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J-GLOBAL ID:200901094335474956   Update date: Nov. 04, 2021

Sai Yukari

サイ ユカリ | Sai Yukari
Affiliation and department:
Job title: 准教授
Research field  (3): Local studies ,  Cultural anthropology and folklore ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (18): community ,  glocalization ,  halal ,  Food Management ,  Malaysia ,  Taiwan ,  Industry ,  Tourism ,  Islam ,  中国 ,  地域研究 ,  食文化 ,  文化人類学 ,  Asian Islam ,  China ,  Area Studies ,  Food studies ,  Cultural anthropology
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2014 - 2017 「多文化環境下における価値の交渉」
  • 2014 - 2017 「イワシ・カツオ・マグロ等からみえるアジアにおける水産物グローバル化とその諸影響」
  • 2013 - 2016 科学研究費補助金 若手研究B 「グローバル化するハラールとアジアにおける日常実践と宗教規範の相互作用の比較研究」
  • 2012 - 2014 「イスラームと多元文化主義」
  • 2010 - 2013 「アジアにおけるムスリム・マイノリティと非ムスリム・マジョリティの共生に関する国際比較研究」(早稲田大学重点領域研究機構アジア・ムスリム研究所)
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Papers (13):
  • SAI Yukari. Muslim Food and Halal Certification in Taiwan. Japanese Journal of Cultural Anthropology. 2019. 83. 4. 593-612
  • SAI Yukari. Muslim Friendly Restaurant in Taiwan: Certification and practice. Proceedings of the Inte rnational Workshop on Hala l Food Consumption in East and West (Research Paper Series, Vol.5). 2018. 22-34
  • SAI Yukari. Making Cuisines Halal: Comparative Study of the Impacts of Japanese and Taiwanese Inbound Tourism Policies on their Food Industries. Islam And Multiculturalism: Exploring Islamic Studies Within A Symbiotic Framework. 2015. 30-36
  • SAI Yukari. Halal Policy, Practice, and Perceptions in China. Islam and Multiculturalism: Coexistence and Symbiosis/Asia-Europe Institute and Organization for Islamic Area Studies (eds). 2014. 187-193
  • 砂井紫里. アジアにおける「ハラール科学」の発展とその社会・文化への影響: マレーシアにおけるハラールの規格化・科学・語りについての予備的調査. 『食生活科学・文化及び環境に関する研究助成研究紀要』. 2014. 27. 49-59
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MISC (26):
  • Sai, Yukari. In and/or Out of Houses: Kitchens in South China. vesta. 2021. 122. 24-25
  • food taboo. 2021. 300-301
  • SAI Yukari. Home Delicacies on a Dining Table (J). Filed Plus. 2019. 21. 14-15
  • 砂井 紫里. 暮らしのなかのハラール: ムスリムから学ぶ大切なこと. Waseda Online. 2017
  • 砂井 紫里. 中華系住民の牛食禁と菜食 -3つ地域から. Vesta(味の素食の文化センター). 2017. 105
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Books (7):
  • 文化をたべる 文化を飲む: グローカル化する世界の食とビジネス
    ドメス出版 2017
  • Halal Matters: Islam, Politics and Markets in Global Perspective
    Routledge 2015
  • Halal Food in Various Cultural Contexts
    Institute for Asian Muslim Studies, Waseda University 2014 ISBN:9784990740221
  • 食卓から覗く中華世界とイスラーム
    めこん 2013
  • 中国のムスリムを知るための60章
    明石書店 2012
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Lectures and oral presentations  (76):
  • Sharing qingzhen/halal values in China: Food, industry, and policy
    (École des hautes études en sciences sociales (EHESS) seminar “L’islam et le nouvel esprit du capitalism” at Paris, France 2019)
  • 清真の精神は誠信: 台湾におけるハラール認証制度の展開とムスリムの食選択
    (文化人類学会第53回研究大会 分科会「食をめぐる宗教的規制の制度化と実践:ハラールとコシェル」 2019)
  • Influence of Malaysian Concepts of Modern Halal upon Asian Countries: The Cases of Japan and Taiwan ( Panel III 1st session: Southeast asian countries: the halal centre development)
    (Rethinking Halal: Genealogy, Current trends, and New Interpretations at Universite Catolique de Louvain, Research Institute in Religions, Societies, Cultures, Spiritualities (RSCS) 2018)
  • Halal and Muslim-friendly Service in Taiwan: Muslim-friendly certification and its practice
    (International Workshop on Halal Food Consumption among Muslim Minorities in East and West at Waseda University, Tokyo, Japan 2018)
  • Current Status and Issues on Halal Food in Japan
    (International Conference and Expo on Halal Industry and Science (ICEHIS) 2017 at Universitas Brawijaya, Malang, Indonesia 2017)
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Work history (15):
  • 2020/04 - 現在 Chiba Institute of Technology Faculty of Social Systems Science Department Associate Professor
  • 2020/04 - 現在 Daito Bunka University Faculty of International Relations Lecturer(part-time)
  • 2020/04 - 2021/03 Waseda University School of Culture, Media and Society Lecturer(part-time)
  • 2018/04 - 2020/03 Waseda University Institute of Advanced Stidies Assistant Professor
  • 2017/04 - 2020/03 Toyo University
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Association Membership(s) (6):
JAPAN INSTITUTE OF TOURISM RESEARCH ,  Japan Association for Lifology ,  Japan Association for Malaysian Studies ,  Waseda Society of Cultural Anthropology ,  The Japanese Society of Cultural Anthropology ,  和食文化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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