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J-GLOBAL ID:200901061758210690   Update date: Sep. 11, 2024

Ohta Hisataka

オオタ ヒサタカ | Ohta Hisataka
Research field  (1): Genomics
Research keywords  (1): plant molecular biology, environmental stress response, gene expression
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 植物の酸性ストレスに対する応答機構に関する研究
  • Acid stress response in plants
Papers (56):
  • 佐藤陽子,太田尚孝. マイクロスケール法による野菜の廃棄部位からのデンプンの抽出実験. 鎌倉女子大学紀要. 2024. 31. 115-110
  • 佐藤陽子,太田尚孝. ベジタリアンのためのマイクロスケール実験 -食材を扱う化学実験におけるヘンプミルクを用いた豆腐様食品作り-. Vegetarian Research. 2022. 23. 1-2. 9-11
  • 佐藤陽子,太田尚孝. マイクロスケール法による新しい小麦アレルギー対応型断層モデルの実験. Vegetarian Research. 2021. 22. 1-2. 13-15
  • Junji Uchiyama, Yutaro Ito, Ayumi Matsuhashi, Yuta Ichikawa, Mamoru Sambe, Shuichi Kitayama, Yuka Yoshino, Atushi Moriyama, Hidetaka Kohga, Satoru Ogawa, et al. Characterization of Sll1558 in environmental stress tolerance of Synechocystis sp. PCC 6803. Photosynthesis Research. 2020. 146. 1-3. 165-174
  • Hidetaka Kohga, Yoshikazu Saito, Mirai Kanamaru, Junji Uchiyama, Hisataka Ohta. The lack of the cell division protein FtsZ induced generation of giant cells under acidic stress in cyanobacterium Synechocystis sp. PCC6803. Photosynthesis Research. 2020. Online ahead of print. Online ahead of print. Online ahead of print.-Online ahead of print.
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MISC (1):
  • 内山純爾、太田尚孝. 藻類の環境適応能力を植物に応用する. 科学フォーラム. 2018. 408. 16-19
Books (2):
  • 佐藤流キッチンサイエンス 食用可能な理科実験のレシピ集
    銀河書籍 2018
  • 実験で実践する魅力ある理科教育
    オーム社 2011 ISBN:9784274210440
Lectures and oral presentations  (213):
  • キッチンサイエンスによるマイクロスケール実験 -緑茶葉と梨からのミニ乾燥梨紅茶作り
    (日本化学会第104春季年会 2024)
  • キッチンサイエンスへの小型調理家電の活用 -ストロベリーパウダーを用いた科学的なミニジャム作り
    (日本理科教育学会第73回全国大会(高知大会) 2023)
  • The mechanism of cell enlargement induced by acid stress in cyanobacteria Synechocystis sp.PCC6803 involves signaling from SphS to FtsZ
    (International Conference on Algal Biomass, Biofuels and Bioproducts 2023 2023)
  • キッチンサイエンスによる溶けないミニアイスキャンデー作り -サイリウムを用いた熱源不要型実験の提案
    (日本化学会第103春季年会 2023)
  • キッチンサイエンスによる溶けないミニアイスキャンデー作り-サイリウムを用いた熱源不要型実験の提案-
    (日本化学会第103春季年会 2023)
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Education (2):
  • - 1990 Mie University Graduate School, Division of Medicine
  • - 1984 Tokyo University of Science Faculty of Science
Professional career (2):
  • Ph. D. (Mie University)
  • MS (Tokyo University of Science)
Committee career (2):
  • 2023/01/01 - 2023/12/31 日本ベジタリアン学会 評議員
  • 2005/01 - 2006/12/31 日本動物学会、日本植物学会 生物科学ニュース編集委員
Awards (2):
  • 2016/11/26 - プレゼンテーション賞
  • 2011/08 - ベストポスター賞
Association Membership(s) (1):
日本動物学会、日本植物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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