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J-GLOBAL ID:200901064991535949   Update date: Jan. 30, 2024

Nakazawa Hiroko

ナカザワ ヒロコ | Nakazawa Hiroko
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): http://hirokonakazawa.web.fc2.com/
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (2): 食文化 ,  Food Culture
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2016 - 2019 School lunches and food education in Japan and 3 European countries
  • 2006 - 2009 Influence of budding unpolished rice intake for a long term on health
  • 2003 - 2006 発芽玄米の長期日常摂取が健康に及ぼす影響
  • 2003 - 2005 昭和16年と現在の聞き取り調査の比較による長野県6農村の食文化の変化
  • 2001 - 2004 食事文化の伝承に関する意識及び実態
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Papers (17):
  • 中澤 弥子. 交通の進化が食文化にもたらした変化-地域の食の変化に注目してー. 運輸と経済. 2020. 80. 1. 47-51
  • NAKAZAWA hiroko. School Lunch and Food Education in Sweden from the Viewpoints of Environmental Education and Food Culture. 2020. 15. 15-27
  • 中澤 弥子. 長野県東筑摩郡麻績村と筑北村の行事食と郷土食. 長野県短期大学紀要. 2018. 72. 1-14
  • Nakazawa Hiroko. Current situation of school lunch and food education in Nagano prefecture:. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2017. 29. 185-185
  • 中澤 弥子. スロバキアの学校給食. 会誌 食文化研究. 2017. 13. 31-42
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MISC (23):
  • Nakazawa Hiroko. Effects of the Long-term Intake of Germed Brown Rice on Health : A Questionnaire survey in Azusagawa Area, Matsumoto City. Journal of Nagano Prefectural College. 2006. 61. 69-78
  • Nakazawa Hiroko. Sensory Characteristics of Apples Cultivated with Reduced Pesticides and/or Chemical Fertilizers. Journal of Nagano Prefectural College. 2003. 58. 103-110
  • 木寺 博子, 中澤 弥子. 長野市および新座市における公開講座・公民館講座受講者への食の伝承と生きがいに関するアンケート調査. コルヌイエ. 2002. 4. 51-64
  • 長野県農村部における食文化の変化-昭和十六年と現在の聞き取り調査の比較研究-. 味の素 食の文化財団共同研究報告書. 2002. 1,1-246
  • 乳児の液体摂取、かみとりを要する食物および麺類の摂り込み発達. 日本家政学会誌. 2002. 53,549-559
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Books (13):
  • 日本の食文化 3 麦・雑穀と芋
    吉川弘文館 2019
  • Tradition and Nutritional Science in the Modern Food Chain
    American Farm School 2019
  • vesta 特集 平成の食 第114号
    味の素食の文化センター 2019
  • vesta 特集 つけもの文化 第109号
    味の素食の文化センター 2018
  • 甘みの文化
    ドメス出版 2017
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Works (12):
  • 発芽玄米の日常長期摂取が健康に及ぼす影響
    2004 - 2005
  • 長野県における魚介類の調理文化
    2003 - 2005
  • 長野県農村部における食文化の変化
    2001 - 2004
  • Changes of Dietary Habits in Nagano Agricultural Villages
    2001 - 2004
  • 長野県における豆類およびいも類の調理文化
    2001 - 2002
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Education (6):
  • - 1996 東京大学大学院 医学系研究科 保健学
  • - 1996 The University of Tokyo Graduate School, Division of Medical Sciences
  • 1987 - 1989 Ochanomizu University
  • - 1989 Ochanomizu University Graduate School, Division of Home Economics Food Science
  • 1983 - 1987 Ochanomizu University
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Professional career (2):
  • Ph.D.(Health Science) (The University of Tokyo)
  • Master of Home Economics (Ochanomizu University)
Work history (22):
  • 2018/04 - 現在 公立大学法人長野県立大学 健康発達学部食健康学科 教授
  • 2010/10 - 現在 Nagano Prefectural College Faculty of Human Life Science
  • 2014/04 - 2015/03 Agency for Cultural Affairs
  • 2007/04 - 2010/09 Nagano Prefectural College Faculty of Human Life Science
  • 2001/04 - 2007/03 Nagano Prefectural College Faculty of Human Life Science
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Committee career (1):
  • 1993 - 日本家政学会食文化研究部会 役員
Association Membership(s) (4):
The Japanese Society of Nutrition and Dietetics ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会 ,  日本家政学会食文化研究部会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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