Rchr
J-GLOBAL ID:200901077439144395
Update date: Jan. 30, 2024
HAYASHI Fumiki
ハヤシ フミキ | HAYASHI Fumiki
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (3):
Cultural anthropology and folklore
, Local studies
, Foreign language education
Research keywords (19):
Korea
, mobility
, nomad
, Globalization
, Life-history
, Colony
, identity
, Oriental Medicine
, Food Culture
, Network
, Rural Market
, Merchant
, Chinese Food
, Western Food
, Chinese Medicine
, Overseas Chinese
, 韓国
, 朝鮮
, Korean Language
Research theme for competitive and other funds (10):
- 2013 - 2017 An Anthropological Study of the Flow of Goods and People in Imperial Japan: The Images of Others and Their Present Situations in Taiwan, Korea and Okinawa
- 2009 - 2013 An Anthropological Study of Korean Network in East Asia
- 2008 - 2010 Rapid increase and transition between domestic and caring workers and marriage migrants among the Indonesian and Vietnamese women in East Asia
- 2004 - 2006 マイノリティとしての韓国華僑の移動と多層的ネットワーク形成
- 2003 - 2006 Overseas Koreans in the Era of Globalization : Struggle and Adaptation in the Host Society
- 韓国における漢方医療の変遷過程と近代以降の健康観の変化
- 海外コリアンの移動とネットワーク形成
- 韓国華僑の移動とネットワーク形成
- Studies of Overseas Chinese in Korea
- 東アジアにおける食の伝播
Show all
Papers (22):
-
Korean Ginseng and Dominant Placebo Effect in Modern Korea ; Focusing on Nationalized "Shindofuji (Sintobuli)". 2021. 4. 13-22
-
Fumiki Hayashi. Diffusion and the Adaptation of Western-style Food in Korea from the Era of Japanese Occupation. 2019. 100. 135-157
-
A Studi on Diffusion of Food with the Pacific War : the Case of Flour Dishes in Korea. The Journal of Kanda University of International Studies. 2016. 28. 311-325
-
Hayashi, Fumiki. Rule of CHUN, Doo-hwan in the fifth Republic era, South Korea : development produced between the “Villain” and “Villain’s Role”. 2014. 1. 113-134
-
林史樹. 韓国サーカスに映しだされる‘日本’:固定化した‘支配-被支配’観からの脱却を目指して. 『日本学研究』(檀国大学校日本研究所). 2012. 37. 93-118
more...
MISC (12):
-
林 史樹. 朝鮮半島における「薬食同源」-特集 食とからだ・こころ ; 世界各地のくらしにみる食と健康. Vesta = 食文化誌ヴェスタ : 食文化を楽しむ一冊 / 味の素食の文化センター 編. 2016. 102. 102. 30-33
-
林 史樹. フィールドはだれのもの?. 韓国朝鮮の文化と社会. 2014. 13. 167-171
-
林 史樹. 朝鮮半島における「花食」 : 伝統的なスローフードか、春先の非常食か-特集 花を食べる ; 花を食べる海外編. Vesta = 食文化誌ヴェスタ : 食文化を楽しむ一冊 / 味の素食の文化センター 編. 2013. 90. 30-34
-
林 史樹. 韓国におけるサーカスと女性-「サーカス学」誕生. The art times = アートタイムズ. 2010. 6. 37-39
-
Fumiki, Hayashi. Notes on Research on the Current State of Korean Circus. 2008. 20. 491-508
more...
Books (11):
-
1990年代韓国のサーカス日誌 木戸口からみた興行記録
風響社 2020
-
KBSニュースで学ぶ時事韓国語
白帝社 2019
-
韓国食文化読本
国立民族学博物館 2015
-
KBSニュースで学ぶ楽しく学ぶハングル時事
白帝社 2015
-
サーカスがきた! 韓国サーカスの生き様と移動の話(韓国語)
J&C 2013
more...
Education (4):
- 1997 - 2001 The Graduate University for Advanced Studies
- 1993 - 1997 Tokyo University of Foreign Studies The Graduate School of Area and Culture Studies
- 1990 - 1992 Doshisha University Faculty of Letters
- 1988 - 1990 Doshisha University
Professional career (1):
Work history (5):
- 2013/04 - 現在 神田外語大学 外国語学部アジア言語学科韓国語専攻 教授
- 2007/04 - 2013/03 神田外語大学 外国語学部韓国語学科 准教授
- 2003/04 - 2007/03 神田外語大学 外国語学部韓国語学科 専任講師
- 2001/04 - 2003/03 日本学術振興会特別研究員(PD)
- 1998/06 - 1999/05 中央大学校 日本研究所 外来研究員
Committee career (2):
- 2003/10 - 現在 韓国・朝鮮文化研究会 理事運営委員
- 2014/06 - 2016/05 日本文化人類学会 編集委員
Awards (1):
- 2006/04 - 旅の文化研究所(近畿日本ツーリスト) 旅の文化研究奨励賞
Association Membership(s) (4):
韓国・朝鮮文化研究会
, 同志社社会学研究学会
, 日本文化人類学会
, 社会学研究会
Return to Previous Page