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J-GLOBAL ID:200901091779028430   Update date: Aug. 05, 2024

Yamashita Atsuko

ヤマシタ アツコ | Yamashita Atsuko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.pharm.okayama-u.ac.jp/lab/a_yama/
Research field  (1): Structural biochemistry
Research keywords  (2): 構造生物学 ,  Structural Biology
Papers (50):
  • Ryo Ito, Masaki Kamiya, Koichi Takayama, Sumito Mori, Rei Matsumoto, Mayuka Takebayashi, Hisanori Ojima, Shota Fujimura, Haruki Yamamoto, Masayuki Ohno, et al. Unravelling nicotinic receptor and ligand features underlying neonicotinoid knockdown actions on the malaria vector mosquito Anopheles gambiae. Open Biology. 2024. 14. 7
  • Hikaru Ishida, Norihisa Yasui, Atsuko Yamashita. Chemical range recognized by the ligand-binding domain in a representative amino acid-sensing taste receptor, T1r2a/T1r3, from medaka fish. PLOS ONE. 2024. 19. 3. e0300981-e0300981
  • Jun Ohnuki, Titouan Jaunet-Lahary, Atsuko Yamashita, Kei-ichi Okazaki. Accelerated Molecular Dynamics and AlphaFold Uncover a Missing Conformational State of Transporter Protein OxlT. The Journal of Physical Chemistry Letters. 2024. 15. 3. 725-732
  • Mio Uneme, Kazuya Ishikawa, Kazuyuki Furuta, Atsuko Yamashita, Chikara Kaito. Overexpression of the flagellar motor protein MotB sensitizes Bacillus subtilis to aminoglycosides in a motility-independent manner. PloS one. 2024. 19. 4. e0300634
  • Kyosuke Ohnuma, Atsuko Yamashita, Norihisa Yasui. Investigating the Effect of Substituting a Single Cysteine Residue on the Thermal Stability of an Engineered Sweet Protein, Single-Chain Monellin. The Protein Journal. 2023
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MISC (34):
  • 山下敦子, 石田光. 構造生物学・生物物理学で探るタイプ1 型味覚受容体リガンド結合ドメインの多彩な化学物質認識. 日本味と匂学会誌. 2024. 31. 1. 15-21
  • 山下敦子. 腸内細菌叢と尿路結石の関係は?-尿路結石形成に影響する腸内シュウ酸分解菌と同菌が有するシュウ酸輸送体の構造と機能. 臨床泌尿器科. 2024. 78. 3. 224-230
  • 山下敦子, 岡崎圭一. 腸内シュウ酸分解菌で働くシュウ酸輸送体の分子メカニズム. 生物物理. 2024. 64. 1. 25-27
  • 山下敦子. 放射光で視た甘味・うま味受容~味覚受容体T1rの構造解析~. SPring-8/SACLA 利用者情報. 2023. 28. 4. 344-348
  • 山下敦子. 甘味受容体・うま味受容体を介した塩化物イオンの感知. バイオサイエンスとインダストリー. 2023. 81. 5. 406-407
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Books (5):
  • おいしさの科学とフードテック最前線
    シーエムシー出版 2022 ISBN:9784781316758
  • 膜タンパク質工学ハンドブック
    エヌ・ティー・エス 2020 ISBN:9784860435370
  • 口・鼻・耳の感覚メカニズムと応用技術
    S&T出版 2018 ISBN:9784907002701
  • 膜タンパク質構造研究
    化学同人 2013 ISBN:9784759815610
  • 化学受容の科学: 匂い・味・フェロモン 分子から行動まで
    化学同人 2012 ISBN:4759815015
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都大学)
Awards (3):
  • 2023 - 公益財団法人 長瀬科学技術振興財団 長瀬研究振興賞
  • 2016 - 公益財団法人 両備檉園記念財団 生物学研究奨励賞
  • 2009 - 文部科学大臣表彰 若手科学者賞
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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