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J-GLOBAL ID:200901076624971021
Update date: Oct. 30, 2024
Masumoto Saeko
マスモト サエコ | Masumoto Saeko
Affiliation and department:
Research field (2):
Food sciences
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (17):
肥満
, 果物
, 認知機能
, 老化
, cognitive function
, gut
, Nutrition
, Functional Food
, Food Science
, procyanidin
, Polyphenol
, 腸内細菌
, ポリフェノール
, 栄養学
, 天然物化学
, 食品機能学
, 食品科学
Research theme for competitive and other funds (6):
Papers (28):
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Toshihiko Shoji, Saeko Masumoto, Tomisato Miura, Yves Desjardins. Exploring the potential of apple (poly)phenols: A systematic review of randomized controlled trials on metabolic diseases prevention. Trends in Food Science & Technology. 2024
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Toshihiko Shoji, Saeko Masumoto, Tomisato Miura. Mechanism of procyanidins for health functionality by improving the intestinal environment. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2023
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升本早枝子. 腸管機能と腸内細菌の関係を読み解く-3 ポリフェノールと腸内細菌 腸内細菌叢の変動を介した生体調節機能. 化学と生物. 2022. 60. 3
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Rie Tsutsumi, Yuki Yamasaki, Jiro Takeo, Hiroko Miyahara, Mayu Sebe, Masahiro Bando, Yousuke Tanba, Yuna Mishima, Kana Takeji, Nanako Ueshima, et al. Long-chain monounsaturated fatty acids improve endothelial function with altering microbial flora. Translational research : the journal of laboratory and clinical medicine. 2021. 237. 16-30
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Toshihiko Shoji, Mina Obara, Tadashi Takahashi, Saeko Masumoto, Hironaka Hirota, Tomisato Miura. The Differences in the Flavan-3-ol and Procyanidin Contents of the Japanese 'Fuji' and 'Orin' Apples Using a Rapid Quantitative High-Performance Liquid Chromatography Method: Estimation of the Japanese Intake of Flavan-3-ols and Procyanidins from Apple as Case Study. Foods (Basel, Switzerland). 2021. 10. 2
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MISC (53):
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小原三奈, 青木詩織, 佐藤祐樹, 升本早枝子, 荒木理沙, 三浦富智, 庄司俊彦. 腸内細菌叢の違いがリンゴ摂取による脂質代謝の改善効果に及ぼす影響. 日本フードファクター学会学術集会講演要旨集. 2023. 28th (CD-ROM)
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升本早枝子, 徳里望, 庄司俊彦, 黒田雅士, 堤理恵, 阪上浩. リンゴ由来プロシアニジンによる老化促進モデルマウスの認知機能改善と腸内細菌叢およびメタボローム解析. 日本食品科学工学会大会講演集. 2021. 68th
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徳里望, 阪上浩, 黒田雅士, 堤理恵, 庄司俊彦, 升本早枝子, 升本早枝子. リンゴ由来プロシアニジンの摂取が老化モデルマウスの認知機能に及ぼす影響. 日本食品科学工学会大会講演集. 2019. 66th
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升本 早枝子. モモの機能性における最新情報 (特集 機能性野菜・果樹の最新情報). 農耕と園藝 = Agriculture and horticulture : 野菜・花・果樹の技術情報誌. 2019. 74. 4. 20-23
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川端 康代, 黒田 雅士, 石川 悦子, 宇川 菜穂, 佐々木 和佳, 升本 早枝子, 堤 理恵, 阪上 浩. 肥大化脂肪細胞における転写因子IRF7の同定と生理的役割の検討. 肥満研究. 2018. 24. Suppl. 178-178
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Patents (2):
Lectures and oral presentations (68):
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Intake of apple procyanidin improves cognitive function and gut microbiota in senescence accelerated mice.
(The 9th International Conference on Polyphenol and Health 2019)
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リンゴ由来プロシアニジンの摂取が老化モデルマウスの認知機能に及ぼす影響
(第66回 日本食品科学工学会大会講演集 2019)
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ストレプトゾトシン誘発糖尿病モデルラットの筋萎縮に与える自発運動の意義
(四国医学雑誌 2019)
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血管内皮機能改善作用を有する新たな機能性脂質の同定
(糖尿病 2019)
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肥大化脂肪細胞における転写因子IRF7の同定と生理的役割の検討
(糖尿病 2019)
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Education (3):
- - 2010 Ochanomizu University
- - 2005 Japan Women's University Faculty of Human Sciences and Design Department of Food and Nutrition
- - 1997 Seitoku Junior College of Nutrition
Professional career (1):
Work history (8):
- 2019/04 - 現在 Fukushima University Faculty of Food and Agricultural Sciences
- 2017/04 - 2019/03 The University of Tokushima
- 2014/09 - 2017/03 National Agriculture and Food Research Organization Institute of Fruit Tree and Tea Science, NARO
- 2010/09 - 2014/08 学校法人 北里研究所 北里大学 獣医学部 動物資源科学科 助教
- 2006/06 - 2010/08 National Agriculture and Food Research Organization
- 2005/01 - 2006/04 Prefectural University of Hiroshima Faculty of Life and Environmental Scienses, Department of Life Sciences
- 2001/04 - 2005/01 Asahi Breweries,Ltd.
- 1999/06 - 2001/03 ニッカウヰスキー株式会社 生産技術研究所 派遣研究員
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Awards (3):
- 2017/01 - SATテクノロジー・ショーケース2017 ベストアイディア賞
- 2016/09 - 日本果汁協会 技術賞
- 2009 - JSoff 2009 Young Investigator Award (日本フードファクター学会)
Association Membership(s) (3):
日本フードファクター学会
, 日本食品科学工学会
, 日本農芸化学学会
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