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J-GLOBAL ID:200901072187323168
Update date: Nov. 06, 2024
Tanaka Takashi
Tanaka Takashi | Tanaka Takashi
Affiliation and department:
Job title:
Professor emeritus
Homepage URL (1):
http://www.ph.nagasaki-u.ac.jp/lab/natpro/index-j.html
Research field (2):
Food sciences
, Environmental and pharmaceutical development resources
Research keywords (9):
タンニン
, ポリフェノール
, 食品化学
, 生薬学
, 天然物化学
, Polyphenols
, Food chemistry
, Parmacognosy
, Natural product chemistry
Research theme for competitive and other funds (11):
- 2022 - 2025 乳酸発酵黒大豆のメタボリックシンドローム改善作用とその機序解明に関する研究
- 2020 - 2023 Study on quinone dimer formation and redox disproportionation in plant polyphenol metabolism
- 2017 - 2020 Chemical study on non-enzymatic oxidation-reduction dismutation of plant polyphenol and verification of the generality
- 2014 - 2017 Ellagitannin biosynthesis via non-enzymatic quinone dimerization and redox dismutation
- 2006 - 2008 Production mechanism of secondary polyphenols produced by oxidation via quinone coupling and redox dismutation reactions
- 2006 - 2007 New Type of Polyphenolic Compounds Targeting for Healthy Food-stuff
- 2000 - 2002 Approach to Black Tea Pigments based on Bioorganic Chemistry of Catechin Oxidation
- 1997 - 1998 STUDY ON THE EXPRESSION FOR BIOACTIVITY OF NATURAL MEDICINENS ANALYZING BY THE FUNCTION OF MOLECULAR RECOGNITION FORMED FROM SUPRAMOLECULE.
- 1995 - 1995 エンドセリン拮抗物質の探索を目的とした中国特有植物“馬尾樹"の成分検索
- 1993 - 1993 植物におけるタンニン不溶化機構の化学的解明
- 1985 - 1986 A Chemical Study on Plant Polyphenols (Tannins)
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Papers (304):
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Yosuke Matsuo, Kohei Katayama, Takako Yamashita, Yoshinori Saito, Takashi Tanaka. Oligomerization mechanism of epigallocatechin-3-O-gallate during autoxidation. Food Chemistry. 2024. 449. 139186-139186
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Zhang-Bin Liu, Yosuke Matsuo, Yoshinori Saito, Yong-Lin Huang, Dian-Peng Li, Gen-ichiro Nonaka, Takashi Tanaka. Yellow pigments produced by oxidative oligomerization of dihydrochalcone glucoside and the reaction mechanism. Food Chemistry. 2023. 426. 136671-136671
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Keigo Hashiguchi, Sena Teramoto, Kohei Katayama, Yosuke Matsuo, Yoshinori Saito, Takashi Tanaka. Oligomerization Mechanisms of Tea Catechins Involved in the Production of Black Tea Thearubigins. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2023. 71. 41. 15319-15330
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Yiming Hu, Yoshinori Saito, Yasuko Okamoto, Yosuke Matsuo, Xun Gong, Takashi Tanaka. Chemical Compositions of Eupatorium heterophyllum Leaf Samples from Yunnan and Sichuan Provinces of China-Isolation of 13 New Sesquiterpene Lactones. Molecules. 2023. 28. 13. 5107-5107
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Zhang-Bin Liu, Yosuke Matsuo, Yoshinori Saito, Yong-Lin Huang, Dian-Peng Li, Takashi Tanaka. Identification of Unstable Ellagitannin Metabolites in the Leaves of Quercus dentata by Chemical Derivatization. Molecules. 2023. 28. 3. 1246-1246
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MISC (120):
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廣橋つづみ, 松尾洋介, 田中隆, 石丸幹二. ウスギモクセイ成分の解析と季節変動調査. 日本生薬学会年会講演要旨集. 2022. 68th
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安部知純, GAO Guanzhen, NECTOUX Alexia M., 宮田裕次, 田中一成, 田中隆, 山村春男, 松井利郎. ミカン混合発酵茶およびヘスペリジンのSHRラットにおける血圧上昇抑制作用. 日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部大会講演要旨集. 2020. 2020 (CD-ROM)
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石丸幹二, 荒添愛梨佳, 中山愛望, 松尾洋介, 田中隆, 中山秀幸, 古藤田信博. オリーブの新規セコイリドイド成分. 日本生薬学会年会講演要旨集. 2019. 66th
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安部知純, 大野直土, 黄書薇, NECTOUX Alexia. M., 宮田裕次, 田中隆, 山村春男, 松井利郎. Caco-2細胞を用いたテアシネンシンAによるヘスペリジン透過促進メカニズムの解明. 日本食品科学工学会大会講演集. 2019. 66th
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石丸幹二, 稲富智子, 江崎邑奈, 大島一里, 福田伸二, 松尾洋介, 田中隆, 中山秀幸. ノビルの新規フェノール配糖体類. 日本薬学会年会要旨集(CD-ROM). 2019. 139th. ROMBUNNO.22PO-pm054
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Patents (9):
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Method of producing proanthocyanidin oligomer
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粘土鉱物系抗微生物材料
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中性脂肪低減剤および体脂肪増加抑制剤
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Oligomeric procyanidin (OPC)-measuring method,
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柿ポリフェノールオリゴマー
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Books (10):
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紅茶ポリフェノールの生成機構
シーエムシー出版 2019
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新訂生薬学
南江堂 2018 ISBN:9784524403622
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化学系薬学III. 自然が生み出す薬物
東京化学同人 2016 ISBN:9784807917075
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Biomimetic Synthesis and Related Reactions of Ellagitannins
Wiley-VCH Verlag 2011
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Physicochemical Properties and Biomimetic Reactions of Ellagitannins
2009
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Lectures and oral presentations (217):
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Brachydin Cの簡便合成研究
(2019)
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計算化学および合成による紅茶微量フラボアルカロイドの立体構造決定
(第36回日本薬学会九州支部大会 2019)
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ジガロイルエステル誘導体の分子内酸化的カップリング反応における炭素鎖長の影響
(第36回日本薬学会九州支部大会 2019)
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紅茶と発酵茶のポリフェノール
(第24回 静岡健康・長寿学術フォーラム 2019)
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紅茶成分ethylpyrrolidinonyl theasinensin Aの立体構造
(第8回食品薬学シンポジウム 2019)
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Works (20):
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ツバキの新機能活用技術及び高生産性ツバキ林育成技術の開発
2008 - 2010
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キノン縮合及び酸化還元不均化を鍵反応とする酸化型二次ポリフェノール生成機構の解析
2006 - 2009
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柿ポリフェノールオリゴマーを用いた抗加齢機能製品の開発
2006 - 2008
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ビワ含有成分の機能性評価とその機能を生かした健康食品の開発
2000 - 2008
-
ツバキの新機能活用技術及び高生産性ツバキ林育成技術の開発
2008 -
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Education (4):
- - 1982 Kyushu University
- - 1982 Kyushu University Graduate School, Division of Pharmaceutical Sciences
- - 1980 Kyushu University School of Sciences
- - 1980 Kyushu University Faculty of Science
Professional career (1):
- (BLANK) (Kyushu University)
Work history (7):
Committee career (3):
- 2016/04 - 2020/03 日本生薬学会 理事
- 2019/02 - 2020/01 日本薬学会 九州支部長
- 2007 - 2008 日本生薬学会 日本生薬学会第55回年会運営委員
Awards (7):
- 2024/09 - The Japanese Society of Pharmacognosy (JSP) The PSJ Award
- 2016 - 日本栄養・食糧学会 平成28年度 日本栄養・食糧学会 技術賞 混合揉捻を活用したヘスペリジン可溶化技術の開発
- 2012 - 公益社団法人発明協会 平成24年度北海道地方発明表彰・文部科学大臣発明奨励賞 プロアントシアニジンオリゴマーの製造方法
- 2011 - 日本食品化学工学会 平成23年度日本食品化学工学会技術賞 異種茶葉を用いた簡易・迅速混合発酵茶法の技術開発と新規混合発酵茶の開発
- 2008 - 平成19年度宮田記念学術論文賞
- 2006 - XXIII International Conference on Polyphenols, Poster Aword
- 1997 - 日本生薬学会学術奨励賞
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Association Membership(s) (13):
日本食品科学工学会
, タンニン学会
, アメリカ化学会
, 日本食品化学学会
, Group Polyphenol
, 和漢医薬学会
, 日本農芸化学会
, 日本生薬学会
, 日本化学会
, 日本薬学会
, Tannin conference
, American Chemical Society
, Japanese Society of Food Chemistry
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