 2016 - 2019 Elucidation of motor dysfunction based on galectin network and lifestyle risk diagnosis
  • 2014 - 2017 Glycoscience on medaka development toxicity and innate immune function inhibition by silver nanoparticles
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Papers (34):
  • Chisato Kataoka, Ryo Horimoto, Yuichi Iwasaki, Hiroki Higashibata, Nobumitsu Miyanishi, Shosaku Kashiwada. Distribution of microplastics on sandy beaches in western and southern Japan and their fate in the oceans. Discover Oceans. 2024. 1. 1
  • Risa Horiuchi, Mika Ozawa, Tatsuyoshi Tomii, Shosaku Kashiwada, Nobumitsu Miyanishi. Structural analysis of N-glycans in medaka gut exposed to silver and titanium dioxide nanoparticles. Environmental Science and Pollution Research. 2021. 28. 41. 58799-58806
  • Kaori Shimizu, Daisuke Kotajima, Kensuke Fukao, Futaba Mogi, Risa Horiuchi, Chisato Kataoka, Yoshihiro Kagami, Misato Fujita, Nobumitsu Miyanishi, Shosaku Kashiwada. Exposure of silver nanocolloids causes glycosylation disorders and embryonic deformities in medaka. Toxicology and Applied Pharmacology. 2021. 115714-115714
  • Horiuchi R, Nakajima Y, Kashiwada S, Miyanishi N. Effects of silver nanocolloids on plant complex type N-glycans in Oryza sativa roots. Scientific reports. 2018. 8. 1. 1000
  • Ken-Ichi Kawashima, Yuri Ishiuchi, Miki Konnai, Saori Komatsu, Hitoshi Sato, Hideo Kawaguchi, Nobumitsu Miyanishi, Jérôme Lamartine, Masugi Nishihara, Taku Nedachi. Glucose deprivation regulates the progranulin-sortilin axis in PC12 cells. FEBS Open Bio. 2017. 7. 2. 149-159
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MISC (11):
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Patents (3):
  • 業務内特許
  • 糖質認識分子を用いた生活習慣診断法の開発
  • 糖鎖配列解析法の開発
Books (10):
  • ヘルシスト 「代謝で重要な役割を担う「糖鎖」 生命現象を紐解く鍵となるか」
    株式会社ヤクルト本社 2023
  • 糖質・甘味のおいしさ評価と健康・調理・加工
    エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860437633
  • 産学連携による機能性食品開発と将来への展望
    「食品と開発」 UBMメディア株式会社 2014
  • SBRSと糖質関連バイオセンサ
    技術情報協会 2014
  • Monitoring AGE to Prevent Disease
    CONVERTEC & e-Print, Vol. 3, No. 6, pp 93, 2013 2013
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Lectures and oral presentations  (32):
  • Vibrio communis由来耐熱性菌体内アルギン酸リアーゼT23の作用様式
    (第64回日本応用糖質科学会大会 2015)
  • 海洋細菌由来菌体内β-1,3-グルカン分解酵素T2の基質への作用様式
    (第64回日本応用糖質科学会大会 2015)
  • 銀ナノコロイド曝露を受けたメダカ胚の糖鎖解析
    (第64回日本応用糖質科学会大会 2015)
  • イネ(Oryza sativa)由来レクチンの精製及び性状解析
    (第64回日本応用糖質科学会大会 2015)
  • vibrio tapetis由来菌体内β-1,3-グルカン分解酵素T2の精製および特性解析
    (第34回日本糖質学会年会 2015)
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Education (1):
  • 2018 - 2019 Imperial College London
Professional career (1):
  • Doctor of Fisheries (Tokyo University of Fisheries)
Work history (13):
  • 2021/10 - 現在 Yokohama City University
  • 2015/04 - 現在 Toyo University
  • 2018/04 - 2019/03 Imperial College London
  • 2013/04 - 2015/03 Toyo University
  • 2010/04 - 2013/03 Toyo University Faculty of Life Sciences
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Committee career (3):
  • 2019/09 - 現在 日本食品分析学会 理事
  • 2013/08 - 現在 日本糖質学会 評議員
  • 2001/09 - 2023/03 日本生物工学会 会員
Association Membership(s) (7):
THE SOCIETY FOR BIOTECHNOLOGY, JAPAN ,  THE JAPANESE BIOCHEMICAL SOCIETY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE ,  日本糖質学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本糖質学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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