Rchr
J-GLOBAL ID:200901069105166387
Update date: Nov. 14, 2024
Fukushima Michihiro
フクシマ ミチヒロ | Fukushima Michihiro
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (3):
prebiotics
, 脂質栄養学
, Intestinal Flora
Research theme for competitive and other funds (20):
- 2008 - 2010 馬鈴薯澱粉粕および有色馬鈴有色素成分の健康機能性
- 2005 - 2007 Studies on agricultural faculty-based science shop for public decision-making of food risk analysis
- 2005 - 2006 Effects ofresistantproleins oflivestock, bovine Achilles' tendons and arteries, on lipidmettholism in rats.
- 2004 - 2006 Cellular and molecular mechanisms for suppression of allergic response by dietary indigestible oligosaccharides
- 2004 - 2005 Development of washing method that efficiently removes central nervous system tissue on surface of beef carcass
- 2003 - 2004 Effects of bean resistant starches and mushroom fibers on lipid metabolism in rats.
- 1998 - 1999 新規の未利用植物・動物資源から得られた油脂投与によるラット生体内での脂質代謝とその機能の解明
- 機能性油脂の研究
- レジスタントスターチの機能性
- 食物繊維の機能性
- 色素成分の抗酸化活性
- 食物繊維及びレジスタントスターチ投与によるラットの脂質代謝への影響
- 動物油及び植物油投与によるラットの脂質代謝への影響
- 生菌製剤投与によるラットの脂質代謝への影響
- Study of functional oils
- Function of resistant starch
- Function of dietary fiber
- Effect of dietary fiber and resistant starch on lipid metabolism in rato
- Effect of animal and plant oils on lipid metabolism in rats
- Effect of a probiotic on lipid metabolism in rats
Show all
Papers (165):
-
Samanthi W. Pelpolage, Haruhi Kobayashi, Naoki Fukuma, Michiyo Hoshizawa, Tetsuo Hamamoto, Kyu-Ho Han, Michihiro Fukushima. Temporal changes in the fermentation characteristics, bacterial community structure and the functionality of the predicted metagenome of a batch fermenter medium containing the upper gastrointestinal enzyme resistant fraction of white sorghum (Sorghum bicolor L. Moench). Food Chemistry. 2024. 448. 139102-139102
-
Samanthi Wathsala Pelpolage, Rie Sasaki, Kenichiro Shimada, Taizo Nagura, Hirokatsu Uchino, Kyu-Ho Han, Michihiro Fukushima. Oral Supplementation with Betaine Powder Ameliorated High Blood Pressure in Spontaneously Hypertensive Rats. Metabolites. 2024. 14. 7. 390-390
-
Ryuji Nagata, Naoki Fukuma, Naoto Hashimoto, Kenichiro Shimada, Yasunori Nakayama, Kyu-Ho Han, Michihiro Fukushima. Effect of Raw and Cooked Green Bananas on Cecal Fermentation Characteristics in Rats. Starch - Stärke. 2024
-
Naoto Hashimoto, Ryuji Nagata, Kyu-Ho Han, Manabu Wakagi, Yuko Ishikawa-Takano, Michihiro Fukushima. Involvement of the vagus nerve and hepatic gene expression in serum adiponectin concentrations in mice. Journal of physiology and biochemistry. 2023
-
Hiroaki Shiratori, Hiroyuki Oguchi, Yosuke Isobe, Kyu-Ho Han, Akira Sen, Kyosuke Yakebe, Daisuke Takahashi, Michihiro Fukushima, Makoto Arita, Koji Hase. Gut microbiota-derived lipid metabolites facilitate regulatory T cell differentiation. Scientific Reports. 2023. 13. 1
more...
MISC (73):
-
島田謙一郎, 平尾美咲, HAN Kyu-Ho, 永田龍二, 福島道広. Comparison of meat quality between domestic suffolk and imported romney lambs. 食肉の科学. 2024. 65. 1
-
島田謙一郎, 菅野紗彩, 伊藤綾, 長谷川隆則, HAN Kyu-Ho, 永田龍二, 福島道広. Effect of a starter strain of dry-fermented sausage on proteolysis and producing ability of organic acid. 食肉の科学. 2023. 64. 2
-
島田謙一郎, 高橋佑佳, HAN Kyu-Ho, 三上奈々, 永田龍二, 福島道広. Absorption of adzuki bean extract into pork belly during dry-curing. 食肉の科学. 2022. 63. 1
-
島田謙一郎, 宇佐川淳子, 今野宗, HAN Kyu-Ho, 福島道広, 関川三男. Estimation of aging period of Ezo-shika deer (Cervus nippon yesoenis) meat required for tenderization. 北海道畜産草地学会報. 2022. 10
-
HAN Kyu-Ho, 永田龍次, 福島道広. ポリフェノールの機能作用についての最近のアプローチ なぜ腸内細菌に注目するべきなのか?. 化学と生物. 2022. 60. 4
more...
Lectures and oral presentations (3):
-
トマト調味料が加熱ソーセージの貯蔵に伴う脂質酸化および官能特性に及ぼす影響
(北海道畜産草地学会報 2018)
-
ラットにおけるヒドロキシプロピル化コーンスターチの腸内発酵特性および脂質代謝に与える影響
(日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2018)
-
北海道産の肥育されたジャージー種去勢牛の肉質について
(日本畜産学会大会講演要旨 2018)
Works (23):
-
ダッタンソバスプラウトの健康機能性の解明
2005 -
-
馬鈴薯ペプチドの健康機能性解明
2005 -
-
アントシアニン色素成分投与によるラットの抗酸化活性への影響
2003 -
-
馬れい薯デンプン及びデンプン粕の機能性
2002 -
-
Functional of bean starch in Tokachi
2002 -
more...
Education (2):
- - 1985 Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
- - 1983 Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine Faculty of Animal Husbandry
Professional career (2):
Committee career (3):
- 2011/09 - 現在 日本食物繊維学会 理事
- 2011/05 - 2017/05 日本栄養・食糧学会 理事
- 2014/03 - 2016/03 日本農芸化学会 理事
Awards (4):
- 2020/05 - Japan Society of Nutrition and Food Science JSNFS Award for Excellence in Research (2020) Studies on the improvement of intestinal environment and functions with agricultural food products
- 2012/11 - 日本食物繊維学会 日本食物繊維学会 学会賞 難消化性澱粉の腸内発酵及び脂質代謝に関する研究
- 2006/09 - 日本油化学会 エディター賞
- 2003/07 - 日本農芸化学会北海道支部奨励賞
Association Membership(s) (3):
日本栄養食糧学会
, 日本農芸化学会
, JAPANESE ASSOCIATION FOR DIETARY FIBER RESEARCH
Return to Previous Page