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J-GLOBAL ID:200901065985662498   Update date: Sep. 10, 2023

Tominaga Tatsuya

トミナガ タツヤ | Tominaga Tatsuya
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (3): Food sciences ,  Applied microbiology ,  Molecular biology
Research keywords  (8): 食品衛生 ,  イムノクロマト ,  サニタリーシステム ,  酵母 ,  リステリア菌 ,  大腸菌群 ,  antimicrobial peptide ,  Yeast
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2019 - 2024 メタゲノム解析による食品衛生指標菌の選抜と汚染源推定技術への応用
  • 2020 - 2021 Development of monitoring method of sour-dough microflora by the immunochromatographic strip
  • 2016 - 2019 大腸菌群フローラ解析による食品汚染源推定技術の開発
  • 2010 - 2013 高速分子進化技術を核とするバイオ・ものづくりクラスターの形成
  • 2010 - 2013 発酵食品製造における微生物汚染防止のための品質管理システムの開発
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Papers (18):
  • Tatsuya Tominaga. Rapid detection of lactic acid bacteria by lateral flow immunochromatographic assay. JOURNAL OF MICROBIOLOGICAL METHODS. 2023. 209
  • Tatsuya Tominaga. Rapid detection of total bacteria in foods using a poly-(L)-lysine-based lateral-flow assay. JOURNAL OF MICROBIOLOGICAL METHODS. 2021. 183
  • Tatsuya Tominaga. Rapid quantification of coliforms in ready-to-eat foods using lateral-flow immunochromatographic assay. JOURNAL OF FOOD SAFETY. 2020. 40. 5
  • Tatsuya Tominaga, Masaharu Ishii. Detection of microorganisms with lateral flow test strips. IMMUNOLOGICAL METHODS IN MICROBIOLOGY. 2020. 47. 351-394
  • Tatsuya Tominaga. Rapid detection of coliform bacteria using a lateral flow test strip assay. JOURNAL OF MICROBIOLOGICAL METHODS. 2019. 160. 29-35
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Patents (3):
  • 大腸菌群に属する細菌の検出方法
  • 大腸菌群の汚染源特定方法及びその検出に使用する大腸菌群検出用培地
  • 抗菌活性を有するペプチド
Books (8):
  • Development of monitoring method of sour-dough microflora by the immunochromatographic strip
    2021
  • 地域の食品産業を支える技術開発 第7回 遺伝子検出による迅速微生物解析技術の開発~地域食品工場における実現可能性の検討~
    食品と容器, 第59巻6号, 350-353 2018
  • 3Dエアロクロマトの開発
    埼玉県産業技術総合センター研究報告, 第13巻, 44-46 2015
  • 糖資化性の相違を利用した微生物識別技術
    シーエムシー出版 2014
  • 遺伝子検出による迅速微生物解析技術の開発
    全国食品関係試験研究場所長会 2014
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Lectures and oral presentations  (9):
  • イムノクロマト試験紙によるパン種微生物叢のモニター技術の開発
    (公益財団法人飯島藤十郎記念食品科学振興財団 第33回学術講演会 2021)
  • イムノクロマト試験紙によるサワードウモニタリング技術の開発
    (日本食品科学工学会 第68回大会 2021)
  • 大豆粉懸濁液を発酵したヨーグルト様食品の開発
    (日本食品科学工学会 第65回大会 2018)
  • 食中毒菌の迅速検出技術の開発
    (東京都立産業技術研究センター研究成果発表会 2014)
  • 遺伝子検出による迅速微生物解析技術の開発~地域食品工場における実現可能性の検討~
    (日本食品科学工学会 第60回大会 2013)
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Education (2):
  • - 2001 The University of Tokyo
  • - 1999 The University of Tokyo Faculty of Science Department of Biophysics and Biochemistry
Professional career (1):
  • 博士(農学) (東京大学)
Association Membership(s) (3):
Japanese Society of Food Microbiology ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  International Association for Food Protection
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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