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J-GLOBAL ID:200901077830168886   Update date: Sep. 19, 2024

SEKI Taiichiro

セキ タイイチロウ | SEKI Taiichiro
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (8): Nutrition and health science ,  Physiology ,  Food sciences ,  Food sciences ,  Cell biology ,  Molecular biology ,  Applied biochemistry ,  Applied molecular and cellular biology
Research keywords  (7): 栄養と健康 ,  life-style related diseases ,  肥満 ,  coagulation, fibrinolysis ,  functional food ,  血栓 ,  サルコペニア
Research theme for competitive and other funds  (25):
  • 2023 - 2026 線溶系を機軸とした新しいサルコペニア予防法への食品機能の応用
  • 2019 - 2022 Studies on the novel regulation mechanism in thrombus formation focusing on functional coordination of intestinal-liver-vascular system
  • 2017 - 2021 Omics analysis based on signal transduction using GH transgenic Amago salmon
  • 2016 - 2019 Studies on the food functions focused on exosome and microRNA
  • 2015 - 2018 Novel mechanism for amelioration of insulin resistance by formation of rhythm in dietary intake.
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Papers (116):
  • Taiichiro SEKI, Takashi HOSONO. Structure/characteristics of thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) and its assay method. Japanese Journal of Thrombosis and Hemostasis. 2023. 34. 3. 310-316
  • Nishikai-Shen T, Hosono-Fukao T, Ariga T, Hosono T, Seki T. Cinnamon extract improves abnormalities in glucose tolerance by decreasing Acyl-CoA synthetase long-chain family 1 expression in adipocytes. Sci Rep. 2022. 12. 1. 12574
  • 細野 崇, 関 泰一郎. スルフィド類の多彩な生理機能とその分子メカニズム. 化学と生物. 2022. 60. 7. 317-318
  • 関 泰一郎、細野 崇. 栄養学におけるマイクロ RNA の役割. New Diet Therapy. 2022. 37. 4. 7-18
  • Sachiko Okue, Manami Yaguchi, Atsushi Miura, Yori Ozaki-Masuzawa, Takashi Hosono, Taiichiro Seki. The garlic-derived organosulfur compound diallyl trisulphide suppresses tissue factor function. Food and Function. 2022. 13. 3. 1246-1255
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MISC (54):
  • Fibrinolysis. 2023 年度国際血栓止血学会S S C (Scientific and Standardization Committee) 報告書. 2024. 95-105
  • Fibrinolysis. 2 0 2 2 年度国際血栓止血学会S S C (Scientific and Standardization Committee) 報告書. 2023. 89-98
  • 関 泰一郎. 第22回国際栄養学会議 に参加して-学会開 催・参加報告. JSoFF Letter. 2023. 77. 4-5
  • 関 泰一郎. JSoFFと食品機能研究: 生体機能と食品の接点 がクッキリ見えてきた. JSoFF Letter. 2022. 76
  • 関 泰一郎. Fibrinolysis. 2 0 2 1 年度国際血栓止血学会S S C (Scientific and Standardization Committee) 報告書. 2021. 89-98
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Patents (5):
  • Method for preparation of hepatocytes using ES cell
  • がん細胞増殖抑制剤
  • Agarose plate for ES cell culture
  • 肝細胞増殖抑制剤
  • ES細胞を用いた肝細胞調製法
Books (22):
  • 新編食品の保健機能と生理学
    アイ・ケイコーポレーション 2024 ISBN:9784874923887
  • 健康栄養学 : 健康科学としての栄養生理化学 = Nutrition&health
    共立出版 2024 ISBN:9784320061989
  • スパイス・ハーブの機能と応用(森川敏生監修)
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315218
  • Chemistry of Korean Foods and Beverages. ACS Symposium Series Vol. 1303
    ACS Books, American Chemical Society, 2019 ISBN:9780841233683
  • 新・血栓止血血管学-抗凝固と線溶(一瀬白帝他編集)
    金芳堂 2015 ISBN:9784765316507
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Lectures and oral presentations  (689):
  • PREVENTION OF LIFESTYLE DISEASES BY GARLIC-DERIVED SULFUR COMPOUNDS: THE FUNCTIONALITY OF ALLYL SULFIDE IN THE PREVENTION OF OBESITY AND ITS COMPLICATIONS
    (International Garlyc Symposium 2024; Frontiers of Garlic Research in Health Promotion and Disease Prevention:Frontiers of Garlic Research in Health Promotion and Disease Prevention 2024)
  • フラクトオリゴ糖は社会的敗北ストレスモ デルのうつ様症状を改善する
    (第78回 日本栄養・食糧学会大会 2024)
  • クリルオイル、魚油のアルツハイマー型認 知症予防効果に関する研究
    (第78回 日本栄養・食糧学会大会 2024)
  • ブラジル産グリーンプロポリスが廃用性筋 萎縮後の筋再生に及ぼす影響
    (第78回 日本栄養・食糧学会大会 2024)
  • 食塩の過剰摂取による腸管炎症が耐糖能、動脈硬化に及ぼす影響
    (日本農芸化学会2024年度大会(東京) 2024)
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Education (1):
  • 1984 - 1986 Nihon University Graduate School of Agriculture Department of Agricultural Chemistry
Work history (5):
  • 2014/04 - 2019/03 湘南看護専門学校 非常勤講師
  • 2014/04 - 2014/10 東京大学大学院 農学生命科学研究科 非常勤講師
  • 2007/04 - 2007/09 東京農工大学農学府講師
  • 2003/01 - 2003/03 お茶の水女子大学大学院人間文化研究科講師
  • 1994/07 - 1996/01 Postdoctral Research Fellow, Department of Human Genetics,The University of Michigan Medical School
Committee career (56):
  • 2020/09 - 現在 Journal of Traditional and Complementary Medicine Associate Editor
  • 2018/12 - 現在 International Congress of Nutrition, ICN2022 Executive Committee Member
  • 2018/12 - 現在 International Congress of Nutrition, ICN2022 Organizing Committee Member/Program Committee Member(Vice-chair)/Fundraising Committee
  • 2018/01 - 現在 Molecular Nutrition and Food Research (Wiley InterScience) Executive Editor
  • 2016/05 - 現在 日本農芸化学会 代議員
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Awards (3):
  • 2017/05 - 日本栄養・食糧学会 学会賞
  • 2011/05 - Biosci Biotechnol Biochem. 論文賞 2010(日本農芸化学会) Verification of antidiabetic effects of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) using insulin-uncontrolled type 1 diabetic rats and cultured adipocytes.
  • 1996/11 - 日本血栓止血学会第19回学術集会 優秀論文賞 肝細胞 Plasminogen activator inhibitor type-1 (PAI-1) 遺伝子発現のサイトカインによる調節
Association Membership(s) (10):
日本香辛料研究会 ,  肝細胞研究会 ,  国際血栓止血学会 ,  国際線溶学会 ,  日本フードファクター学会 ,  日本生理学会 ,  日本生化学会 ,  日本血栓止血学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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