Rchr
J-GLOBAL ID:200901092489424118   Update date: Mar. 11, 2024

Takata Kanenori

タカタ カネノリ | Takata Kanenori
Affiliation and department:
Research field  (2): Plant genetics and breeding ,  Food sciences
Research keywords  (4): 穀物科学 ,  Breeding ,  Wheat ,  Wheat Breeding
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2007 - 2008 ムギ類耐湿性向上のための日本在来野生ムギ類の利用
  • 小麦の製パン性、製粉性
  • Bread-making quality of wheat
Papers (103):
  • Kitadani Tomoya, Takata Kanenori. Kinetic analysis on staling of bread using cereal flour with high amylopectin short chain ratio. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2023. advpub
  • Izumi Takemura, Kouji Ishiguro, Tadashi Nakamura, Kanenori Takata, Hiroaki Yamauchi. Bread-Making Quality of Bread Dough with Alkaline-Treated Rice Flour. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2022. 69. 3. 127-136
  • Yusuke Ban, Keita Kato, Miwako Ito, Mikiko Yanaka, Kanenori Takata. Improvement of preharvest sprouting resistance with MOTHER OF FT AND TFL 1 + mutated ABA 8ʹ-hydroxylase in white-seeded durum wheat. Breeding Science. 2022. 72. 5. 355-361
  • Chisato Kaya, Junki Iwata, Koji Ishiguro, Tadashi Nakamura, Kanenori Takata, Hiroaki Yamauchi. Bread-making qualities of low-salt dough with soy sauce. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2021. 68. 6. 242-252
  • Gamila Mohamed Idris Elhadi, Nasrein Mohamed Kamal, Yasir Serag Alnor Gorafi, Yuji Yamasaki, Kanenori Takata, Izzat S.A. Tahir, Michel O. Itam, Hiroyuki Tanaka, Hisashi Tsujimoto. Exploitation of tolerance of wheat kernel weight and shape-related traits from aegilops tauschii under heat and combined heat-drought stresses. International Journal of Molecular Sciences. 2021. 22. 4. 1-21
more...
MISC (51):
Patents (9):
  • 小麦の穀粒硬度及び小麦粉の粒径を低下させる方法
  • オーストラリア産麺用小麦銘柄の判別方法
  • 中華麺及びその品質改良法
  • 冷凍生地製パン法及び本法によって得られるパン類
  • 加熱変成小麦粉及びその小麦粉を用いた食品素材、食品
more...
Education (2):
  • 1988 - 1990 Okayama University
  • 1984 - 1988 Okayama University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Dr
Work history (5):
  • 2020/07 - 国立大学法人 帯広畜産大学 生命・食料科学研究部門 教授
  • 2019/09 - Obihiro University of Agriculture and Veterinary Specially Appointed Professor
  • 2016/04 - 2019/08 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2011/04 - 2016/03 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2006/04 - 2011/03 農研機構 近畿中国四国農業研究センター パン用小麦研究近中四サブチーム サブチーム長
Awards (7):
  • 2018/11 - 第48回食品産業技術功労賞 「セトデュール」の開発と純国産パスタの商品化
  • 2017/09 - 内閣府産学官連携功労者表彰農林水産大臣賞 超強力小麦「ゆめちから」とそれを利用した国内産小麦によるパンの開発にかかる産学官連携
  • 2016 - 近畿中国四国農業研究協議会賞 普及・技術賞 近畿中国四国地域に適した小麦品種「ふくほのか」「ふくはるか」「せときらら」の育成
  • 2014/03 - 日本育種学会学会賞 超強力秋まき小麦品種「ゆめちから」の育成
  • 2013 - 北農賞 品種育成・秋まき小麦「ゆめちから」の育成
Show all
Association Membership(s) (3):
日本食品科学工学会 ,  日本育種学会 ,  CROP SCIENCE SOCIETY OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page