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J-GLOBAL ID:200901071707196486   Update date: Apr. 25, 2024

CHIKU Kazuhiro

チク カズヒロ | CHIKU Kazuhiro
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): http://www.nvlu.ac.jp/food/members/008.html/
Research field  (5): Food sciences ,  Applied biochemistry ,  Bioorganic chemistry ,  Applied microbiology ,  Applied molecular and cellular biology
Research keywords  (23): mushroom genome ,  mushroom ,  Glycoscience ,  Carbohydrate ,  glycan ,  Rare oligosaccharide ,  Organic acid ,  mycoprotein ,  mycopeptide ,  Isosaccharinic acid ,  prebiotics ,  Microbial Enzyme ,  Lipopolysaccharide ,  Oligosaccharide synthesis ,  Isomerization ,  Elimination reaction ,  Benzilic acid rearrangement ,  Maillard reaction ,  Structural analysis ,  Mass spectrometry ,  Nuclear Magnetic Resonance ,  genomic analysis ,  Genetic engineering
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2020 - 2023 高等真菌類によるエネルギー消費削減型糖代謝機構解明のための分子基盤構築
  • 2017 - 2020 高等菌類が保有する植物・動物性多糖のホスホリラーゼ依存型糖代謝機構の解明
  • 2015 - 2017 Evaluation of thermal decomposition behavior of various oligosaccharides and amino sugars through browning reaction
  • 2016 - キノコが産生する新規ホスホリラーゼの機能解析
  • 2013 - 2015 Elucidation of the Novel Phosphorylase-Dependent Metabolisms of Glycosonjugates and Lipopolysaccharides
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Papers (37):
  • Kazuhiro Chiku. Research on structural transformation of oligosaccharides under heat treatment. Bulletin of Applied Glycoscience. 2023. 13. 1. 45-52
  • Kazuhiro Chiku, Ai Yamada, Yui Shibasaki, Yoshiki Makino, Taidoh Komatsuzaki, Mitsuru Yoshida. Acrylamide in Cooked Sprouts of Mung Bean (Vigna radiata). Food Safety. 2023
  • Kazuhiro Chiku, Shiori Sugiyama, Kona Akimoto, Mitsuru Yoshida. Draft Genome Sequences of Two Basidiomycetous Yeasts, Tremella yokohamensis and Tremella fuciformis. Microbiology Resource Announcements. 2022
  • Asako Narai-Kanayama, Kazuhiro Chiku, Hiroshi Ono, Takamitsu Momoi, Miho Hiwatashi-Kanno, Akiko Kobayashi, Hiroko Matsuda, Mitsuru Yoshida, Tsutomu Nakayama. Inhibitory effects of thiol compounds on theaflavin browning and structural analysis of the causative substances. Food Chemistry. 2022. 384. 132488-132488
  • Mitsuru Yoshida, Mayumi Hachinohe, Takayuki Miura, Yusuke Sugizaki, Ryusuke Fujimoto, Kazuhiro Chiku, Shioka Hamamatsu. Distribution of Radioactive Cesium during Wild Boar Meat Processing. Journal of food protection. 2022. 85. 9. 1258-1264
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MISC (23):
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Patents (2):
Books (1):
  • 植物細胞壁実験法
    弘前大学出版会 2016 ISBN:9784907192211
Lectures and oral presentations  (63):
  • Comparison of physiologically functional compounds in Sika deer Cervus nippon meats obtained from different regions of Japan
    (22nd IUNS-ICN 2022)
  • IAEAアジア太平洋地域プロジェクトRAS5081におけるハチミツの安定同位体比分析
    (日本分析化学会第71年会 2022)
  • オリゴ糖の加熱処理下での構造変換に関する研究
    (日本応用糖質科学会2022年度大会(第71回) 2022)
  • 4-O-置換グルコースの中性加温領域下での異性化とβ脱離反応および 3 デオキシペンツロースの生産
    (日本応用糖質科学会2022年度大会(第71回) 2022)
  • 肉からの アルカリ金属 元素の溶出に及ぼす加工・調理条件の検討
    (日本食品科学工学会 第 69 回大会 2022)
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Education (1):
  • - 2009 千葉大学大学院 自然科学研究科 生物資源応用科学専攻
Professional career (1):
  • 博士(農学) (千葉大学)
Work history (9):
  • 2021/07 - 現在 Nippon Veterinary and Life Science University Faculty of Applied Life Science School of Food Science and Technology Associate Professor
  • 2017/01 - 現在 Nippon Veterinary and Life Science University Graduate School of Veterinary Medicine and Life Science
  • 2018/04 - 2021/06 Nippon Veterinary and Life Science University Faculty of Applied Life Science Assistant Professor
  • 2014/10 - 2018/03 Nippon Veterinary and Life Science University Faculty of Applied Life Science Research Associate
  • 2013/04 - 2014/09 Niigata University Faculty of agriculture Postdoctoral fellow
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Committee career (3):
  • 2016/09 - 2017/09 日本応用糖質科学会平成29年度大会(第66回) ・応用糖質科学シンポジウム 応用糖質科学会平成29年度大会 大会実行委員会委員
  • 2016/01 - 2016/03 日本畜産学会 第121回大会 大会実行委員
  • 2014/04 - 2014/09 日本応用糖質科学会 平成26年度大会(第63回)・応用糖質科学シンポジウム 大会実行委員
Awards (4):
  • 2024/04 - 日本獣医生命科学大学 紫雲賞
  • 2022/09 - 日本応用糖質科学会 奨励賞
  • 2016/10 - 日本農芸化学会 関東支部 若手優秀発表賞
  • 2004/03 - 化学工学会学生発表会 化学工学会 優秀賞
Association Membership(s) (5):
American Society for Microbiology (ASM) ,  Japan Association of Food Preservation Science ,  The Japanese Society of Applied Glycoscience ,  The Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry (JSBBA) ,  The Japanese Society of Carbohydrate Research
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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