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J-GLOBAL ID:200901056297752077
Update date: Jun. 02, 2024
Kai Tatsuo
カイ タツオ | Kai Tatsuo
Affiliation and department:
Job title:
Professor, Dean of the Department of Home Economics, Dean of the Graduate School of Home Economics
Homepage URL (1):
https://www.yg.kobe-wu.ac.jp/wu/
Research field (4):
Applied microbiology
, Rehabilitation science
, Food sciences
, Genetics
Research keywords (10):
Food Hygienics
, Phonetics
, 食品衛生学
, Phoenetics
, 食品科学
, 分子遺伝学
, 応用微生物学
, Molecular Genetics
, Food Science
, Applied Microbiology
Research theme for competitive and other funds (21):
- 2023 - 2024 Metagenomic analysis on the microbial community change in rye sour dough during the starter production and the backslopping process and study on factors affecting its fermentation.
- 2023 - 2024 Search for vocal biomarkers to predict the onset of dysphagia.
- 2023 - 2024 Analysis of factors affecting durum sourdough starter creation and backslopping and the microbial flora that changes during backslopping.
- 2022 - 2023 Identification and structural analysis of genes related to antifungal factors and glucose tolerance produced by Lactobacillus sanfranciscensis #2.
- 2014 - 2017 音声波形解析による摂食・嚥下障害発症の予知技術確立に関する研究
- 2014 - 2015 パネットーネ母種より分離した乳酸菌と酵母の製パン特性とゲノムの解析および選抜した乳酸菌と酵母を用いた製パンシステムの構築
- 2014 - 2015 カストラートの音声学的歌声特性解析 および音響技術による音質改善の試み
- 2010 - 2012 パネットーネ乳酸菌が分泌する未知の食品用抗カビ性因子に関する研究
- 2012 - 嚥下障害発症の予知と予防に関する音声学的研究
- 2011 - Lactobacillus sanfranciscensis#2が分泌するDNA合成阻害物質の単離精製と化学構造解析
- 2011 - 嚥下障害発症の予知と予防に関する研究
- 2009 - 2010 テンペを日本人向けに安くおいしくする研究
- 2005 - 2007 酵母と遺伝と代謝に関する研究
- 2004 - 出芽酵母における染色体異常誘起因子の解析
- 2004 - パネットーネ・パン種に関する研究
- 2003 - パン酵母に関する多岐的研究
- 2002 - 木の実に関する基礎的研究
- 2001 - 焼酎粕の製パンへの利用研究
- 2001 - アーモンドナッツに関する基礎的研究
- 2000 - テンペ菌の育種改良
- 1993 - 1996 生分解性を有する機能性繊維・高分子材料の研究開発
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Papers (66):
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Tatsuo KAI. Research trends and issues on Altamura sourbread. Prepared Foods and Technology. 2023. 29. 3. 9-22
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Yoshiho KATO, Satoshi ITO, Kengo ISHIHARA, Tatsuo KAI, Yuya ASAMI. Confirmation of hygienic status of cooked food using an ATP assay - Examination of Standard plate count in steamed chicken meatballs -. Prepared Foods and Technology. 2023. 28. 4. 104-111
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Yoshiho KATO, Satoshi ITO, Kengo ISHIHARA, Tatsuo KAI, Yuya ASAMI. Study on food heating temperatures by the reached temperatures in food service facilities. - Examination of Standard plate count in steamed chicken meatballs -. Prepared Foods and Technology. 2022. 28. 2. 31-38
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Seiko AKITA, Ayumi SAWADA, Miho KAKUI, Tadashi AKAO, Satoshi ITO, Hiroyuki IYOTA, Tatsuo KAI, Koichi TANABE, Yuya ASAMI. Development new cooking system in mass food-serviced institutions - Analysis of palatability of cooked foods processed by high pressure treatment -. The Japanese Society of Prepared Foods and Technology. 2021. 27. 1. 1-8
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Tatsuo KAI, Youko UEMORI, Sayaka OGATA, Yoshie TANAKA, Rumiko AOKI. Study on improving the taste of tempeh. Journal of the Japanese Society of Food Engineering. 2021. 40. 4. 113-123
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MISC (3):
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長藤 信哉, 石本 祐子, 吉野 精一, 甲斐 達男. 食品成分と医薬品の相互作用. 調理食品と技術 = Prepared foods and technology : 日本調理食品研究会誌. 2016. 22. 2. 68-80
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石本 祐子, 長藤 信哉, 吉野 精一, 甲斐 達男. 食品成分表の日米比較. 調理食品と技術 = Prepared foods and technology : 日本調理食品研究会誌. 2016. 22. 2. 58-67
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岡村 剛, 甲斐 達男, 日下部 宜宏, 杉元 康志, 古賀 克己. G326 キイロショウジョウバエアルドラーゼの特異的mRNA : 翻訳産物の性質(分子生物学など). 日本応用動物昆虫学会大会講演要旨. 1992. 36. 305-305
Patents (16):
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麺用ほぐれ剤
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お好み焼きの製造方法
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レトルト耐性のあるゲル化剤製剤及びそれを用いた加工調味料
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発酵食品の製造法
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から揚げ粉ミックス
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Books (7):
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Sourdough and Bread
2023 ISBN:9786269650866
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Sourdough and Bread
2023 ISBN:9784751114919
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Food Hygienics
kagakudojin.co.jp 2020 ISBN:9784759821512
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最新食品学-総論・各論-〔第4版〕
講談社 2016 ISBN:9784061398450
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食べ物と健康-食品の栄養成分と加工-〔改訂初版〕 第1章 エネルギー、水分、食品の機能性 第2章 植物性食品:穀類、キノコ類
同文書院 2014 ISBN:9784810313284
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Lectures and oral presentations (38):
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Comparative characterization of Fructilactobacillus sanfranciscensis, a European and American strain used in bread making.
(Association of Basic Research on Gene Analysis 2024)
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A complete understanding of food additives (general and specifics)
(TeckDesighn Inc. Technical Seminar 2024)
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The actual situation of designated food additives “mold inhibitors” and the search for safe and secure novel anti-mold substances.
(Association of Basic Research on Gene Analysis 2023)
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Sour Bread~Science to Practical Application~
(TeckDesighn Inc. Technical Seminar 2023)
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Various studies on fermenting microorganisms of panettone mother dough.
(2022 Annual Meeting of the Association of Life Science Research, Kobe Women's University 2022)
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Works (27):
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Genome analysis on lactic acid bacterias of Panettone
Tatsuo KAI 2015 - 現在
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Genome analysis on Panettone yeasts
Tatsuo KAI 2015 - 現在
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Sound restoration of the castrato
Tatsuo KAI 2012 - 現在
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糖尿病患者に対応した血糖値の上がらない加工食品の開発
甲斐 達男 2011 - 現在
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嚥下障害発症の予測と予防および治療に用いる音声マーカーに関する研究
甲斐 達男 2011 - 現在
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Education (6):
- 1985 - 1985 アメリカ製菓製パン研究所 第127期加工科学技術課程
- 1983 - 1985 カンサス州立大学大学院 穀物科学産業学部 穀物化学科 修士課程
- - 1985 Kansas State University Grain Science Dept. Cereal Chemistry
- 1976 - 1980 Kyushu University School of Agriculture
- - 1980 Kyushu University Faculty of Agriculture
- 1973 - 1976 長崎県立長崎南高等学校
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Professional career (3):
- Ph.D (Kyushu University)
- Master of Science (Kansas State University(KSU))
- 学士(農学) (九州大学)
Work history (16):
- 2024/04 - 現在 Kobe Women's University Graduate School of Home Economics Dean of the Department of Home Economics, Dean of the Graduate School of Home Economics
- 2023/04 - 現在 Kobe Women's University Graduate School of Home Economics Professor
- 2022/04 - 現在 Japan Food Hygiene Association Certified HACCP Extension Instructor
- 2022/04 - 現在 Kobe Women's University Faculty of Home Economics Professor
- 2018/09 - 現在 Association of Music Electronics Industry Certified MIDI Instructor
- 2019/04 - 2022/03 Kitakyushu City Food Hygiene Forum Chairman
- 2007/04 - 2022/03 Seinan Jo Gakuin University
- 2014/04 - 2016/03 Seinan Jo Gakuin University Councilor
- 2014/04 - 2016/03 Seinan Jo Gakuin University Director of the University Library
- 2002/04 - 2007/03 Seinan Jo Gakuin University
- 2001/07 - 2001/07 ベルリン自由大学附属生物学研究所 客員研究員
- 2000/04 - 2001/03 西南女学院短期大学食物栄養科 助教授
- 1980/04 - 2000/01 鳥越製粉株式会社(東証1部)
- 1992/04 - 1992/12 Saga Medical School
- 1990/04 - 1992/03 Saga Medical School
- 1988/03 - 1990/02 RIKEN Institute, Tsukuba Life Science Center Special Research Associate
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Committee career (6):
Association Membership(s) (8):
PHONETIC SOCIETY OF JAPAN
, 日本生物工学会
, 日本食品衛生学会
, 日本生化学会
, 日本食品科学工学会
, 日本農芸化学会
, アメリカ穀物化学国際学会(American Association of Cereal Chemistry International)
, 日本調理食品研究会
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