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J-GLOBAL ID:200901079100540324   Update date: Dec. 10, 2024

Oonaka Kenji

オオナカ ケンジ | Oonaka Kenji
Affiliation and department:
Research field  (1): Bacteriology
Research keywords  (1): 細菌学、食品衛生学
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2023 - 2026 Elucidation of cpe positive Clostridium perfringens dynamics among sewage-soil environment-human
  • 2022 - 2025 Evaluation and application of binding ability between mycotoxin and lactic acid bacteria cell wall components using kinetic analysis.
  • 2008 - Enterobacter sakazakii感染症に関する基礎的研究
  • 2001 - Vibrio vulnificus 感染症に関する基礎的研究
Papers (31):
  • Hiroyuki Suzuki, Masataka Tomozawa, Tsuyoshi Shinohara, Mayuko Yagishita, Kenji Oonaka, Atsushi Hashimoto. Disinfection of sulfate-reducing clostridia, including <i>Clostridium perfringens</i>, in sewage effluents using peracetic acid. Water Science & Technology. 2024. 90. 5. 1577-1588
  • Atsushi Hashimoto, Hiroyuki Suzuki, Kenji Oonaka. Prevalence of cpe-positive Clostridium perfringens in surface-attached soil of commercially available potatoes and its significance as a potential source of food poisoning. Anaerobe. 2023. 79. 102687-102687
  • Kyoko Noda, Yuki Hirakawa, Tomomi Nishino, Ritsuto Sekizuka, Marin Kishimoto, Tomohiro Furukawa, Sakiko Sawane, Ayu Matsunaga, Naoki Kobayashi, Kazutoshi Sugita, et al. Preparation of Monoclonal Antibodies Specifically Reacting with the Trichothecene Mycotoxins Nivalenol and 15-Acetylnivalenol via the Introduction of a Linker Molecule into Its C-15 Position. Toxins. 2022. 14. 11
  • Oonaka, K, Kobayashi, N, Uchiyama, Y, Honda, M, Miyake, S, Sugita-Konishi, Y. In vivo and in vitro mitigation effects of lactic acid bacteria derived from fresh vegetables on aflatoxins. Food Hyg. Saf. Sci. 2021. 62. 5. 148-156
  • Hiroyuki Suzuki, Kenji Oonaka, Atsushi Hashimoto. Evaluation of C. perfringens cpe-positive Strain as a Source Tracking Indicator of Human Contamination in Freshwater Environments. Journal of Water and Environment Technology. 2021. 19. 1. 1-12
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MISC (30):
  • 関塚 律人, 西野 友美, 平川 由紀, 岸本 真凜, 澤根 紗貴子, 井上 博喜, 杉田 和俊, 坂 真智子, 野田 響子, 大仲 賢二, et al. トリコテセン系かび毒ニバレノールに対するモノクローナル抗体の作製と免疫測定法の開発. 日本食品衛生学会学術講演会講演要旨集. 2022. 118回. 137-137
  • 三宅司郎, 西野友美, 内ヶ島美岐子, 横川武弘, 大仲賢二, 坂真智子, 坂真智子. Detection of fungicide azoxystrobin in agricultural products (tomato) by using immunochromatography, (HPLC and direct competitive ELISA). 農薬残留分析研究会講演要旨集. 2022. 45th
  • 大仲賢二, 小林直樹, 豊泉美貴, 荻原喜久美, 島津徳人, 三宅司郎, 小西良子. 植物由来乳酸菌の加熱および酸処理によるアフラトキシン結合能への影響. 日本食品衛生学会学術講演会講演要旨集. 2022. 118th
  • 鈴木裕之, 大仲賢二, 橋本温. 過酢酸製剤を用いた下水放流水中ウェルシュ菌の不活化. 日本水環境学会年会講演集. 2019. 53rd
  • Kitaoka-Saito Chika, Sugita Kazutoshi, Oonaka Kenji, Kato-Yoshinaga Yuko. The effect of volatile components in radish on the quality of cut lettuce. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2019. 31. 150-150
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Lectures and oral presentations  (36):
  • 表面プラズモン共鳴イメージング(SPRi)装置を用いたカビ毒と乳 酸菌による結合能測定法の開発
    (第49回かび毒研究連絡会 2024)
  • トリコテセン系かび毒ニバレノールに対するモノクローナル抗体を用いた直 接競合 ELISA の開発
    (日本マイコトキシン学会第 89 回学術講演会 2023)
  • アフラトキシンと乳酸菌の結合能の新規検出法の開発
    (日本マイコトキシン学会第 89 回学術講演会 2023)
  • 植物由来乳酸菌の加熱および酸処理によるアフラトキシン結合能への影響
    (日本食品衛生学会第 118 回学術講演会プログラム 2022)
  • トリコテセン系かび毒ニバレノールに対するモノクローナル抗体の作製と免疫測定法の開発
    (日本食品衛生学会第 118 回学術講演会 2022)
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Education (1):
  • 1987 - 1993 Azabu University School of Veterinary Medicine Department of Veterinary Medicine
Work history (6):
  • 2024/04 - 現在 麻布大学 獣医学部 獣医保健看護学科 准教授
  • 2022/04 - 2024/03 麻布大学 生命・環境科学部 食品生命科学科 准教授
  • 2016/04 - 2022/03 Azabu University School of Life and Environmental Science, Department of Food and Life Science
  • 2010/04 - 2016/03 Azabu University School of Life and Environmental Science, Department of Medical Technology
  • 2007/04 - 2010/03 Azabu University School of Life and Environmental Science, Department of Medical Technology
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Association Membership(s) (3):
日本食品衛生学会 ,  日本食品微生物学会 ,  日本獣医師会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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