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J-GLOBAL ID:200901075980882533   Update date: Jun. 05, 2024

Fukuda Itsuko

フクダ イツコ | Fukuda Itsuko
Affiliation and department:
Job title: Assistant Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (1): Food chemistry
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2022 - 2025 Optimization of human intestinal microbiota model and construction of evaluation system of postbiotics
  • 2018 - 2021 ファイトケミカルの腸内動態と腸内環境におよぼす影響の解明
  • 2017 - 2021 腸内細菌を用いたニホンザル農地依存度の把握と加害レベル判定手法の確立
  • 2013 - 2016 農水産物中のダイオキシン類の生物学的測定法の開発とその適用
  • 2007 - アリール炭化水素受容体の食事性リガンドの分子制御機構と体内動態の解明
Papers (74):
  • 本多健, 村田瞭斗, 田中大輔, 福田伊津子, 大山憲二. ウシ糞便細菌叢研究におけるサンプリング方法に関する一考察. 関西畜産学会報. 2024. 181. 7-11
  • Yuji TSUJIKAWA, Keita NISHIYAMA, Fu NAMAI, Yoshiya IMAMURA, Taiga SAKUMA, Sudeb SAHA, Masahiko SUZUKI, Mitsuki SAKURAI, Ryo IWATA, Kengo MATSUO, et al. Establishment of porcine fecal-derived ex vivo microbial communities to evaluate the impact of livestock feed on gut microbiome. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 2024. 43. 2. 100-109
  • Ro Osawa, Itsuko Fukuda, Yasuhito Shirai. Evaluating functionalities of food components by a model simulating human intestinal microbiota constructed at Kobe University. Current opinion in biotechnology. 2024. 87. 103103-103103
  • Shuji Ueda, Yuka Yoshida, Biniam Kebede, Chiaki Kitamura, Ryo Sasaki, Masakazu Shinohara, Itsuko Fukuda, Yasuhito Shirai. New Implications of Metabolites and Free Fatty Acids in Quality Control of Crossbred Wagyu Beef during Wet Aging Cold Storage. Metabolites. 2024. 14. 2
  • Hazuki Akazawa, Itsuko Fukuda, Haruna Kaneda, Shoichi Yoda, Mamoru Kimura, Ryohei Nomoto, Shuji Ueda, Yasuhito Shirai, Ro Osawa. Isolation and identification of hyaluronan-degrading bacteria from Japanese fecal microbiota. PloS one. 2023. 18. 5. e0284517
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MISC (13):
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Patents (1):
  • ナリンゲニン誘導体、それを含有するグルコース取込み促進剤及び血糖値上昇抑制剤
Books (13):
  • ポリフェノールの科学 : 基礎化学から健康機能まで
    朝倉書店 2023 ISBN:9784254103038
  • 環境汚染物質除去作用: 「茶の事典」
    朝倉書店 2017
  • Modulation of drug-metabolizing enzymes and transporters by polyphenols as one of the anti-carcinogenic effects. In "Polyphenols in Human Health and Diseases": Vol. 2. Eds by Ronald Ross Watson, Victor R. Preedy, and Sherma Zibadi. Chapter 86, pp. 1127-11
    Academic Press 2013
  • Suppressive Effects of Flavonoids on Activation of the Aryl Hydrocarbon Receptor Induced by Dioxins, in “Functional Food and Health”, Chapter 31, Eds. by Takayuki Shibamoto, Kazuki Kanazawa, Fereidoon Shahidi, and Chi-Tang Ho., ACS symposium series No.993
    American Chemical Society 2011
  • 熱中性子放射化分析による定量分析、「メタルバイオテクノロジーによる環境保全と資源回収 ~新元素戦略の新しいキーテクノロジー~」、吉田和哉名誉監修・植田充美、池道彦監修、pp. 263-270.
    シーエムシ-出版 2009
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Lectures and oral presentations  (69):
  • 腸内細菌Bacteroides thetaiotaomicronによる食物繊維の資化性に関する研究
    (第70回日本生物工学会大会 2018)
  • in vitro培養系ヒト腸内細菌叢モデル(KUHIMM) を用いた難消化性食物繊維の影響評価
    (第70回日本生物工学会大会 2018)
  • In vitro培養系ヒト腸内細菌叢モデルによる潰瘍性大腸炎患者の代謝プロファイル異常の検出
    (第70回日本生物工学会大会 2018)
  • Lactobacillus plantarum 22A-3 enhances anti-oxidant activity of (-)-epigallocatechin-3-gallate in C57BL/6J mice
    (The 6th International Conference on Food Factors (ICoFF 2015) 2015)
  • ヒト腸管培養モデルを用いたイヌリン型フルクタンの有益 効果の検証
    (2015年度 日本乳酸菌学会泊まり込みセミナー 2015)
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Education (1):
  • - 2005 神戸大学 大学院自然科学研究科博士課程後期課程生命科学専攻修了
Professional career (2):
  • 修士(農学) (神戸大学)
  • 博士(学術) (神戸大学)
Awards (2):
  • 2010/10 - 日本生物工学会 第18回生物工学論文賞 パン酵母β-グルカンのラットにおける脂質異常症予防効果
  • 2008/10 - 日本栄養・食糧学会近畿支部 日本栄養・食糧学会近畿支部若手奨励賞 研究題目「芳香族炭化水素類によるアリール炭化水素受容体の活性化に対するカテキンの作用」
Association Membership(s) (8):
日本生物工学会 ,  日本フードファクター学会 ,  日本薬理学会 ,  日本癌学会 ,  日本食品科学・工学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本分子生物学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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