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J-GLOBAL ID:200901075320361182
Update date: Feb. 14, 2023
Toru Okuda
オクダ トオル | Toru Okuda
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Homepage URL (1):
http://www.wine.yamanashi.ac.jp/staff/okuda/okuda.html
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (5):
grape
, polyphenol
, enzyme
, Food Chemistry
, wine
Research theme for competitive and other funds (3):
- 2021 - 2022 ワインにおける樽由来多糖類の解析と味に与える効果
- 2021 - 2022 酵母多糖類によるワイン製造時のオリ発生と電力削減への影響
- 2017 - 2020 赤ワインのおいしさと関係するタンパク質非結合性タンニンの解析
Papers (29):
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Taiki Igari, Yukinori Chikada, Riku Hoshino, Eri Inoue, Fumie Watanabe-Saito, Masashi Hisamoto, Tohru Okuda. Abundant Existence of Bovine Serum Albumin Non-precipitable Tannins in Red Wines. ACS Food Science & Technology. 2021. 1. 2062-2068
-
Fumie Watanabe-Saito, Youji Nakagawa, Munekazu Kishimoto, Masashi Hisamoto, Tohru Okuda. Influence of wine components on pellicle formation by pellicle-forming yeasts. OENO One. 2021. 55. 3
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Eri INOUE, Masashi HISAMOTO, Fumie WATANABE-SAITO, Tohru OKUDA. Concentration of Phenolics in Liquid Portion and Skins in must during Red Winemaking. J. ASEV Jpn. 2020. 31. 1. 21-29
-
Eri Inoue, Haruka Kobayashi, Riku Hoshino, Masashi Hisamoto, Fumie Watanabe-Saito and, Tohru Okuda. Adsorption Properties of Grape Phenolics to Grape Insoluble Cell Wall Materials. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2019. 25. 6. 863-869
-
Tohru Okuda, Emiko Kawai, Jun Harada, Eri Inoue, Masashi Hisamoto, Fumie Saito-Watanabe. Inhibition of Polyphenol Oxidase by Quercetin Derivatives in Grape Skin. AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE. 2019. 70. 1. 109-113
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Books (3):
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ワイン醸造技術
日本醸造協会 2022
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醸造の事典
朝倉書店 2021
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食と微生物の事典
朝倉書店 2017 ISBN:9784254431216
Lectures and oral presentations (41):
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ʻMuscat Bailey Aʼの副梢栽培がブドウの生育ステージお よび果実品質に及ぼす影響(6 年の連続試験:2016-2021)
(日本ブドウ・ワイン学会2022 2022)
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マスカット・ベーリーA ワイン由来産膜抑制成分の探索(第 2 報)
(日本ブドウ・ワイン学会2022 2022)
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pH がマスカット・べーリーA ワインのポリフェノールに 及ぼす影響
(日本ブドウ・ワイン学会2022 2022)
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ジグルコシド系アントシアニンは高 pH で容易に退色する
(日本ブドウ・ワイン学会2022 2022)
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Japanese Wine Industry Resilience towards humid climate
(Oenoviti international 2022 2022)
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Professional career (1):
Work history (4):
- 2021/08/01 - 2022/03/31 北海道大学客員教授
- 2009/10/01 - 山梨大学教授 医学工学総合研究部
- 1996/05/01 - 1997/03/31 内地研究員(大阪大学生物工学国際交流センター)
- 1993/04/01 - 山梨大学助手
Committee career (15):
- 2022/04/01 - 2023/03/31 日本醸造協会 理事
- 2022/04/01 - 2023/03/31 日本醸造協会 編集委員
- 2022/01/01 - 2022/12/31 Oeno One Associate editors
- 2022/01/01 - 2022/12/31 Oeno One Associate editors
- 2021/07/01 - 2022/06/30 日本醸造協会 理事
- 2021/04/01 - 2022/03/31 American Society for Enology and VIticulture Chairperson of Japan Chapter
- 2021/04/01 - 2022/03/31 日本ブドウ・ワイン学会 事務局長
- 2021/04/01 - 2022/03/31 日本醸造協会 編集委員
- 2021/04/01 - 2022/03/31 Oeno One Associate editors
- 2021/04/01 - 2022/03/31 Oeno One Associate editors
- 2020/04/01 - 2021/03/31 日本ブドウ・ワイン学会 事務局長
- 2020/04/01 - 2021/03/31 American Society for Enology and VIticulture Chairperson of Japan Chapter
- 2020/04/01 - 2021/03/31 日本醸造協会 編集委員
- 2020/04/01 - 2021/03/31 Oeno One Associate editors
- 2020/04/01 - 2021/03/31 Oeno One Associate editors
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Awards (4):
- 2022/11/26 - 日本ブドウ・ワイン学会 2022年日本ブドウ・ワイン学会功労賞 日本ブドウ・ワイン学会の運営および学術的貢献
- 2022/11/26 - 日本ブドウ・ワイン学会 功労賞 日本ブドウ・ワイン学会の運営および学術的貢献
- 2015/11/07 - American Society for Enology and Viticulture, Japan Chapter 2015 ASEV JAPAN Best Paper Award マスカット・ベーリーAのプロシアニジンに関する研究
- 2009/11/21 - ASEV日本ブドウ・ワイン学会 2009年ASEV日本ブドウ・ワイン学会技術賞 分光光学的パラメータを用いた判別分析による国産赤ワインの原料ブドウの推定
Association Membership(s) (6):
日本農芸化学会
, 日本醸造学会
, AMERICAN SOCIETY FOR ENOLOGY AND VITICULTURE
, ASEV JAPAN
, 食品科学工学会
, 山梨科学アカデミー
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