Rchr
J-GLOBAL ID:200901064690497375   Update date: Sep. 12, 2024

Imada Chiaki

イマダ チアキ | Imada Chiaki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.kaiyodai.ac.jp
Research field  (1): Aquaculture
Research keywords  (10): cosmetics ,  機能性食品 ,  乳酸菌 ,  environmental detoxification ,  enzyme inhibitor ,  deep sea water ,  bioactive compound ,  actinomycete ,  海洋微生物学 ,  Marine Microbiology
Research theme for competitive and other funds  (19):
  • 2019 - 2022 Fermentation of herb and seaweed powders and determination of chemical structure of effective substance by lactic acid bacterium from marine environment
  • 2012 - 2014 Biosynthtic investigation of the didemnins
  • 2007 - 海洋深層水の有効利用
  • 2004 - 2006 Bioremediation of marine environmental pollution using marine microorganism
  • 2003 - 2005 Development and application of novel enzyme inhibitors for the preservation of freshness of marine products using a library of marine microorganisms
Show all
Papers (120):
  • Zhiwei Zhang, Yasuko In, Keisuke Fukaya, Taehui Yang, Enjuro Harunari, Daisuke Urabe, Chiaki Imada, Naoya Oku, Yasuhiro Igarashi. Kumemicinones A-G, Cytotoxic Angucyclinones from a Deep Sea-Derived Actinomycete of the Genus Actinomadura. JOURNAL OF NATURAL PRODUCTS. 2022. 85. 4. 1098-1108
  • Zhiwei Zhang, Tao Zhou, Taehui Yang, Keisuke Fukaya, Enjuro Harunari, Shun Saito, Katsuhisa Yamada, Chiaki Imada, Daisuke Urabe, Yasuhiro Igarashi. Nomimicins B-D, new tetronate-class polyketides from a marine-derived actinomycete of the genus Actinomadura. Beilstein Journal of Organic Chemistry. 2021. 17. 2194-2202
  • Hitomi Omachi, Takeshi Terahara, Kunihiko Futami, Satoshi Kawato, Chiaki Imada, Kaeko Kamei, Tomonori Waku, Akihiro Kondo, Takeshi Naganuma, Tri Winarni Agustini, et al. Distribution of class IId bacteriocin-producing Virgibacillus salexigens in various environments. WORLD JOURNAL OF MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY. 2021. 37. 7
  • Yasuhiro Igarashi, Yoe Matsuyuki, Masayuki Yamada, Nodoka Fujihara, Enjuro Harunari, Naoya Oku, Md Rokon Ul Karim, Taehui Yang, Katsuhisa Yamada, Chiaki Imada, et al. Structure Determination, Biosynthetic Origin, and Total Synthesis of Akazaoxime, an Enteromycin-Class Metabolite from a Marine-Derived Actinomycete of the Genus Micromonospora. The Journal of organic chemistry. 2021. 86. 9. 6528-6537
  • Akiho Yagi, Hiroyuki Yamazaki, Takeshi Terahara, Taehui Yang, Hiroshi Hamamoto, Chiaki Imada, Hiroshi Tomoda, Ryuji Uchida. Development of an <i>in vivo</i>-mimic silkworm infection model with <i>Mycobacterium avium</i> complex. Drug Discoveries & Therapeutics. 2020. 14. 6. 287-295
more...
MISC (121):
Patents (9):
  • 成形性のある乳酸発酵大豆生成物
  • 生鮮食料の変色を抑制する方法及び生鮮食料変色抑制剤
  • 果実酒及びその製造方法
  • 5-ヒドロキシ-3-イソシアノ-5-ビニルシクロペント-2-エノン、チロシナーゼ阻害剤及びこれを配合した美白化粧料
  • 酵素を組み合わせたアグマチンの電気化学的測定法
more...
Books (10):
  • 海の微生物の利用ー未知なる宝探しー
    成山堂書店 2009 ISBN:9784425884513
  • 水産デザイン学ー新製品と美味しさの創造=
    成山堂書店 2004 ISBN:4425882016
  • 海洋微生物の生産する酵素阻害剤
    月刊海洋(号外) 2003
  • 酵素インヒビター
    技報堂出版 1991
  • 酵素インヒビター
    恒星社厚生閣 1990
more...
Lectures and oral presentations  (152):
  • 深海海底流木より分離された細菌 Virgbacillus sp. NT N53株が産生するバクテリオシンの食品保存への応用
    (日本農芸化学会 2009)
  • γAminobutyric acid (GABA) producing lactic acid bacteria isolated form fermented fish with boiled rice in Myanmar
    (日本農芸化学会 2009)
  • 塩蔵アンチョビーにおけるTetragenococus属乳酸菌の微生物学的特性
    (日本農芸化学会 2009)
  • 海藻からの乳酸菌及び多糖分解菌の分離と微生物学的性状
    (日本農芸化学会 2009)
  • ミャンマーの水産発酵食品(ナレズシ)から分離されたGABA産生乳酸菌の諸性状
    (日本水産学会 2009)
more...
Works (16):
  • 環境改善微生物の探索と関連生物バイオテクノロジー開発
    2001 -
  • Screening of environmental inproving microorganism sand its related biotechnology
    2001 -
  • 亜熱帯海域に生息する海洋生物の生産する生理活性物質の抽出および精製
    2000 -
  • 海洋微生物による産業廃棄物の分解と環境浄化
    2000 -
  • 微生物による(]G0048[)度不飽和脂肪酸の生産
    2000 -
more...
Education (4):
  • - 1986 The University of Tokyo
  • - 1986 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1980 Tokyo University of Fisheries
  • - 1980 Tokyo University of Fisheries Faculty of Fisheries
Professional career (2):
  • -
  • -
Work history (9):
  • 2004 - 現在 Tokyo University of Marine Science and Technology
  • 2003 - 2004 Tokyo University of Marine Science and Technology
  • 1998 - 2003 Tokyo University of Fisheries
  • 1987 - 1998 微生物化学研究所 研究員
  • 1987 - 1998 Institute of Microbial Chemistry, Researcher
Show all
Committee career (7):
  • - 現在 日本機能水学会 正会員
  • - 現在 日本乳酸菌学会 正会員
  • - 現在 内閣府食品安全委員会 食品安全委員会専門委員
  • - 現在 日本放線菌学会 正会員
  • - 現在 日本水産学会 正会員
Show all
Awards (3):
  • 2018/10 - 海洋深層水利用学会 平成30年度 学会賞
  • 2015/10 - アグリサイエンスグランプリ 吉野家賞 海洋有用微生物
  • 2003 - マリンバイオテクノロジー学会岡見賞 受賞
Association Membership(s) (7):
日本農芸化学会 ,  海洋深層水利用学会 ,  マリンバイオテクノロジー学会 ,  日本放線菌学会 ,  日本水産学会 ,  The Japanese Society for Functional Water ,  Japan Society for Lactic Acid Bacteria
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page