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J-GLOBAL ID:200901070906778471   Update date: Sep. 25, 2024

Nishimura Naomichi

ニシムラ ナオミチ | Nishimura Naomichi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (16): タウリン ,  アミノ酸 ,  胆汁酸 ,  コレステロール ,  難消化性タンパク質 ,  腸内細菌 ,  水素 ,  大腸内発酵 ,  食物繊維 ,  resistant protein ,  fermentation ,  dietary fiber ,  taurine ,  amino acid ,  bile acid ,  cholesterol
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2020 - 2023 腸内細菌叢の多様性を決定づける因子としてのビタミンB12・類縁体の役割
  • 2016 - 2019 Elucidation of the profile of high H2-producing microbiota in the colon and contribution of the microbiota to suppressed oxidative stress
  • 2016 - 2018 Can colonic hydrogen derived from non-digestible saccharides substitute for ascorbic acid as an electron donor in vivo?
  • 2014 - 2017 Creation of a new strategy for prevention of metabolic syndrome by colonic hydrogen
  • 2014 - 2016 Elucidation of the anti-inflammatory effect of hydrogen fermented in the large intestine which mediated a CD8+ T cell
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Papers (53):
  • Qi Song, Shiori Nishitani, Shiori Saito, Naomichi Nishimura, Satoshi Mochizuki, Hiroaki Oda. Inositol and taurine ameliorate abnormal liver lipid metabolism induced by high sucrose intake. Food Bioscience. 2024
  • Naomichi Nishimura, Hiroki Tanabe, Tatsuya Morita. Extraction of mucin from rodent feces and determination of o-Linked oligosaccharide chain equivalent derived from fecal mucin. Methods in Molecular Biology. 2024. 37-44
  • Hiroki Tanabe, Tatsuya Morita, Naomichi Nishimura. Measurement of mucinase activity. Methods in Molecular Biology. 2024. 345-352
  • Tomoki Umeda, Chihiro Yamada, Takahiro Kawase, Takamitsu Tsukahara, Ryo Inoue, Shingo Hino, Naomichi Nishimura. Dietary Supplementation of Vitamin B12 to Rats Fed High Amylose Corn Starch Normalizes Propionate Fermentation in The Colon. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2024. 2. 139-149
  • 宮田高明, 森田達也, 日野真吾, 内藤祐里菜, 宮本宣之, 鈴木卓弥, 西村直道. Proliferation of Akkermansia muciniphila by Dietary Skate-Skin Mucin Reduces Colonic Mucus-layer Thickness, but Dose Not Affect the Gut-Barrier Function in Rats. 2023. 1. 9-21
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MISC (33):
  • 腸内細菌がつくるビタミンの織りなす可能性を探究する. Microbiome Science. 2023. 1. 24-30
  • 西村直道. 大腸発酵で発生する水素分子は有益な分子として生体の生理に貢献する. FFIジャーナル. 2020. 225. 4. 369-375
  • 小田裕昭, SUN Shumin, 梅木美樹, 西村直道, 望月聡. “スクロース過剰毒性“は消化管を介して脂肪肝と高中性脂質血症を誘導する. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2019. 2019
  • 小田裕昭, 梅木美樹, 西村直道, 望月聡. スクロース過剰摂取は腸内細菌叢を変化させることで脂肪肝と高中性脂質血症を誘導する. 日本分子生物学会年会プログラム・要旨集(Web). 2018. 41st
  • 山本達朗, 鈴木美沙, 田邊宏基, 西村直道. 大腸水素は脳損傷後のミクログリアとアストロサイトの活性化に影響を与える. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2017. 71st. 198-198
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Patents (3):
  • フラクタンを有効成分として含む大腸内水素発生剤、それを含む飲食品、飼料、および医薬品組成物
  • 長いも凍結乾燥粉末を含む生活習慣病予防食品
  • 新規酵母及び酵母エキス
Books (19):
  • 健康栄養学 第3版 健康科学としての栄養生理化学
    共立出版 2024
  • 腸内細菌叢の基礎知識と研究開発における留意点
    情報機構 2020
  • 新基礎栄養学第9版
    医歯薬出版 2019
  • 腸内細菌ー宿主のクロストークと食事要因
    建帛社 2019
  • 管理栄養士をめざす人のいちばんやさしい代謝ドリル
    講談社 2018
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Lectures and oral presentations  (75):
  • 回腸へのグルコース供給はGLP-2分泌を促進し,ラット回腸絨毛を伸長させる
    (2023年度第26回Hindgut Club Japanシンポジウム 2023)
  • ビタミンB12を用いた腸内細菌叢のプロピオン酸生成経路の検証 -ヒトとラットの比較-
    (2023年度第26回Hindgut Club Japanシンポジウム 2023)
  • ラットおよびヒトの腸内細菌叢によるプロピオン酸生成量に対するビタミンB12応答の違い
    (第82回日本栄養・食糧学会中部支部大会 2023)
  • 高スクロース食による脂質代謝異常のフラクトオリゴ糖による改善メカニズム
    (日本食物繊維学会第28回学術集会 2023)
  • ラットおよびヒトの腸内細菌叢によるプロピオン酸生成におけるビタミンB12応答の違い
    (日本食物繊維学会第28回学術集会 2023)
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Works (10):
  • タウリンの胆汁酸再吸収抑制作用に対する作用機序
    2005 -
  • DFAIIIと他のオリゴ糖との併用による大腸内発酵に対する影響
    2005 -
  • 長いもの脂質代謝および大腸発酵に対する影響に関する研究
    2005 -
  • 鉄摂取による月経前症候群緩和に関する研究
    2004 -
  • タウリンの胆汁酸分泌及び排泄に対する促進機序
    2004 -
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Education (4):
  • - 1993 Hokkaido University
  • - 1993 Hokkaido University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1991 Hokkaido University Faculty of Agriculture
  • - 1991 Hokkaido University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (北海道大学)
Work history (23):
  • 2007 - 2009 Nayoro City University
  • 2009 - - 名寄市立大学保健福祉学部栄養学科教授
  • 2006 - Nayoro City University
  • 2006 - - Associate Professor, Department of Nutritional
  • 2004 - 2005 市立名寄短期大学生活科学科助教授
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Committee career (16):
  • 2023/11 - 現在 日本食物繊維学会 編集委員長
  • 2023/11 - 現在 日本食物繊維学会 副理事長
  • 2022/01 - 現在 Microbiome Science編集委員
  • 2021/11 - 現在 日本食物繊維学会 常務理事/編集副委員長/評議員
  • 2021/11 - 現在 日本食物繊維学会 常任理事/編集副委員長/評議員
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Awards (5):
  • 2017/02 - Moodle Association of Japan Best Moodle Open Courseware of 2016, Honorable Mention National Dieticians License Exam Preparation
  • 2013/11 - 日本食物繊維学会 学会賞(ルミナコイドによる大腸内発酵制御を介したメタボリックシンドローム抑制)
  • 2013/11 - 日本食物繊維学会 日本食物繊維学会 学会賞 ルミナコイドによる大腸内発酵制御を介したメタボリックシンドローム抑制
  • 2007/05 - 日本栄養・食糧学会 奨励賞(食物繊維およびタウリンの血中コレステロール低下機構に関する研究)
  • 2007/05 - 日本栄養・食糧学会 日本栄養・食糧学会 奨励賞 食物繊維およびタウリンの血中コレステロール低下機構に関する研究
Association Membership(s) (5):
日本ガットフレイル会議 ,  日本栄養・食糧学会 ,  Hindgut Club Japan ,  日本農芸化学会 ,  日本食物繊維学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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