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J-GLOBAL ID:200901051722081147   Update date: Jul. 31, 2024

Zendo Takeshi

ゼンドウ タケシ | Zendo Takeshi
Affiliation and department:
Job title: Assistant Professor
Homepage URL  (1): https://hyoka.ofc.kyushu-u.ac.jp/search/details/K002978/
Research field  (1): Applied microbiology
Research keywords  (5): バクテリオシン ,  抗菌ペプチド ,  乳酸菌 ,  antimicrobial peptides ,  Lactic acid bacteria
Research theme for competitive and other funds  (33):
  • 2021 - 2024 Elucidation and development of biosynthesis and action mechanism of various novel bacteriocins of lactic acid bacteria
  • 2020 - 2024 International collaborative study on foods, microbiota, and life style diseases of Asians
  • 2019 - 2020 乳酸菌由来新奇抗菌ペプチド・抗菌タンパク質の探索と構造・機能の解析
  • 2018 - 2019 乳酸菌が生産する抗菌ペプチドの探索と構造・機能の解析
  • 2017 - 2019 Asian microbiome project to understand gut microbiota as an interface between food and health
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Papers (133):
  • Mugihito Oshiro, Takeshi Zendo, Yukihiro Tashiro, Jiro Nakayama. Cyclic pairwise interaction representing a rock-paper-scissors game maintains the population of the vulnerable yeast Saccharomyces cerevisiae within a multispecies sourdough microbiome. Microbiology spectrum. 2023. 11. 6. e0137023
  • Mohamed Abdelfattah Maky, Takeshi Zendo. Generation and characterization of novel bioactive peptides from fish and beef hydrolysates. Applied Sciences (Switzerland). 2021. 11. 21
  • Mohamed Abdelfattah Maky, Naoki Ishibashi, Jiro Nakayama, Takeshi Zendo. Characterization of the Biosynthetic Gene Cluster of Enterocin F4-9, a Glycosylated Bacteriocin. Microorganisms. 2021. 9. 11
  • Mugihito Oshiro, Masaru Tanaka, Rie Momoda, Takeshi Zendo, Jiro Nakayama. Mechanistic Insight into Yeast Bloom in a Lactic Acid Bacteria Relaying-Community in the Start of Sourdough Microbiota Evolution. Microbiology spectrum. 2021. 9. 2. e0066221
  • Rodney H. Perez, Shun Iwatani, Takeshi Zendo. CONTROLLED FUNCTIONAL EXPRESSION OF THE CIRCULAR BACTERIOCIN ENTEROCIN NKR-5-3B AND THE LEADERLESS BACTERIOCIN LACTICIN Q. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2021. 11. 1. 1-5
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MISC (162):
  • Mugihito Oshiro, Takeshi Zendo, Jiro Nakayama. Diversity and dynamics of sourdough lactic acid bacteriota created by a slow food fermentation system. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2021. 131. 4. 333-340
  • 大城麦人, 田中優, 百田理恵, 善藤威史, 中山二郎. Insight into the community shaping mechanism of lactic acid bacteria and yeast in sourdough- and mimic-subculture process. 日本乳酸菌学会誌. 2021. 32. 2
  • MAKY Mohamed Abdelfattah, MAKY Mohamed Abdelfattah, 石橋直樹, PEREZ Rodney Honrada, PEREZ Rodney Honrada, DOUD Jehan Ragab, 園元謙二, 中山二郎, 善藤威史. Characterization of structure and biosynthesis of a glycosylated bacteriocin, enterocin F4-9. 日本乳酸菌学会誌. 2021. 32. 2
  • 野見山泰成, 山城圭輔, 桑原美空, 中山二郎, 園元謙二, 善藤威史. Screening of novel bacteriocins and antibacterial proteins produced by lactic acid bacteria and analysis of their structure and characteristics. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
  • 乗富和寿, 増永莉奈, 佐戸翔太, PEREZ Rodney Honrada, PEREZ Rodney Honrada, 園元謙二, 中山二郎, 善藤威史. Characterization of the biosynthetic mechanism of a circular bacteriocin, enterocin NKR-5-3B. 日本生物工学会大会講演要旨集. 2021. 73rd
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Books (18):
  • 発酵美容成分とその開発
    シーエムシー出版 2020
  • 最新の抗菌・防臭・空気質制御技術
    テクノシステム 2019
  • 天然系抗菌・防カビ剤の開発と応用
    シーエムシー出版 2019
  • 腸内細菌の応用と市場
    シーエムシー出版 2018
  • 酵母菌・麹菌・乳酸菌の産業応用展開
    シーエムシー出版 2018
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Lectures and oral presentations  (332):
  • サワードウ自然発酵を駆動する乳酸菌リレーにpH が果たす役割
    (日本農芸化学会2020年度大会 2020)
  • 味噌漬け豆腐由来Lactobacillus plantarum PUK6 の多成分バクテリオシン遺伝子クラスターの解析
    (日本農芸化学会2020年度大会 2020)
  • 部位特異的変異によるバクテリオシンの改変とその影響
    (日本農芸化学会2020年度大会 2020)
  • 環状バクテリオシン,ラクトサイクリシン Q の生合成遺伝子群の解析
    (日本農芸化学会2020年度大会 2020)
  • 多成分バクテリオシントランスポーターEnkT の分泌機構の解明
    (日本農芸化学会2020年度大会 2020)
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Education (1):
  • Kyushu University
Professional career (1):
  • 博士(農学) (九州大学)
Committee career (4):
  • 2019/07 - 2020/07 日本乳酸菌学会 泊まり込みセミナー実行委員会 委員長
  • 2016/07 - 2020/07 日本乳酸菌学会 評議員
  • 2015/07 - 2019/07 日本乳酸菌学会 泊まり込みセミナー実行委員会 副委員長
  • 2015/04 - 2017/03 日本農芸化学会西日本支部 会計幹事
Awards (12):
  • 2020/09 - 日本生物工学会 生物工学論文賞
  • 2019/03 - 日本農芸化学会 農芸化学技術賞
  • 2017/04 - 公益財団法人 長瀬科学技術振興財団 長瀬研究振興賞
  • 2016/09 - 日本生物工学会 生物工学論文賞
  • 2015/10 - 日本生物工学会 生物工学論文賞
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Association Membership(s) (5):
The Japan Society for Lactic Acid Bacteria ,  The Society for Biotechnology, Japan ,  Japan Soceiety for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry ,  Japan Bioindustry Association ,  Japanese Society of Enzyme Engineering
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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