Rchr
J-GLOBAL ID:200901064991535949
Update date: Oct. 10, 2024
Nakazawa Hiroko
ナカザワ ヒロコ | Nakazawa Hiroko
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Homepage URL (1):
http://hirokonakazawa.web.fc2.com/
Research field (1):
Home economics, lifestyle science
Research keywords (2):
食文化
, Food Culture
Research theme for competitive and other funds (12):
- 2016 - 2019 School lunches and food education in Japan and 3 European countries
- 2006 - 2009 Influence of budding unpolished rice intake for a long term on health
- 2003 - 2006 発芽玄米の長期日常摂取が健康に及ぼす影響
- 2003 - 2005 昭和16年と現在の聞き取り調査の比較による長野県6農村の食文化の変化
- 2001 - 2004 食事文化の伝承に関する意識及び実態
- 2001 - 2004 Traditional Culture of Dietary Life and Its Identification
- 1991 - 2002 乳幼児の摂食機能の発達及び離乳食の影響
- 1991 - 2002 Development of Oral Motor Function and the Effect of Weaning Food
- 2000 - 2001 母乳の味と母親の食事との関連
- 2000 - 2001 Taste of Breast Milk and Diet of Mother
- 長野の食文化と健康に関して
- Culture of Food and Health in Nagano
Show all
Papers (17):
-
中澤 弥子. 交通の進化が食文化にもたらした変化-地域の食の変化に注目してー. 運輸と経済. 2020. 80. 1. 47-51
-
NAKAZAWA hiroko. School Lunch and Food Education in Sweden from the Viewpoints of Environmental Education and Food Culture. 2020. 15. 15-27
-
中澤 弥子. 長野県東筑摩郡麻績村と筑北村の行事食と郷土食. 長野県短期大学紀要. 2018. 72. 1-14
-
Nakazawa Hiroko. Current situation of school lunch and food education in Nagano prefecture:. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2017. 29. 185-185
-
中澤 弥子. スロバキアの学校給食. 会誌 食文化研究. 2017. 13. 31-42
more...
MISC (23):
-
Nakazawa Hiroko. Effects of the Long-term Intake of Germed Brown Rice on Health : A Questionnaire survey in Azusagawa Area, Matsumoto City. Journal of Nagano Prefectural College. 2006. 61. 69-78
-
Nakazawa Hiroko. Sensory Characteristics of Apples Cultivated with Reduced Pesticides and/or Chemical Fertilizers. Journal of Nagano Prefectural College. 2003. 58. 103-110
-
木寺 博子, 中澤 弥子. 長野市および新座市における公開講座・公民館講座受講者への食の伝承と生きがいに関するアンケート調査. コルヌイエ. 2002. 4. 51-64
-
長野県農村部における食文化の変化-昭和十六年と現在の聞き取り調査の比較研究-. 味の素 食の文化財団共同研究報告書. 2002. 1,1-246
-
乳児の液体摂取、かみとりを要する食物および麺類の摂り込み発達. 日本家政学会誌. 2002. 53,549-559
more...
Books (13):
-
日本の食文化 3 麦・雑穀と芋
吉川弘文館 2019
-
Tradition and Nutritional Science in the Modern Food Chain
American Farm School 2019
-
vesta 特集 平成の食 第114号
味の素食の文化センター 2019
-
vesta 特集 つけもの文化 第109号
味の素食の文化センター 2018
-
甘みの文化
ドメス出版 2017
more...
Works (12):
-
発芽玄米の日常長期摂取が健康に及ぼす影響
2004 - 2005
-
長野県における魚介類の調理文化
2003 - 2005
-
長野県農村部における食文化の変化
2001 - 2004
-
Changes of Dietary Habits in Nagano Agricultural Villages
2001 - 2004
-
長野県における豆類およびいも類の調理文化
2001 - 2002
more...
Education (6):
Professional career (2):
- Ph.D.(Health Science) (The University of Tokyo)
- Master of Home Economics (Ochanomizu University)
Work history (15):
- 2022/04 - 現在 長野県立大学大学院 健康栄養科学研究科 教授
- 2018/04 - 現在 公立大学法人長野県立大学 健康発達学部食健康学科 教授
- 2010/10 - 2020/03 Nagano Prefectural College Faculty of Human Life Science
- 2014/04 - 2015/03 Agency for Cultural Affairs
- 2007/04 - 2010/09 Nagano Prefectural College Faculty of Human Life Science
- 2001/04 - 2007/03 Nagano Prefectural College Faculty of Human Life Science
- 1999/04 - 2001/03 Nagano Prefectural College Faculty of Human Life Science
- 1998 - 1999 Tsurukawa Women's Junior College
- 1996 - 1999 お茶の水女子大学生活環境研究センター 非常勤講師
- 1996 - 1999 The University of Tokyo International Health, Graduate School of Medicine
- 1996 - 1999 Shiraumegakuen College
- 1996 - 1999 Ochanomizu University, Part-time Lecturer
- 1992 - 1999 十文字学園女子短期大学 非常勤講師
- 1997 - 1998 Jissen Women's University
- 1989 - 1991 Nagasaki Junior College
Show all
Committee career (1):
Association Membership(s) (4):
The Japanese Society of Nutrition and Dietetics
, 日本調理科学会
, 日本家政学会
, 日本家政学会食文化研究部会
Return to Previous Page