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J-GLOBAL ID:200901072421651930   Update date: Aug. 23, 2024

Kubo Kazuhiro

クボ カズヒロ | Kubo Kazuhiro
Affiliation and department:
Other affiliations (2):
  • National Institute of Health and Nutrition  Researcher
  • 教育学研究科  教授
Homepage URL  (1): https://www1.gifu-u.ac.jp/~kubochan/
Research field  (5): Food sciences ,  Applied biochemistry ,  Nutrition and health science ,  Nanobioscience ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (36): Fine Bubbles ,  Antioxidant ,  Detoxification ,  Docosahexaenoic Acid ,  Liposome ,  Lipideroidation ,  脂質栄養 ,  トランスポーター ,  リポソーム ,  酸化ストレス ,  日本型食生活 ,  ドコサヘキサエン酸(DHA) ,  DHA ,  抗酸化 ,  エリタデニン ,  解毒 ,  酸化 ,  MRP ,  アシンメトリー ,  多剤耐性関連タンパク質 ,  リン脂質 ,  抱合体 ,  運動・食事 ,  食品 ,  生活習慣病 ,  抗酸化作用 ,  栄養生化学 ,  生体異物トランスポーター ,  脂質 ,  ホスファチジルエタノールアミン ,  コレステロール ,  過酸化 ,  ビタミンE ,  解毒・排出 ,  過酸化脂質 ,  ドコサヘキサエン酸
Research theme for competitive and other funds  (21):
  • 2023 - 2024 噴霧ノズルより生成される高濃度UFB(ウルトラファインバブル)水の有効性に関する研究
  • 2022 - 2023 UFB(ウルトラファインバブル)の有効性発現機序の解明、及び、UFB作製条件の確立に関する研究
  • 2020 - 2022 ウルトラファインバブルの均質化と有効性に関する研究
  • 2019 - 2020 ウルトラファインバブル水の有効性とそのメカニズム,及び,基本的特性に関する研究
  • 2018 - 2019 ファインバブル水摂取に伴う組織遺伝子発現の解析
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Papers (42):
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Patents (3):
  • 糖尿病予防又は改善用液状物
  • MRP3発現促進剤およびその使用方法
  • 二重層リポソーム及びその製造方法
Books (9):
  • 家庭科教育入門 : 平成29年告示学習指導要領対応版
    開隆堂出版 2020 ISBN:9784304021725
  • コンパクト応用栄養学 第2版
    朝倉書店 2016 ISBN:9784254610581
  • 家庭科教育入門
    開隆堂出版 2016 ISBN:9784304021398
  • コンパクト基礎栄養学
    朝倉書店 2013 ISBN:9784254610543
  • コンパクト応用栄養学
    朝倉書店 2011 ISBN:4254610505
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Lectures and oral presentations  (99):
  • Zeolite improves high-fat diet-induced hyperglycemia, hyperlipidemia and obesity in mice
    (22nd International Congress of Nutrition (22nd IUNS-ICN)(於Tokyo International Forum, Japan) 2022)
  • マウスの高血糖,高脂血症及び肥満に対 するゼオライトの効果
    (第76回 日本栄養・食糧学会大会 講演要旨集3L-07p(於神戸ポートピアホテル,武庫川女子大学,兵庫) 2022)
  • 新しい硬水軟化法の開発
    (日本家政学会中部支部 第22回家政学関連院生・学生研究発表会(於名古屋学芸大学,愛知) 2022)
  • 『ウルトラファインバブルの機能特性』
    (日本家政学会第64回中部支部大会 一般公開講演会(於岐阜大学サテライトキャンパス,岐阜) 2019)
  • ファインバブル水の作用機序に関する研究
    (日本家政学会第64回中部支部大会(於岐阜大学サテライトキャンパス,岐阜) 2019)
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Education (3):
  • 2000 - 2000 博士(農芸化学)東京農業大学
  • 1991 - 1993 Tokyo University of Agriculture
  • 1985 - 1990 Tokyo University of Agriculture Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農芸化学)
Work history (13):
  • 2017/04 - 現在 Gifu University The United Graduate School of Agricultural Science
  • 2017/04 - 現在 Gifu University Faculty of Education
  • 2010/10 - 2017/03 Gifu University The United Graduate School of Agricultural Science
  • 2010/04 - 2017/03 Gifu University Faculty of Education
  • 2006/04 - 2011/03 National Institute of Health and Nutrition
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Committee career (3):
  • 2019/08 - 現在 岐阜県 大垣市食育推進会議委員(議長)
  • 2017 - 2021 公益財団法人 岐阜県学校給食会 評議員(議長)
  • 2014 - 2015 岐阜県教育委員会食物アレルギー対策委員会 委員
Awards (2):
  • 2012/05/28 - International Federation for Home Economics (IFHE) - Japan 国際交流研究基金 奨励賞
  • 2003/12/01 - The 3rd International Conference on Food Factors Kadota Award
Association Membership(s) (11):
日本酸化ストレス学会 ,  The Japanese Society of Nutrition and Food Science ,  The Japanese Society of Lipid Peroxide and Free Radical Research ,  Journal of Nutritional Science and Vitaminology ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry ,  日本食生活学会 ,  日本フードファクター学会 ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  国際家政学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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